2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Ranní interview

13.7.2010

Moderátor (Petr Král):

Za 9 min. bude 8, dnes v 10 hod. se ČR dočká nové vlády. Na Pražském hradě ji jmenuje prezident Václav Klaus, a tak hostem Ranního interview Radiožurnálu je teď nový český premiér Petr Nečas. Dobré ráno.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Hezké ráno Vám i posluchačům.

 

Moderátor (Petr Král):

S jakými pocity, pane premiére, pojedete za 2 hod. na Hrad?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Ten základní pocit je samozřejmě odpovědnost. Máme před sebou důležité úkoly. zastavit zadlužování této země, splnit očekávání našich voličů, kteří očekávají, že to bude pracovitá vláda. Vláda, která bude myslet především na občany. Vláda, která splní základní úkoly, jako je řešení schodku státního rozpočtu, posílení právního státu a samozřejmě silný boj proti korupci.

 

Moderátor (Petr Král):

Pomineme-li ten základní pocit? Pocity další?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

No tak určitě nebudu lhát, že je tady jistá rozechvělost, člověk není každý den v čele vlády, která je jmenována, takže to bych lhal, kdybych tvrdil, že vůči tomuto pocitu jsem nějak lhostejný.

 

Moderátor (Petr Král):

Ode dneška tam každý den budete. Včera večer jste podepsali koaliční smlouvu. Vy jste při té příležitosti řekl mj., že bude důležitá soudržnost nové koalice. Máte snad obavy, že by tahle soudržnost nemusela vydržet celé funkční období?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Tato země zažila od roku 92 snad s 1 výjimkou a výjimkou 2 úřednických vlád jenom koaliční vlády. A pokud ty koaliční vlády měly něco dokázat, měly něco pozitivního udělat pro tuto zemi a pro 10 mil. lidí, kteří tady žijí, tak jedině tehdy, když drželi při sobě, to je prostě jednoduchá politická zkušenost, kterou tady máme a já pevně doufám, že si této zkušenosti budou všechny 3 subjekty v této koaliční vládě a všichni lidé, kterých se to týká, tzn. ministři, poslanci, poslankyně, vědomi.

 

Moderátor (Petr Král):

Pojďme se teď vrátit do toho intenzivního období vyjednávání. Byl v něm někdy moment, kdy jste zapochyboval, jestli se Vám podaří vše dovést až tomu dnešnímu jmenování vlády?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Bylo tam samozřejmě několik momentů, které můžeme nazvat krizové nebo obtížné, kde se projevily rozdílné postoje jednotlivých stran, někdy naprosto logicky. V tom já nevidím nic špatného. Na druhou stranu jsem nikdy nepochyboval o tom, že dotáhneme toto jednání do úspěšného konce, že zvítězí pocit odpovědnosti a že u těchto 3 stran zvítězí přesvědčení, že šanci, kterou získaly od voličů, těch 118 hlasů, které dostaly nelevicové strany v českém parlamentu, tak že jsme povinni voličům ukázat kus odvedené práce.

 

Moderátor (Petr Král):

Tak tedy nepochyboval jste přesto, že byly krizové momenty?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Ano, dalo by se to tak říct, že jsem nepochyboval, ale ty krizové momenty samozřejmě byly, ale jsou logické při koaličním vyjednávání. To není procházka růžovým sadem.

 

Moderátor (Petr Král):

Vy se už dnes s kolegy ministry sejdete na 1. jednání kabinetu. Co budete řešit?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Bude to v podstatě technické jednání, které vyřeší některé otázky, jako je jednací řád vlády, jako je otázka legislativní rady vlády a kde si také stanovíme základní časový harmonogram pro práci na programovém prohlášení, protože jedna věc je mít koaliční smlouvu, druhá věc je, že vláda je zodpovědná Poslanecké sněmovně (PS) a musí od ní dostat důvěru a tu důvěru dostává na základě hlasování, kdy předstupuje před PS s programovým prohlášením vlády, takže to je teď náš klíčový úkol vypracovat programové prohlášení vlády.

 

Moderátor (Petr Král):

Vzpomeneme-li si na to období jednání, tak většinou předpokládané termíny seděly. Kdy tedy chcete s programovým prohlášením vlády předstoupit před PS? Ten termín už určitě máte v hlavě.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Ten termín samozřejmě už v hlavě máme, my jsme povinni z Ústavy předstoupit do 30 dnů od jmenování s tím, že s pravděpodobností hraničící s jistotou schůze PS, která bude hlasovat o důvěře vládě, začne v úterý 10.8.

 

Moderátor (Petr Král):

Koaliční smlouva, kterou jste podepsali, je celkem obsáhlá, má přes 50 stránek. Připomeňte, co z těch 50stran vnímáte jako absolutní prioritu?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Je to opravdu to, že toto je vláda rozpočtové odpovědnosti. Vláda, která má za klíčový cíl zabránit pokračování zadlužování země a hrozbě řeckého scénáře. Jsem přesvědčen, že každý občan ČR mohl v těch uplynulých měsících vidět na praktickém příkladu několika zemí v čele s Řeckem, kam vede nezodpovědná politika zadlužování a toto já vidím jako naprosto klíčovou prioritu. Pak samozřejmě to, že občany naší republiky trápí korupce, trápí nás všechny, a proti ní musíme jednoznačně všichni vystoupit, že to nesmí být vystoupení pouze slovní, ale vystoupení cestou praktických kroků. Tak to je další z klíčových priorit mé vlády.

 

Moderátor (Petr Král):

V koaliční smlouvě se píše, a teď cituji: Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhnout prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok bude předseda hledat předem podporu příslušné koaliční strany. Za jakých okolností byste k tomu přistoupil?

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Já teď nechci předjímat, za jakých okolností, ale určitě platí to, že každý ministr je povinen plnit koaliční program a ne si hrát na nějakém stranickém písečku. To ministerstvo není stranické léno přidělené té či oné politické straně, je to koaliční resort a samozřejmě každý ministr musí odvádět kus práce. Kdo nebude schopný tyto úkoly plnit, kdo nebude schopný odvádět velký kus práce, kdo se např. ocitne v závažné, skutečně závažném podezření např. ze střetu zájmu nebo z nějakého neetického chování, tak samozřejmě tam bude na místě právě použití tohoto ustanovení koaliční smlouvy.

 

Moderátor (Petr Král):

Nový český předseda vlády a předseda ODS Petr Nečas byl hostem Ranního interview. Děkujeme a na slyšenou.

 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS:

Děkuji za pozvání a na slyšenou.
 

Radiožurnál

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz