2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Polsko a Česko vystupují v EU jednotně

4.11.2010

Oba premiéři se shodli na základních postojích v aktuálních otázkách diskutovaných na evropské úrovni i na domácí půdě.


"Je třeba zvětšit rozpočtovou bezpečnost v Evropě," uvedl polský premiér Donald Tusk s tím, že spolu s českým předsedou vlády Petrem Nečasem mluvili o novém záchranném finančním mechanismu. Ten by měl platit pro Evropskou unii po roce 2013 a nyní se v jeho souvislosti hovoří o možných změnách v Lisabonské smlouvě.


Český premiér Petr Nečas zdůraznil, že případná změna Lisabonské smlouvy, o které se diskutuje v Bruselu, by vyžadovala v České republice složitý proces schvalování. Při vážném zásahu do primárního práva by bylo podle jeho slov nutné referendum. Donald Tusk zmínil, že taková změna nesmí být změnou pro změnu: "Muselo by to být promyšlené a pozitivní pro všechny členské státy."

Během jednání se předsedové vlád také shodli, že v době úspor ve většině členských států musí šetřit i Evropská unie. "Shodujeme se na tom, že by rozpočet neměl vzrůst o šest procent, ale jen o dvě procenta," zdůraznil premiér s tím, že jde jen o snížení růstu, nikoli o omezení výdajů.

Premiér Tusk uvedl mimo jiné, že jeho vláda předkládá v současnosti celý balík změn, které mají snížit zadlužování. Je mezi nimi například omezení objemu mzdových prostředků ve státním aparátu a změna DPH. "Úspory jsou nutné," zdůraznil Tusk.

Oba předsedové vlád také mluvili o příštím roku, kdy budou předsedat Evropské radě dvě ze čtyř zemí Visegrádské skupiny. Maďarsko bude stát v čele Evropy v prvním pololetí, Polsko pak od července do konce roku. Jedním z hlavních témat jejich předsednictví bude právě budoucí podoba unijního rozpočtu a také rozšiřování EU, protože od roku 2012 by se sedmadvacítka mohla rozšířit o Chorvatsko.


Předseda vlády Petr Nečas se při čtvrteční návštěvě Polska setkal také s maršálkem Sejmu Grzegorzem Schetynou, s maršálkem Senátu Bogdanem Borusewiczem nebo s místopředsedou vlády, ministrem hospodářství a předsedou vládní Polské lidové strany Waldemarem Pawlakem.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz