2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Pospíšil navrhl snížit odměny exekutorů, z drobných pokut mají tisíce

27.9.2011

Lidé, kteří se dostali do exekuce například kvůli nezaplacené černé jízdě v MHD nebo poplatku u lékaře, by se už neměli bát, že kvůli stokorunám budou platit desítky tisíc. Ministerstvo spravedlnosti chce totiž razantně snížit poplatky, které musí dlužníci zaplatit exekutorovi a advokátům.



Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | foto: ČTK

Důvodem jsou časté paradoxní situace, kdy náklady na exekuci a právní zastoupení mnohanásobně převyšuje sumu, kterou člověk původně dlužil. "Jasně se ukazuje nepoměr mezi dlužnou částkou a nakonec zaplacenou sumou," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V současné době totiž zapomnětlivec, který dluží do tisíce korun, nakonec zaplatí 14 900 korun. Na takovou sumu se totiž vyšplhají soudní poplatky, odměna advokátovi a exekutorovi. Pokud ale začne platit novela navržená ministrem Jiřím Pospíšilem, zaplatí člověk 8 750 korun. Jde přitom o jednoduché případy, které se řeší bez soudu. Podobně se sníží náklady za dluhy do 10.000 korun.


"Odměna je neadekvátní tomu, co nakonec právník vykoná," řekl ministr, který chce změnit dvě normy. První určuje, že pokud právník v takových jednoduchých sporech vykoná méně než tři úkony, sníží se jeho paušální odměna na polovinu. Tisíce nařízených exekucí ale většinou vyžadují jen dva úkony, advokát případ převezme a sepíše návrh na vydání platebního rozkazu

Druhá změna stanovuje, že pokud dlužník zaplatí sám dobrovolně dlužnou částku do 15 dnů, dostane exekutor jako paušální odměnu jen 1 750 korun, tedy polovinu současné částky.

Změna se tak mnohem více dotkne advokátů, jejichž odměna se sníží v každém případě. Exekutoři přijdou o část peněz jen v případě lidí, kteří budou výzvu k zaplacení ignorovat.

Ministr o změnách už jednal s advokáty i exekutory
Advokáti a exekutoři si v současné době přijdou prostřednictvím exekucí na slušné peníze. Počet exekucí stále stoupá, jen za loňský rok jich ministerstvo eviduje přes 700 tisíc. Pospíšil odhaduje, že letos bude počet zřejmě ještě vyšší. Některé velké kanceláře, které vyřizují stovky i tisíce exekucí, tak vydělávají miliony. Případy přitom často vyřizují administrativní síly a nevyžadují speciální právnické vzdělání.

Ministr už o změně jednal s komorami advokátů i exekutorů. "Jako zástupci profesních komor tím samozřejmě nebyli nadšeni, ale bylo to respektováno," uvedl ministr. Podle všeho šlo ale vlastně jen o informování obou komor. Jejich souhlas totiž není nutný, poplatky určuje stát, tedy ministerstvo. Novely by mohly začít platit už od příštího roku.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/pospisil-navrhl-snizit-odmeny-exekutoru-z-drobnych-pokut-maji-tisice-1z0-/domaci.aspx?c=A110926_105622_domaci_jj
 

Zdroj: Idnes.cz

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz