2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Petr Nečas: Spojuje nás rozpočtová odpovědnost

15.7.2011

Dnešního dne zavítá do České republiky na státní návštěvu polský premiér Donald Tusk.

Návštěvy polských premiérů jsme již zažili, nyní však jde o historicky první konzultace delegací vlád. Detailně probereme nejrůznější otázky, kde můžeme úzce spolupracovat. Chtěl bych zdůraznit, že ve Varšavě i v Praze dnes působí vlády, které spojuje mimo jiné rozpočtová odpovědnost. Tváří v tvář situaci v celé Evropě je nám jasné, že bez úsporného domácího ekonomického programu a reforem se v našich zemích neobejdeme. Vynucuje si to stav, kdy se celá Unie dostává do mimořádně složité ekonomické situace, kterou předtím nezažila. Hned několika státům hrozí vážné ekonomické problémy, kterými se musí zabývat celá eurozóna.

Současná dluhová krize je produktem neuvěřitelné rozmařilosti některých evropských vlád v minulosti. Lze jen doufat, že se již nyní všichni poučí, že žít dlouhodobě na dluh se nedá. Například pod rouškou nejrůznějších údajných investic do rozvoje společnosti se promrhaly ohromné prostředky, zčásti z půjček, zčásti dokonce z unijních prostředků. Přísná fiskální disciplína a také kontrola jejího dodržování musí fungovat na úrovni národní i evropské.

Stejně jako Donald Tusk považuji i já za nezbytné více přispívat na cíle, které vzpruží evropskou konkurenceschopnost, a naopak omezovat výdaje zbytečné a neproduktivní. K tomu lze využít i budoucí evropský rozpočet. Aniž bych zde hovořil o otázce jeho celkové výše, musí platit, že každé euro z evropského rozpočtu by mělo mít charakter investice s vysokou návratností. Společně jsme ve skupině států, které po delší době unijního přešlapování volají po obnově agendy vnitřního trhu. Místo hledání nejrůznějších náhražek a mediálně zvučných iniciativ bychom se měli vrátit k podstatě integračního procesu, k jeho smyslu. Mám na mysli odstraňování překážek volného pohybu lidí, ale i zboží, služeb a kapitálu. Liberalizace služeb se pro odpor ochranářských států zastavila na půli cesty. Také v mnoha dalších oblastech je co dohánět. Volný pohyb osob by někteří chtěli dnes dokonce znovu omezovat – i tomu chceme zabránit. Právě fungující vnitřní trh s jeho svobodami je nejlepší cestou pro zvýšení konkurenceschopnosti.

Shodujeme se, že přes všechny momentální problémy je nutné eurozónu udržet stabilní. Otázkou je pouze metoda, jak k tomuto cíli dojít v diskusi o novém záchranném programu pro Řecko. Sám bych byl pro výraznější zapojení soukromého kapitálu do pomoci tak, aby bylo zřejmé, že investoři musejí být schopni nést riziko spojené s jejich investicemi. Nesmí vznikat dojem, že je to daňový poplatník, kdo na svých bedrech nese zátěž místo bank. I v tom máme se severním sousedem stejný přístup.

Nadcházející měsíce jsou pro oba naše státy velkou výzvou. Česká republika převzala 1. července předsednictví visegrádské skupiny, Polsko předsednictví Rady EU. To považuji za vhodnou konstelaci, která nám umožňuje využít synergického efektu. Visegrádská čtyřka by se měla v Evropské unii profilovat jako silný hráč. Společně máme více obyvatel než jakákoli jiná teritoriální uskupení v Unii. Využijme toho.


RNDr. Petr Nečas, předseda strany, člen regionální rady, místopředseda oblastního sdružení a předseda vlády, poslanec PČR

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz