2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Politická pedagogika (lekce první)

Politické dění v naší zemi svádí k tomu, aby jej každý komentoval. Menší množství občanů vykazuje snahu mu porozumět a ještě menší se do něj zapojuje. V politických komentářích se pravidelně opakuje řada nepravdivých tvrzení. K nejčastějším patří přesvědčení, že 1.) politika je svinstvo 2.) všichni politici kradou 3.) bez politiků by nám bylo líp 4.) politici to dělají složitě a nekompetentně, při tom by stačil selský rozum 5.) politici nás stojí moc peněz

O tom, jak ve skutečnosti politická společnost funguje, se vás budou snažit přesvědčit následující lekce politické pedagogiky:

1.) Úkolem politiky je řešit spravování obce (v užším slova smyslu) a spravování státních a mezinárodních institucí (v širším slova smyslu).

Na obecní úrovni se komunální politici musejí zabývat spravováním obce a v tomto je nikdo nenahradí. Na úrovni parlamentní a vládní musí řešit problémy řádově složitější a rovněž zde je jejich role v našem ústavním systému nenahraditelná.

 

2.) Politici musí rozhodovat o veřejných rozpočtech a veřejných zakázkách. Tím mají bezprostředně blízko k přesunům velkých peněz. Rozhodují o větších objemech financí než většina smrtelníků. To svádí ke zneužití a skutečně občas některý z politiků neodolá a na úkor veřejných rozpočtu se obohatí. To se děje i ve společnostech, které vykazují vysokou míru kontroly. Navzdory tomu je většina politiků poctivých, ale musí řešit nevděčná témata. Navíc jsou politici podle zákona trestně odpovědni za chyby, které vždy nemuseli vždy předpokládat.

 

3.) Fakt, že politici musí řešit problémy, které nemají jednoduchá řešení, neznamená, že by nám bez politiků a bez politiky bylo lépe. Problémy by zůstaly, pouze by je nikdo neřešil, popřípadě by se řešily necivilizovaně.

 

4.) Většina občanů, kteří vstupují do politiky, nemá žádné politické znalosti ani zkušenosti. Z toho může vyplývat prvotní naivita při řešení problémů. Teprve v průběhu výkonu mandátu se seznamují s platnými zákony a jejich úskalím. Výsledkem je, že politik sám si uvědomuje, co všechno nemůže. Prostý občan to však nepochopí a politika obviňuje z pomalosti nebo špatného řešení problému.

 

 

5.) Výkon politické samosprávy má nepominutelné náklady. Nelze jej činit zadarmo, byť většina občanů má představu, že politici by měli dělat výkon svého mandátu z pouhé radosti a na druhé straně by měli za výkon politické funkce ručit celým svým majetkem.

 

 

Shrnutí: Demokratická společnost se neobejde bez politiků od komunální po ministerskou úroveň. Tito politici plní společenskou objednávku od všech občanů. Při výkonu svého mandátu jsou politicky, někdy i trestně-právně odpovědni. Za výkon svého mandátu si zaslouží odměnu a současně uznání, čest a zvláštní ochranu, která souvisí s obtížností vykonávaného mandátu.
 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz