2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Politická solidarita

8.4.2016

 Bylo jen otázkou času, kdy se ozvou jízlivé poznámky na adresu ČSSD. Není to těžké, rýpnout si do rivala, když je v úzkých.  Přesto  někteří, od nichž to bylo možné očekávat, to  neudělali.

Ano, ČSSD po podpisu nevýhodné smlouvy z roku 1997 musí dnes  advokátu Zdeňku Altnerovi zaplatit 337 milionů korun. Ano, je to hodně, ve volebním roce to přišlo velice nevhod. Přesto nám tato skutečnosto dnešku přinesla několik dobrých zpráv:
            1.) Smlouvy v České republice platí.
            2.) Soudní rozhodnutí jsou v ČR platná a vymahatelná.
            3.) Postižená strana problém  řeší konstruktivně.
            4.) Političtí protivníci se z toho nesnaží vytřískat laciný kapitál.
            Důkazem posledního je zpráva předsedy ODS Petra Fialy, kterou zveřejnil na Twitteru 6.4.2015: 

Přeji ČSSD, aby své finanční potíže zvládla. Názory máme rozdílné, ale česká politika potřebuje standardní nekomunistickou levicovou stranu.“

Není větší radosti z demokracie, když hanebné překřikování a napadání osvěží vznešené a nadčasové principy. Popřát svému rivalovi, když prožívá těžké období, a místo kopanců jej solidárněpodpořit, to je známka  státotvorné politické vyzrálosti. Tím, že to Fiala dokázal, se etabloval mezi politickou elitu.
Ano, standardně zavedené politické strany zde potřebujeme daleko více, než je možno vyčíslit nákladyna jejich provoz. Strany jsou zde přímo potřeba pro naplnění ústavy, pro naplnění obsahu demokracie a prozajištění výkonu demokratického vládnutí. Současný dluh  nesmí ČSSD  položit, protože by tím padla klíčovástrana na české demokratické levici. Stejně tak si ani největší blázen nemůže přát úpadek ODS, neboť ta naopaktvoří hlavní státotvornou stranu na české pravici (ostatní nejmenované strany nechť prominou).
Někdo možná namítne, že „kapři si rybník nevypustí“, proto takovým způsobem drží jedna strana s tou druhou stranou a že beztak jsou „jedna za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet“. Není však většíhoomylu!  Při zániku stran by nastoupila nějaká  forma diktatury, přišli bychom o řadu svobod,občanského komfortu i zdrojů našeho bohatství. Nastoupila by totalita s průvodními jevy -  zatýkánímnepohodlných odpůrců, totalitním protekcionismem a pozvolným  chudnutím většiny obyvatelstva.
Važme si toho, že máme schopné politiky a ještě více si važme jejich  gentlemanství, sebeovládání a nadhledu. Budeme je ještě hodně potřebovat (a oni nás).

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz