2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Po jednání koalice: Neuvěřitelné VV. Tohle už nemá žádná pravidla

6.6.2011

Jak dopadne řešení nejnovější vládní krize? Na to si budeme muset počkat do 14:01 v úterý, shodují se odborníci i poslanci. Podle politologa Lukáše Jelínka však vláda nemá šanci doklepat celé své volební období do zdárného konce. A politolog také dodává, že pokud současnou hlubokou politickou krizi nezačnou řešit opoziční strany, hrozí vážné ohrožení českého stranického a možná i ústavního systému.

Vládní koalice má smysl pro drama. To ukázala při řešení svých krizí již několikrát. Při posledním hlasování o důvěře vládě nebylo do poslední chvíle jisté, zda ji skutečně získá. I tato krize zjevně na své řešení čeká až do poslední chvíle. „Rozhodne se ve 14:01," odhadoval pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Stejného názoru je i politolog Lukáš Jelínek: „Nedalo se očekávat, že se dohodnou před úterkem."
 

Jelínek podle neurčitých prohlášení představitelů K9 předpokládá, že se nějaké řešení rodí. „Logické by bylo, že si jednotlivé strany položily jasné a tvrdé podmínky, aby koalice měla vůbec nějakou šanci přežít. ODS i Věci Veřejné jsou navíc politickou situací výrazně tlačeni k tomu, aby se dohodly," upozorňuje Jelínek na snižující se preference obou zmíněných stran. Předčasné volby by jim neprospěly.

Případnou dohodu však Lukáš Jelínek chápe spíš jen jako prodloužení hrací doby. „I kdyby přišlo nějaké řešení, vláda nevydrží," míní pro ParlamentníListy.cz politolog. Podle něj by totiž pro vládu bylo nejhorší, kdyby se rozpadla kvůli personálním otázkám. „Kdyby se vláda rozpadla kvůli reformám, které se neslučují s programem jedné nebo druhé strany, tak by to nepůsobilo tak hloupě, jako když by se vláda rozpadla kvůli tomu, že VV chtějí mít čtyři ministry, nebo kvůli tomu, že ODS se nechce vzdát žádného ze svých ministrů," vysvětluje Jelínek.

Podle něj si tak vláda najde i třeba nepravdivou záminku proto, aby se mohla „programově" rozpadnout. Přitom ohledně budoucnosti vládních reforem je Jelínek skeptický: „Ta vláda už nemá šanci cokoliv prosadit. Od přelomu podzimu a zimy chybí té vládě počáteční nadšení."

Pokud vláda v nejbližších měsících nepadne, tak Jelínek očekává, že se koalice vzdá větších ambicí cokoliv zásadního prosadit. Bude čekat na okamžik, kdy se zvedne její popularita, do té doby se stane vládou „udržovací".

Reformy přitom nejsou podle Lukáše Jelínka stěžejní pro všechny koaliční strany. „Věci veřejné v tom svém dosti obecném programu vstupovaly do vlády s bojem proti korupci a představou, že se politika dá dělat jinak. Poslední dobou i proto VV dávají od reforem ruce pryč," soudí politolog. Na reformy naopak nejdůsledněji naléhá TOP 09.

„Pokud kvůli nějaké koaliční straně padne vláda, tak to bude kvůli TOP 09. Oni jediní mají silnou pozici a mohou si dovolit jít do předčasných voleb. Tváří se jako ti čistí, co jsou bez poskvrnky," říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Současná krize je jen ukazování politických svalů, říká Škárka i Jelínek

U VV i ODS by položení vlády znamenalo ztrátu pudu sebezáchovy. S tím souhlasí i někdejší místopředseda VV Jaroslav Škárka, který také očekává, že se koalice kvůli Věcem veřejným nepoloží.

Škárka o nedělním jednání K9 pro ParlamentníListy.cz řekl: „Je to komické. Klasické stupňování požadavků. Snaha vydupat si nejlepší pozici. Běžný občan už tomu nemůže rozumět. Pro něco se rozhodnu, pak to popřu, to už nikomu hlava nebere. Nejde o politiku, ale spíše o vyjednávání."

ODS je pak podle Jelínka ve slabé pozici. Stejně jako její předseda Petr Nečas.

Socialisté chtějí radikální řešení, proto spolupráce s vládou už u nich nepřipadá v úvahu

Jelínek nepočítá ani s tím, co navrhovali bývalí předsedové sociálních demokratů - tedy menšinovou vládu TOP 09 a ODS. Jednalo by se podle politologa o přechodné řešení. Určitě nelze počítat s podporou sociálních demokratů. „Miloš Zeman i Jiří Paroubek si libují ve vyjednáváních. Miloš Zeman dohodl coby předseda ČSSD opoziční smlouvu s ODS a Jiří Paroubek s tou samou stranou v roce 2006 sestavoval úřednickou vládu. Současné vedení ČSSD by do něčeho takového, jako je podpora menšinové vlády a tiché sbírání politických bodů, určitě nešlo. Navíc je v jiné pozici. Je tlačeno svými členy i svými voliči, kteří od sociální demokracie čekají radikální kroky," míní pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Právě to je i důvodem, proč velké křídlo ODS, které by si přálo spolupráci s ČSSD, nemá šanci na úspěch. Sociální demokraté nemají zájem ani potřebu spolupracovat s ODS. ODS pak bude podle Jelínka tou stranou, která na rozpory a možný pád koaliční vlády bude doplácet nejvíc.

Věci veřejné podporou vlády ztrácí voliče. Zbytek lektorátu udržují pomocí kmotrofóbie

Vyloučená je i podpora menšinové vlády Topky s ODS ze strany Véčkařů. „VV by nedokázali něco takového slušně prodat svým voličům. Profil jejich voličstva je jiný, než jsou ti, co touží po reformách. A už nyní se Věci veřejné dost odchýlili svým voličům, možná ještě víc, než se to povedlo Straně zelených ve vládě Mirka Topolánka," upozorňuje politolog.

Právě u zbylých příznivců VV je dobře vidět, jaké panují rozpory mezi Věcmi veřejnými a jejich koaličními partnery. Zbytek koalice je totiž pro Véčkaře skupinou kmotrů, které jejich oblíbená strana šlape na kuří oka. Podle Jelínka se jedná o zbytkový elektorát. „Věci veřejné uspěli ve volbách s jinou a čistou politikou. Drtivá většina jejich voličů zjistila, že vsadila na špatného koně, že naletěla podvodníkům. Věcem veřejným tak zůstaly 2-3 procenta voličů. A tito voliči přejímají rétoriku představitelů Věci veřejných. A to především až paranoické výroky Radka Johna, že za vším stojí kmotři, že se jedná o pokus zničit Věci veřejné a podobně."

„Vždyť chování kmotrů by mělo být takové, že hledají spojence, ne že se pokouší ničit celé politické strany," usmívá se představám části představitelů Věcí veřejných Jelínek. Ten se zároveň domnívá, že tahle rétorika se musí osobně dotýkat jak členů ODS tak členů TOP 09. „Každá strana má své nejasné struktury, své kmotry a velrybáře. Ale většina jejích členů jsou slušní lidé. Pokud však VV líčí celé strany jako kmotrovské spolky, tak se členové takových stran musí cítit právem dotčeni. Právě vytváření takovéhle polarity tu vládu rozkládá. A právě kvůli tomu asi sílí chuť Věci veřejné z té vlády vyobcovat," usuzuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Tahle krize nemá obdoby, hlavně kvůli chování VV

A právě nevypočitatelnost Věcí veřejných, neustálé osobní útoky napříč vládou, to dělá tuto krizi pro české prostředí výjimečnou. Intenzitou sporů se současné krizi podle Jelínka může rovnat vnitřní svár vlády v roce 1997, kdy se po volbách projevila nedůvěra malých stran - Lidovců a ODA - vůči ODS. „Ta situace však byla transparentní, dalo se v ní poznat, kdo jakou hru hraje," upozorňuje politolog.

„To, co zažíváme dneska, je mimo zvyky, mimo pravidla, mimo běžné uvažování. A to hlavně díky VV, které nemají jasno ani ve svých názorech. Neosvojily si principy vládnutí a neosvojily si ani principy politického jednání," soudí Lukáš Jelínek.

Další volby? Buď drtivá neúčast, nebo volba mimoparlamentních stran

Podle něj však kritický stav ve vládě dopadá na celou českou politickou scénu. Včetně ČSSD. Přes všechny chyby a propad vlády rostou podle Jelínka preference sociálních demokratů pomaleji, než se čekalo. To napovídá, že voliči jsou obezřetní před všemi politickými stranami.

A co nás tedy u dalších voleb čeká? „Buď drtivá neúčast, nebo voliči čekají na jinou stranu, která se opět snese shůry, aby zachránila českou politiku. Vzhledem k předchozím zkušenostem se však už voliči nenechají tak snadno ‚chytit‘," uvažuje Jelínek.

ČSSD musí voliče přesvědčit, aby nad politikou nelámali hůl

Ten je rád, že v České republice nemá slovo nějaký schopný demagog, protože v dnešní politické krizi by měl velkou šanci uspět. A tak to vypadá na návrat KDU do Sněmovny. A ti možná budou doprovázeni Suverenitou Jany Bobošíkové.

Situace v České politice je však díky vládní krizi podle politologa Lukáše Jelínka vážná. A tvrdí, že podle něj by se odpovědnosti za cestu z této krize neměla zříkat právě opozice. „Je to odpovědnost ČSSD, aby své voliče přesvědčila , že nemají ještě českou politiku zatracovat. Musí jim nabídnout jistotu a nesmí je zklamat. Míč je na straně sociálních demokratů. A pokud neuspějí, tak hrozí vážné ohrožení stranického a možná i ústavního systému," vyzývá opozici k jednání Jelínek.

Autor: Matěj Pálka

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz