2024

sobota 27. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Poradce Joch: První rok vládnutí bývá nepopulární. Nelze vynášet verdikt

3.8.2011

Je to již zhruba rok, co Roman Joch nastoupil do funkce poradce předsedy vlády Petra Nečase pro lidská práva a zahraniční politiku (srpen 2010). V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil své fungování v této funkci a vyjádřil se k i problémům fungování středopravicové koalice.

Joch není zaměstnancem Úřadu vlády. Externě připravuje stanoviska k zasedání vlády, která se týkají oblasti jeho působnosti. Vypracovává materiál k rozhodnutím vlády či k návrhům zákonů. Čas od času píše i návrhy projevů pro premiéra. Třetím jeho úkolem je, že k příslušné tématice zpracuje své memorandum z vlastní iniciativy, kde navrhuje určitou pozici.
Joch podpořil knížecí koncepci

„Mohu říci, že se svým působením jako poradce jsem spokojený, neboť není velkým tajemstvím, že máme s premiérem v mnoha ohledech podobné názory, ačkoli ne vždy identické. Čili nějaký dramatický nesoulad za ten rok nenastal, i když nelze říci, že by premiér se vším, co jsem navrhl, souhlasil a akceptoval to. Ale své možnosti dávat svá stanoviska a návrhy plně využívám," řekl redakci Joch.

Například se Jochovi podařilo, že byl nakonec na jeho popud sekcí lidských práv přepracován Národní akční plán prevence domácího násilí, který nepovažoval za koncepčně připravený. Drobný nesoulad vznikl ohledně koncepce zahraniční politiky, kterou předkládal Karel Schwarzenberg, kdy Joch navrhoval, aby byla schválena s připomínkami, zatímco Nečas prosadil, že vláda vrátila ministerstvu zahraničí celou koncepci k přepracování. Výroční zpráva o stavu lidských práv v ČR byla podle Joch příliš jednostranná, nicméně premiér podpořil její schválení, i když Joch navrhoval úpravy v textu.

Na Úřadu vlády nejsou Humphreyové

Jocha pozitivně překvapilo, že práce týmu poradců je odborná a profesionální a nikdo si nehraje své intrikářské hry. „Pokud někdo očekává nějaký machiavellismus či politikaření, jak vyzrát na jiného politika, ministra či kolegu, tak něco takového jsem tam nezaznamenal. Všichni poradci se na schůzkách vyjadřují, zda je návrh dobrý pro tuto zemi. Překvapilo mě, že tam žádní sirové Humphreyové nejsou," řekl Joch, podle něhož je premiér zavalen běžnou agendou tak, že má málo času na další aktivity.

Joch píše i návrhy projevů. Byl rád, že Nečas v jednom svém projevu citoval myšlenku Ronalda Reagana, že je neuvěřitelné, jak moc toho člověk v politice dokáže, pokud někomu jinému nechá připsat své zásluhy. „Premiér to při projevu s částečně útrpným a částečně chápavým úsměvem řekl. Opravdu to asi odráží jeho vlastní zkušenost," uvedl s úsměvem pro ParlamentníListy.cz Joch.

Rozhádaná koalice

Redakce se Jocha jako ředitele pravicového think tanku, Občanského institutu, ptala i na fungování pravicové vlády. „Pro velkou část lidí, kteří volili strany této koalice, bylo velkým zklamáním, že koalice vynakládala příliš mnoho času a energie na vlastní koaliční spory. Přitom prioritou vlády je ozdravení veřejných financí a hospodářské reformy. Vrchol deziluze nastal na jaře letošního roku a od té doby se situace mírně zlepšila," míní ředitel Občanského institutu.

Podle Jocha by měla vláda dosáhnout toho, aby nedošlo ke zvýšení celkové daňové kvóty. „Pro pravici je zásadním ohrožením nepsané smlouvy s voliči, pokud by za celé volební období zvýšila celkovou daňovou zátěž, to by byl pro pravici velký problém a pokud by k tomu došlo, tak si pravicoví politici velmi koledují a riskují přízeň svých voličů v dalších volbách," varuje Joch.

Nepopulární opatření hned a nezvýšit daňovou zátěž

Ten se domnívá, že vláda musí nejvíce nepopulární opatření udělat v roce 2011. „Pokud vláda v tomto roce zvýší některé daně a celkovou daňovou zátěž, ale před koncem svého mandátu některé daně sníží a celková daňová zátěž se v průměru za celé období nezvýší, tak je to z pravicového hlediska přijatelná a úspěšná politika. Ale je třeba ještě dodat a zdůraznit, že problém našeho zadlužování není v tom, že bychom měli příliš nízké daně, ale v tom, že stát má enormně vysoké výdaje. Čili správnou cestou je snižování výdajů, což se částečně děje. Pokud má dojít ke zvýšení daní, tak pouze jako podpůrné řešení. Podle prvního roku vládnutí, kdy se dělají nepopulární opatření, nelze ještě vynášet finální verdikt nad pravicovostí či nepravicovostí vlády," míní Joch.

Joch se také domnívá, že pokud chtějí koaliční strany zastavit propad svých preferencí, měly by utlumit své spory a neventilovat je na veřejnosti, dovést některé reformy do konce a těžit z jejich pozitivních efektů, které se časem dostaví, a před volbami začít vést konverzaci o roli státu ve společnosti a obnovit debatu o malém, efektivním a levném státu.

Základním úkolem státu je právo a pořádek

V současnosti se hovoří o tom, že by se měly snížit i výdaje ministerstva vnitra. Z hlediska pravicových idejí, které říkají, že stát má především zajišťovat právo a pořádek, to může být problém.

„Vynucování práva, pořádku a bezpečnosti je z hlediska pravicové politiky nezbytnou a elementární mandatorní funkcí státu, kterou stát vykonávat musí. Pokud v této funkci selhává, tak režim ztrácí legitimitu. Další záležitosti jako školství, zdravotnictví a podobně stát vykonávat nutně nemusí. Ohledně současných škrtů by bylo nutné zanalyzovat, zda jsou prostředky vynakládány účelně a na základě toho se rozhodnout, zda finance dostačují, či se plýtvá, nebo se má dokonce přidat," říká dále ParlamentnímListům.cz pravicový myslitel Joch.

Důchodová reforma má podpořit rodiny s dětmi

Pokud jde o důchodovou reformu, tak se Roman Joch domnívá, že by zde neměl být akcentován pouze pilíř soukromého spoření, ale zohlednění podpory těm, kteří mají a vychovávají děti, neboť tito lidé investují prostředky navíc oproti bezdětným a přitom jejich děti budou tyto bezdětné jednou živit ze svých odvodů.

„Proč tu je důchodová reforma? Důvod je demografický. Průběžný systém, na kterém lpí naše levice jako na dogmatu, může fungovat pouze v době, kdy existuje kladný přírůstek, tedy v průměru více než 2,1 dítěte na ženu. Tomu jsme ale velmi vzdáleni. Máme přírůstek 1,2 dítěte na jednu ženu. Čili průběžný systém pomalu krachuje," řekl Joch.

Podle něho pak existuje několik možností penzijní reformy. První je, že by si lidé spořili sami bez státu. To je ale s ohledem na to, že stárnoucí populace bude mít stále větší volební sílu, neprosaditelné. „Další princip je individuální, fondový, to může být krok správným směrem, ale neřeší základní demografický problém, kvůli kterému se reforma dělá. Čili je nutné ocenit ty rodiče, kteří mají zásluhu v tom, že vychovají děti, budoucí produktivní členy společnosti, kteří platí daně a přispívají na sociální systém," říká závěrem pro ParlamentníListy.cz Joch.

Neokonzervativec Joch

Roman Jocha jmenoval svým poradcem premiér Petr Nečas vloni v srpnu, čímž vyvolal odpor levicově extremistické organizace ProAlt. Joch je český neokonzervativní publicista, politický komentátor a překladatel. V letech 1994-1996 byl zahraničním tajemníkem ODA, v letech 2001-2003 místopředsedou Konzervativní strany a od roku 2003 je ředitelem Občanského institutu, s nímž spolupracuje již od roku 1991. Na Národohospodářské fakultě VŠE přednáší předmět Politické ideologie.

Je autorem řady monografií, odborných studií a článků, jakož i běžných publicistických článků o zahraniční politice a politických ideologiích. Společně s europoslancem ODS Hynkem Fajmonem napsal například publikaci o Ronaldu Reaganovi a Margaret Thatcherové.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz