2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Politický autismus (Politická pedagogika lekce osmá)

15.12.2014

 Kariéra Karla Janečka  připomíná hlavního hrdinu z filmu Rain Man. Tento autista v podání Dustina Hoffmana  vyhrával velké peníze v hazardních  karetních   hrách. Podobně začal podnikat Karel Janeček. Když v USA vydělal první peníze, rozmnožoval je  hrou v kasinu. Díky matematické  genialitě se z něho stal  miliardář, který dnes   vydělává  ve  vysokorychlostním  obchodování na burzách.

       Karel Janeček však není jenom geniální burzovní obchodník. Karel Janeček má své sny. Jako mecenáš podporuje dobré nápady a boj proti korupci. Učí finanční  matematiku na Karlově Univerzitě v Praze. Má také své sny politické.
       Karel Janeček nebyl nikdy členem žádné strany, ale domnívá se, že by místní politiku mohl uzdravit. Za tím účelem vytvořil návrh „ Demokracie 2.1“. Podle jeho  představy by každá strana dodala dva kandidáty v 81 obvodech a lidé by mohli rozdělovat čtyři kladné hlasy politikům oblíbeným a kromě nich i dva záporné hlasy politikům neoblíbeným. Voliči by si tak podle něj vybrali ty nejlepší, zato by zcela jasně vyřadili extrémisty a takzvané „zlojedy“. 
       Žel, Karel Janeček vůbec nepočítá s tím, že politické strany jsou především velkými  skupinami lidí, které spojuje společný zájem. Voliči tak dávají hlas velkému týmu, který má určitý program. Lidské sympatie a popularita jsou žádoucí, ale pro naplňování politického programu ne vždy  rozhodující. Emoce zde hrají větší roli, než rozum. Přiznejme si, že tento systém by v Německu nedokázal zabránit nástupu Hitlera k moci. U nás by vedl patrně k eliminaci dominantních stran na pravici (ODS) i levici (ČSSD). Naopak by posílil pozici středového KDU – ČSL i Babišova hnutí ANO.  Výrazně by  potlačil  politickou polarizaci.
     Byly doby, kdy v Praze vyhrávala “tenisová raketa“ Václava Klause a Janečkův  systém by tomu nedokázal zabránit. Patřilo to k tehdejší politické  atmosféře. Dnes naopak všude vítězí „Babišovi koně“ a nálada ve společnosti nevěští, že by tomu v příštích letech mělo být jinak. Změna volebního systému by možná přinesla jiné přepočítání hlasů, ale společenské problémy by to nevyřešilo. Naopak, díky ztrátě polarity by se mohl na delší dobu zakonzervovat stav „politicky mrtvých vod“.
       Karel Janeček to myslí upřímně, ale jedná se o návrh autistický. V politické psychologii platí jiná pravidla než při sestavování burzovních vzorečků. Sebelepší osobnosti se nedomluví, pokud nemají dar konsenzu. Na ten však  žádné vzorečky vymyšleny nebyly. Ani nemohou. Musíme tedy Karla Janečka obdivovat za jeho genialitu matematickou a soucitně ignorovat jeho jednoduchost politickou.  Dokud sám nevstoupí do politiky, nepochopí, že  politické algoritmy jsou nevypočitatelné a nevyzpytatelné.
 
Minulé příspěvky politické pedagogiky byly  publikovány v těchto termínech:
 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz