2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Poslanec Beitl: Navrhujeme férová a solidární pravidla pro všechny

2.2.2021

Komentář P. Beitla k odškodňovacímu zákonu ST 1039/0

Odškodňovací zákon, který  jsme jako opozice předložili do sněmovny a chtěli pod číslem sněmovního tisku 1039/0 projednat na mimořádné schůzi 28. ledna 2021, jasně a jednoduše stanovuje podmínky nároku na odškodnění:

Státní pomoc, na kterou má subjekt nárok, se stanoví v případě zákazu provozování podnikatelské činnosti jako náhrada veškerých (100 %) fixních nákladů, které subjektu vznikly během trvání mimořádných opatření, anebo v případě omezení provozování podnikatelské činnosti poloviny (50 %) fixních nákladů, které subjektu vznikly během trvání mimořádných opatření.

Pokud státní moc dočasně omezí, nebo zakáže výkon svobodné ekonomické činnosti, musí následovat kompenzace, musí následovat odškodnění. To se do jisté míry děje, ale bez jednoduchých, jasných a srozumitelných pravidel.

Navrhujeme férová a solidární pravidla pro všechny

Hledáme jiný, objektivní, předvídatelný způsob, jak reagovat na to, když se taková omezující opatření zavádí a v budoucnu případně zavádět budou. Předkládáme pravidlo, které nahrazuje fixní náklady pro uzavřené, nebo omezené provozy. Navrhujeme a předkládáme způsob, který umožní, aby podnikatel dopředu věděl, že například při omezení svých tržeb o 50 % bude mít nárok na takovou a takovou částku. Máme k dispozici účetnictví, máme k dispozici elektronickou evidenci tržeb, tedy nástroje, ze kterých lze jasně vyčíst, jak ten konkrétní podnikatel v minulosti fungoval a na základě i těchto dat ho rozumně, solidárně kompenzovat a podpořit. Tyto věci se musí nastavit tak, aby tady bylo férové prostředí.

V praxi to přinese spravedlnost především těm nejslabším a nejzranitelnějším skupinám ekonomických aktivit. A o ochranu těch slabších, těch, kteří mají problémy větší, kteří si nedokážou tak dobře poradit jako velcí podnikatelé, o tuto ochranu by nám mělo jít. Jsou to konkrétní lidé, kteří si vlastníma rukama vybudovali svoje existence, založili rodinné firmy, svoje podnikatelské aktivity a teď už těžko dokážou tolik měsíců vzdorovat vládním zákazům a omezováním v důsledku pandemie. Jejich sny  a dosavadní snažení jsou vlastně v troskách a  pomoc, která přichází, je nedostatečná a často nedostupná. Vládní programy jsou příliš složité.

Vládní kompenzace nefungují

Od začátku pandemie se vláda snaží odškodňovat postižené podnikatele tak, že vytváří programy pro jednotlivé segmenty ekonomiky. Pro hospodské, dopravce, kulturu, vlekaře… Všichni ale víme, že to úplně nefunguje. Programy se tvoří pozdě. Opakovaně se v nich zapomíná na spoustu lidí, opakovaně se do toho řada lidí nevejde, protože se o pravidlech poskytování podpory dovídají až zpětně.

Máme zde stav, kdy za loňský rok několik set subjektů podalo žaloby na stát z důvodu značných ztrát, které byly způsobeny opatřeními vlády. A místo, aby vláda řekla: „Chápeme to, podle současného znění krizového zákona ale toto odškodňování dělat nechceme, tak pojďme najít nějaký spravedlivý způsob jak to vyřešit,“ tak neustále opakuje stejnou argumentaci: „Naše návrhy jsou nejlepší, pomoc podnikatelům je dostatečná, a jinak to dělat nejde.“ A to vše navzdory příkladům dobré praxe v mnoha státech kolem nás.

Všichni jsou podezřelí

Další argumentační linkou je podezírání. Jakoby každý kdo podniká, byl potenciální zločinec, potenciální podvodník. „….a protože to tak je, tak nemůžeme jednoduše odškodnit, nemůžeme rychle pomoct, nemůžeme jen tak kompenzovat ty čisté ztráty, nestačí čestné prohlášení, nestačí jednoduché doklady, nedají se ty věci dělat rychle. Protože co kdyby někdo, a oni ti lidé by to nejspíš zneužili,….“ a tak dál.

Místo podezírání zkusme lidem důvěřovat

Náš návrh je jiný, pro nás všechny i pro vládu. Místo podezírání zkusme lidem důvěřovat. Namísto složitých procedur a různých nápadů, jak kompenzovat, poskytněme jistotu, jistotu, na kterou mají lidé právo. Namísto stále složitější byrokracie, namísto prověřování a kontrol si uvědomme, v jaké jsme situaci. Pojďme lidi osvobodit od zbytečných povinností a formalit, nikdo to nepotřebuje, a dejme jim to, co jim z logiky věci a naprosto samozřejmě, v téhle složité situaci, patří.

Dejme lidem jasná pravidla, která budou platit dnes i do budoucna. Dejme jim záruky, že pokud bude jejich život a ekonomická činnost omezována, tak jim stát pomůže, aby to přežili. Oni potřebují tu jistotu, že jim stát pomůže, a pak budou mnohem víc připraveni respektovat, snášet, vydržet, důvěřovat, v rámci všech negativních opatření.

 
Pozn.: 

Návrh odškodňovacího zákona jsme spolu s TOP 09 a KDU-ČSL předložili do sněmovny  k projednání už 5. října 2020. Nedostal se na program jednání. Iniciovali jsme tedy mimořádnou schůzi 28. ledna 2021, kde jsme chtěli tento poslanecký opoziční návrh zákona ST 1039/0 projednat. Poslanci vládní koalice a KSČM nepodpořili navržený program, byli jsme přehlasováni. V parlamentní demokracii má zkrátka poslední slovo většina.

 
 

In. Petr Beitl, poslanec PS PČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz