2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Politika v lednu

26.1.2011

V sobotu 8. ledna 2011 zemřel v pražské vinohradské nemocnici po delší nemoci senátor Jiří Dienstbier. J. Dienstbier, který odvážně bojoval proti totalitnímu režimu jako disident, signatář a mluvčí Charty 77, se po Listopadu 1989 stal významným politikem. Působil jako první československý ministr zahraniční, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii, uvažovalo se o něm jako o kandidátovi na post českého prezidenta. Poslední rozloučení se zesnulým exministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem se uskutečnilo v pátek 14. ledna v budově Senátu Parlamentu České republiky.
 

V pátek 7. ledna zveřejnilo na svém webu Ministerstvo spravedlnosti na základě rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2010 seznam soudců a státních zástupců, kteří byli před Listopadem 1989 členy KSČ. Seznam, který obsahoval několik stovek jmen, by měl být podkladem pro diskusi občanské společnosti o nezávislosti a nestrannosti soudců. Vzhledem k tomu, že na zveřejněném seznamu byla i jména soudců a státních zástupců, kteří členy KSČ nebyli, byli zaměstnanci ministerstva, kteří byli za chyby na seznamu zodpovědní, propuštěni.

Schodek státního rozpočtu ČR pro rok 2010 byl 156,42 mld. Kč. Oproti plánovanému deficitu je výsledek o zhruba 6,5 mld. lepší. I tak stoupl veřejný dluh na téměř 40% HDP. Českému zdravotnictví stále hrozí hromadné výpovědi lékařů nespokojených s finančním ohodnocením, pracovními podmínkami a systémem dalšího odborného vzdělávání.

Ministerstvo zdravotnictví nehodlá ustupovat tlaku odborářů a lékaři naopak nechtějí slevit ze svých požadavků na zvýšení platů a změny v systému českého zdravotnictví. Jednotlivé kraje chystají krizové plány, aby případný hromadný odchod lékařů neohrozil činnost jednotlivých nemocničních oddělení. Fakultním nemocnicím, jejichž zřizovatelem je stát, nařídil ministr zdravotnictví Leoš Heger, aby na platy lékařů a dalších zdravotnických zaměstnanců hledaly finanční rezervy. Ředitelé nemocnic, ve kterých byly podány hromadné výpovědi lékařů, ubezpečují veřejnost, že po 1. březnu nebude péče o pacienty ohrožena.

6. ledna představil ministr zdravotnictví Leoš Heger novou reformu zdravotnictví. Reforma se zaměří především na definici nároku pacienta, kontrolu vstupu nových technologií a regulaci pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví chce rovněž zpřísnit výběrová řízení, stanovit referenční ceny a zvýšit tlak na zdravotní pojišťovny, které by již neměly rozšiřovat síť poskytovatelů. Důležité je také stanovení
standardů poskytované péče, základní péče bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění, speciální péči si pacient připlatí. Reforma českého zdravotnictví by měla vejít v platnost do konce roku 2012.

Počet bankrotů v České republice se v roce 2010 zvýšil v porovnání s rokem 2009 o 159 firemních bankrotů na počet 1615. Bankroty obchodních společností činily 78 procent celkového počtu, 22 procentní podíl měly bankroty fyzických osob - podnikatelů. V letošním roce se rovněž očekává další, i když mírnější, nárůst osobních bankrotů.

Premiér vlády Petr Nečas připustil, že v uplynulých týdnech problémy na ministerstvu vnitra způsobily jistý nárůst nedůvěry uvnitř koalice. Za důležité označil naopak prohlubování důvěry, kterou by měl posílit i výběr policejního prezidenta, a zodpovědné chování koaličních partnerů.

Novým ministrem životního prostředí se stal Tomáš Chalupa. Místopředseda pražské ODS a dosavadní starosta Prahy 6 nahradil ve funkci P. Drobila, který rezignoval po odhalení skandálu na ministerstvu a ve Státním fondu životního prostředí.T. Chalupa se stal sedmým ministrem životního prostředí uplynulých dvou let.

Premiér P. Nečas (ODS) a ministr vnitra R. John (VV) se zabývali podrobnostmi výběru nového policejního prezidenta, aby nebylo možné vznést proti jeho výběru žádné námitky, či jej dokonce jakkoliv zpochybňovat. Rozpory, které se objevily v souvislosti s výběrem nového šéfa policie, by měly být v nejbližší době vyjasněny.

Ve středu 12. ledna seznámil ministr práce a sociálních věcí veřejnost se záměrem zjednodušit a zefektivnit systém vyplácení sociálních dávek. Ministr práce a sociálních věcí tvrdí, že nynější sociální systém potřebuje reformu vzhledem k tomu, že je neufinancovatelný. Svoji pozornost chce ministerstvo věnovat také posilování důležité funkce rodiny a péči o děti na nekomerčním základě. Toto opatření by mělo přispět k řešení současné nedostatečné kapacity mateřských škol.

Ve středu 12. ledna vyzval ministr zdravotnictví L. Heger otevřeným dopisem všechny nemocniční lékaře, aby odvolali výpovědi, a v příštím roce přislíbil zvyšování úrovně financování nemocnic a mezd. Kampaň „Děkujeme, odcházíme“ označil za vydírání, které není cestou k řešení problémů. Ministr rovněž připustil, že nevylučuje utlumení některých nemocnic, které mohou být nadbytečné. L. Heger v tomto týdnu představil návrh zdravotnické reformy, ve které se kromě standardu zdravotní péče zabývá další spoluúčastí pacienta či výší regulačních poplatků. Premiér Nečas po jednání s šéfem ČLK Kubkem oznámil, že zvýšení mezd je možné až po reformě zdravotnictví.

K přijetí eura se v pátek 14. ledna vyjádřil premiér vlády P. Nečas. Česko přijme euro teprve tehdy, až budeme splňovat maastrichtská kritéria, „náklady na přistoupení k euru budou nižší než na udržení samostatné koruny“ a eurozóna bude dostatečně stabilní. Česko rovněž neusiluje podílet se na tzv. permanentním krizovém mechanismu, který se týká těch zemí eurozóny, které se dostaly do hospodářských potíží.

V pátek 14. ledna se veřejnost rozloučila s disidentem, prvním polistopadovým ministrem zahraničí a senátorem Jiřím Dienstbierem. Mezi smutečními hosty byli kromě nejbližší rodiny i významní čeští i zahraniční představitelé politického života. Karel Schwarzenberg označil Jiřího Dienstbiera vedle Jana Masaryka za vzor pro všechny ministry zahraničí i diplomaty.

V nejbližších dnech předloží K. Schwarzenberg vládě jméno nového velvyslance v USA. Kandidátem na tento post je exministr Petr Gandalovič, který v USA působil v letech 1997-2002 jako generální konzul.

V uplynulém týdnu opět ohrožovaly povodně některé regiony v Česku. Vydatné srážky a následné rychlé odtávání sněhové pokrývky zvedly hladiny řek a několik krajů muselo přistoupit k vyhlášení nejvyššího stupně varování a povodňové pohotovosti. Mezi nejvíce zasažené regiony patří kraj Plzeňský, Karlovarský a Ústecký.

Současných vývoj nepříznivé demografické situace nutně vyžaduje zásadní důchodovou reformu, kterou předkládají týmy expertů i jednotlivé politické strany. ODS je připravena podpořit návrhy připravené Bezděkovou komisí a NERV a bude preferovat model umožňující dobrovolné fondové spoření. Pro zvyšování důchodového věku předkládá dvě varianty: první představuje sjednocení věku odchodu do důchodu na 65 let pro muže i ženy bez ohledu na počet dětí v roce 2035, další prodlužování by probíhalo v počtu dva měsíce za jeden kalendářní rok. Druhá varianta ODS uvažuje sjednocení odchodu věku do důchodu na 67 letech pro muže i ženy v roce 2035. Další zvyšování by zohledňovalo střední délku života a naději dožití (matematický vzorec-tzv. autopilot). Kromě těchto návrhů přichází ODS rovněž s novou variantou snížení povinných odvodů zaměstnavatelů z dnešních 25 % na 21,5 %. Výpadek příjmů by byl kompenzován sblížením sazeb DPH.

Na jaře letošního roku si na sjezdu v Brně zvolí ČSSD svého předsedu. Hlavními favority jsou B. Sobotka a M. Hašek. Svoji kandidaturu vzal o víkendu zpět poslanec M. Pecina. Čtyři regiony se také v sobotu sešly, aby si zvolily nové vedení. V Ústeckém kraji už není předsedou Petr Benda, blízký spojenec Jiřího Paroubka.

Problémy v koalici se objevují ve vztahu ke kauze sledování politiků z ODS bezpečnostní agenturou ABL, která v minulosti patřila ministru dopravy V. Bártovi (Věci veřejné). Premiér P. Nečas označil indicie za závažné a domnívá se, že V. Bárta by měl vše vysvětlit veřejně.

17. ledna dorazil do Prahy Norman Eisen - nový velvyslanec USA v ČR. Místo velvyslance nebylo obsazené téměř dva roky. Norman Eisen působil na postu poradce pro etiku amerického prezidenta Baracka Obamy.

V pondělí 17. ledna kritizovali zástupci ODS výběrové řízení na policejního prezidenta. Výběrové řízení, vypsané ministrem vnitra Radkem Johnem (VV), je podle nejsilnější vládní strany nezákonné. Zástupci ODS na tiskové konferenci oznámili, že výběr policejního prezidenta musí proběhnout v souladu se zákonem a bez pochybností.

V úterý 18. ledna oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger, že odstoupí z vedení ministerstva, pokud se lékařské odbory domnívají, že se situace vyřeší právě personální změnou. Zároveň ovšem upozornil, že současná akce odborů „Děkujeme, odcházíme“, může skončit nejenom odchodem ministra, ale i pádem celé vlády.

Ve středu 19. ledna odmítl na zasedání vlády kabinet premiéra Nečase (ODS) zrušení projektu státních maturit, zrušení prosazoval senátor M. Chládek (ČSSD). Vláda tak podpořila ministra školství, mládeže a tělovýchovy J. Dobeše (VV), který projekt státní maturity prosadil ve vládě v srpnu loňského roku.
 

Ve čtvrtek 20. ledna na schůzce ministra zdravotnictví, prezidenta LK a předsedy LOK nedošlo k žádné dohodě, ministr zdravotnictví L. Heger oznámil, že v letošním roce není možné zvýšit mzdy lékařů ze státního rozpočtu.

Ve čtvrtek 20. ledna reagoval prezident V. Klaus na způsob, jakým byl vybrán budoucí policejní prezident P. Lessy, a ke způsobu výběru vyjádřil výhrady. P.Lessyho doporučila na policejního prezidenta k tomu určená komise. R. John se rozhodl doporučení komise respektovat a plukovníka Lessyho do funkce ustanovit. Premiér Nečas má nadále výhrady k osobě Lessyho, zákonnosti a transparentnosti výběrového řízení, jmenování však bránit nebude.

 V pátek 21. ledna proběhlo jednání ministra zdravotnictví s premiérem Nečasem, který podpořil plánované reformy ministra zdravotnictví. Oba se shodli na tom, že vydírání lékařů v akci „Děkujeme, odcházíme“, nelze ustupovat. S touto formou protestu 3800 lékařů, kteří podali výpovědi a jsou připraveni odejít, nesouhlasí ani zdravotní sestry, které jsou akcí lékařů znepokojeny a výpovědi nepodávají. Prezident V. Klaus označil takovéto chování zdravotních sester za zodpovědné.

V pondělí 24. ledna Radek John Petra Lessyho do funkce policejního ředitele jmenoval.

V sobotu 22. ledna proběhla tisková konference ministra dopravy V. Bárty (VV). Ministr se vyjádřil ke kauze týkající se bezpečnostní agentury ABL, jejímž byl majitelem a kterou nyní vlastní ministrův bratr Matěj Bárta. V. Bárta odmítl, že by ABL sledovala komunální politiky ODS, a dokumenty, které by je měly diskreditovat, označil za falešné. Dle jeho sdělení ABL prověřovala Prahu 11 jako klienta a materiály o sledování, které zveřejnila MfD, "nejsou a nebyly dokumenty ABL". Osobní odpovědnost za nastalou situaci ministr odmítl.

Zdroj: CEVRO Newsletter 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz