2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Litujeme utrpení a křivd způsobených nuceným vysídlením Němců

21.2.2013

Historicky poprvé dnes vystoupil předseda české vlády Petr Nečas před poslanci Bavorského zemského sněmu. Ve svém projevu vyjádřil politování nad poválečnými křivdami způsobenými vyháněním Němců z Československa.


„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny,“ řekl v Bavorsku český premiér.

Německy mluvící obyvatelé českých zemí podle předsedy vlády Petra Nečase byli přínosem pro hospodářský a kulturní rozvoj tohoto prostoru v celé jeho historii. „Je ale nadevší pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit,“ dodal premiér.

Předseda vlády také připomněl, že jedním z nejvýznamnějších kroků k vyrovnání se s minulostí a zbavení se politických, ale i lidských emocí, byla Česko-německá deklarace z roku 1997. Dalším významným krokem bylo prohlášení české vlády ze srpna 2005, kterým odsoudila tehdejší paušální nazírání na bývalé německé spoluobčany a omluvila se za příkoří, které československé orgány způsobily německým odpůrcům nacismu, kteří si za své postoje během války naopak měli zasloužit naše uznání.

První oficiální návštěva českého premiéra Petra Nečase v sousední spolkové zemi navazuje na návštěvy bavorského ministerského předsedy Horsta Seehofera v Praze v letech 2010 a 2011. Česká republika by do budoucna ráda dále posilovala vzájemné politické kontakty, a to nejen na úrovni premiérů, ale i poslanců parlamentů, a prohlubovala tak vzájemný dialog.

Celý projev premiéra a předsedy ODS čtěte ZDE.
 

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz