2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

POLITIKA: Neslušný návrh ČSSD

15.7.2009

Majitelům realit nabízí půjčku zadarmo!
Jen jsem se letmo podíval na Aktuálně.cz a doslova mi zatrnulo (Recept ČSSD na zateplování: Místo rodin ať platí firmy). Nedávno zavedené dotace na úspory energie zateplováním domů by ČSSD chtěla předělat takto:

Strana chce po volbách prosadit nový model financování. Ponechala by státní dotace na část stavebních prací, zbytek by už ovšem neplatila rodina jako dosud, ale firma, která by je prováděla. "Rodina by do toho nemusela dát ani korunu," řekl Aktuálně.cz stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek z ČSSD. Dodal, že firmy by své peníze získaly z úspor, které by po zateplení vznikly. Domácnost by tedy platila dál stejně vysoké účty za teplo jako před zateplením, uspořené finance by dostával stavebník. Rodině by se účty snížily v okamžiku, kdy by se firmě její peníze vrátily. Tato metoda financování se odborně nazývá Energy Performance Contracting (EPC) a podle Petržílka lze tímto způsobem zateplit o 70 procent domů více.

Podrobnosti o programu EPC v USA můžete najít na jeho stránkách. Tam se dovíte, že program je vlastně půjčka na základě garantovaného výnosu z úspor energie. Celá zavádějící a podvodná argumentace stínového ministra životního prostředí Petržílka (ČSSD) je obsažena ve větě: „Rodina by do toho nemusela dát ani korunu.“ Navíc je zavádějící i v článku uváděný údajný „odborný název“ metody financování. Jde jenom o název programu v angličtině!

Koncept EPC je pouze variantou půjčky. Ve skutečnosti by mohl „obdarovaný“ vydat na zateplení svého domku více (pokud by platby podle smlouvy s dodavatelskou firmou měly vyšší úročení než půjčka z banky). Prodávání tohoto programu pod heslem „zateplování domů zdarma a bez starostí“ - tak nějak by mohl billboard ČSSD vypadat - je dalším pokusem uplácet voliče lacinými sliby s drahým dopadem. Drahý dopad by mohl vzniknout například tak, pokud by ČSSD chtěla ze státního rozpočtu financovat úroky z těchto půjček!

Umím si představit, že program EPC by mohl být jednou z možností, jak řešit financování zateplování zejména v USA (odkud přichází), neboť vyřazuje ze hry běžného klienta. Banky budou půjčovat firmám zapojených v programu EPC a ne retailovým klientům.

Návrh stínového ministra životního prostředí ČSSD opisuje i z jiných marketingových strategií. Připomeňme si jen nabídky prodeje aut vyšší cenové kategorie typu „uspoříte sto tisíc korun, když ale zaplatíte dva miliony“ apod. Je škoda, že svým způsobem zajímavou možnost financování zateplení domů prodává ČSSD pod falešným sloganem. Tak to ale ostatně dopadne vždy, když se do věci vloží chamtivci lovící hlasy voličů, ať to stojí, co to stojí.
 

Jan Bartoň

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz