2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Poslanci ODS podpořili penzijní a sociální reformu a pružný pracovní trh

10.9.2011

Klíčové změny v penzijním a sociálním systému podpořili na 22. schůzi dolní parlamentní komory občanskodemokratičtí poslanci spolu s poslanci obou dalších koaličních stran. Dobrovolné kapitálové spoření na důchod, zpružnění trhu práce a jednodušší a přehlednější výplata sociálních dávek jsou hlavní body programu, který ODS dlouhodobě prosazuje.

"Považuji za nesmírně důležitý krok, že koalice postupovala stoprocentně ve shodě. Tyto kroky představují i bolestivé kompromisy pro všechny tři koaliční partnery. Důležitý je ale výsledek a ten je takový, že jsme naprosto jednotně návrhy podpořili a prosadili v Poslanecké sněmovně," konstatoval po schválení zákonů penzijní a sociální reformy ve třetím sněmovním čtení předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Penzijní reforma

Díky penzijní reformě budou lidé od roku 2013 moci začít spořit v tzv. druhém pilíři důchodového systému. Pokud začnou posílat do fondového pilíře 2 % své hrubé mzdy, stát jim přispěje dalšími 3 %, o která se sníží jejich platba na sociální pojištění do prvního průběžného pilíře. Na výběr budou mít ze čtyř penzijních fondů s různou investiční strategií – konzervativní, vyváženou, dynamickou nebo zaměřenou na investice do státních dluhopisů.

Každý z těchto fondů bude nabízet různou výši výnosů podle míry rizika, které daná investice představuje. Bezpečnost peněz vložených do důchodových fondů zaručí důsledné oddělení majetku akcionářů od úspor střadatelů. V praxi to bude znamenat, že v případě bankrotu penzijní společnosti budou všechny úspory převedeny do jiné, zdravé důchodové společnosti, a občané o ně tedy nepřijdou. Stejný princip již dnes funguje u zdravotních pojišťoven.

Schválená legislativa navíc vytvoří podmínky pro přísnou kontrolu penzijních společností Českou národní bankou a obsahuje také pojistku proti tzv. tunelování. Penzijním společnostem totiž zakazuje použít majetek důchodového fondu k nákupu vlastních akcií.

Sociální reforma

Tři schválené zákony tzv. sociální reformy přinesou zpřísnění podmínek čerpání dávek a změny, které zaručí účelnější vynakládání peněz v sociálním systému. Prodlouží se například sankční doba, po kterou nemohou lidé zneužívající dávku zažádat o její opětovné čerpání, a to z jednoho měsíce na tři.

Lidé, kteří pobírají déle než dva měsíce příspěvek v nezaměstnanosti, budou mít také povinnost vykonávat veřejnou službu. Pokud nabídku úřadu práce nabídku odmítnou, ztratí status osoby v hmotné nouzi a nadále budou pobírat pouze existenční minimum. Obě tato opatření prosadili při projednávání s poslanecké sněmovně poslanci ODS.

Sociální reforma také přináší zjednodušení výplaty sociálních dávek, které začne vyplácet pouze úřad práce. Stát umožní příjemcům dávek jejich čerpání prostřednictvím sociální karty. Využití karty bude pro většinu příjemců dobrovolné. Povinně ji však budou používat ti lidé, kteří sociální dávky zneužívají, což je dalším bodem, který ve sněmovně navrhli a obhájili občanští demokraté.

Zákoník práce

Výrazný impuls pro pružnější pracovní trh, na který čekají především zaměstnavatelé, představuje schválení novely zákoníku práce. Kromě zvýšení maximálního rozsahu práce na dohodu ze 150 na 300 hodin za rok přináší také změny v oblasti zaměstnávání na dobu určitou či prodloužení zkušební doby u vedoucích pracovníků na 6 měsíců namísto dosavadních tří.

Reforma podnikům umožní podepsat se svými zaměstnanci smlouvu na dobu určitou nanejvýš na tři roky, a to maximálně třikrát po sobě. Pak už budou mít podle zákona povinnost nabídnout smlouvu na neurčito. Zákon také nově zavádí změny ve výplatě odstupného, jehož výše se bude řídit podle odpracovaných let. Za jeden odpracovaný rok dostane pracovník odstupné ve výši nejméně jednoho měsíčního platu. Minimálně dva platy budou čekat na ty, kteří odpracují od jednoho do dvou let. Po více než třech letech práce pro jednu firmu bude zaměstnanci náležet odstupné ve výši alespoň tří průměrných výdělků.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz