2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Pozor. Obludný Tluchoř, zní od poslanců ODS

15.4.2011

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro LN napadl prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Okamžitě se zvedla vlna odporu z jeho mateřské strany, řada občanských demokratů neváhala při té příležitosti zkritizovat také šéfposlance ODS Petra Tluchoře.

Podle Mirka Topolánka je třeba čelit byzantskému typu vládnutí Klause popírajícímu Ústavu a prezident se podle něho snaží z ODS odstranit kvůli svému potenciálnímu návratu předsedu strany Petra Nečase a šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Členové ODS se svým expředsedou ale nesouhlasí.

Topolánek, Tluchoř, Kalousek

„Je třeba čelit tomu byzantskému způsobu vládnutí Václava Klause popírajícímu Ústavu ... Klaus pro svůj potenciální návrat do ODS potřeboval odstranit ohniska odporu. To znamená nejen Nečase, ale i Tluchoře a další jména, která jsou s ním v ODS spojována," řekl Topolánek v rozhovoru.

ParlamentníListy.cz již v několika článcích upozornily, že za současnou politickou krizí by mohly být vazby Petra Tluchoře, Miroslava Kalouska a Mirka Topolánka s Kristýnou Kočí. Topolánek tyto domněnky popřel.

Topolánek nemá Klause rád

Hrad bere Topolánkova slova s klidem. „Pan Topolánek by měl dát ještě jeden rozhovor a v něm na druhý pokus vysvětlit, jaké konkrétní prezidentovy kroky napadá. Takhle jsme se dozvěděli jen to, co už víme: Že Václava Klause nemá rád," řekl ParlamentnímListům,cz tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

V této souvislosti se tvrdě do předsedy poslaneckého klubu opřel místopředseda sněmovního rozpočtového klubu Michal Doktor. "Petr Tluchoř se odstraňuje sám svou obludností. Chápu, že slovník a intelekt Kristýny Kočí je Mirku Topolánkovi bližší než Klausova tvrdá práce. Klaus s Ústavou žije, Topolánek se jí vysmíval každým jediným gestem," reagoval na Topolánkova slova pro ParlamentníListy.cz Doktor.

Jako kůl v plotě

Poslanec David Vodrážka s Topolánkem také nesouhlasí. „Domnívám se, že pan prezident nikoho neodstraňuje. Jde mu o budoucnost České republiky. Myslím, že někteří aktéři této frašky se odstraňují sami," naznačil Vodrážka jemněji než Doktor. Poslanců a politiků ODS s podobným názorem je více. Zatím se ale bojí mluvit nahlas.

O Tluchořově pozici vypovídá i fakt, že na tiskovce, kde hovořil o tom, že byl na svých schůzkách s Kristýnou Kočí ve sněmovně sledován, byl sám a bez vědomí vedení strany. Nečas byl jeho akcí překvapen.

Podle poslance a předsedy pražské ODS Borise Šťastného byzantský styl vládnutí zavedl v ODS a v české vládě právě Mirek Topolánek, nikoli Klaus. Šťastný prozradil, že velmi uvítal, že se předsedou ODS stal místo Topolánka právě Petr Nečas a že kdyby Topolánek zůstal předsedou, z ODS by vystoupil.

O Nečase mám strach. Klaus mu škodit ale nechce

„Z rozhovoru jsem šokován. Byzantnské vládnutí zavedl Topolánek, nikoli Klaus. Nástup Petra Nečase a odchod Topolánka byla zásadní a pozitivní změna pro ODS směrem ke kultivaci a očistě politiky a slušnému jednání. Topolánkovu snahu komentovat dění v ODS a vrátit se do vnitrostranického dění považuji za velmi zhoubnou. A o Petra Nečase mám strach," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Jak znám prezidenta Václava Klause, tak to poslední, co by chtěl udělat, je, že by škodil Petru Nečasovi. Právě za Petra Nečase došlo k opětovnému obnovení vztahů mezi ODS a prezidentem Klausem. Naopak s prezidentem nekomunikoval a studenou válkou s ním vedl právě Mirek Topolánek," dodal Šťastný.

Hned po něm následovala rozhořčená reakce exprimátora Prahy Pavla Béma. Podle něho měl Topolánek vždy poněkud svérázné a trochu excentrické názory a interpretace politického dění. "Nikoliv nadarmo jsme o něm říkali, že je Valach z gulama...," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bém a dodal, že Václav Klaus podle něho koná pouze tak, jak mu velí elementární státnická zodpovědnost.

"Že nechce připustit přeběhlickou vládu, tentokrát ne se třemi, ale hned sedmi přeběhlíky? Že se ptá po trvanlivosti a legitimitě koaličního projektu, ze kterého se vytratil elementární princip důvěry? Že ho musí zajímat i otázka předčasných voleb, které by jistě zacloumaly nejenom politikou, ale i makroekonomikou? Pochopitelné," sdělil dále redakci poslanec Bém. Vzápětí přidal svou domněnku, že pokud se Topolánkovi nelíbí postup prezidenta, svědčí to něco o mediálních hypotézách, že na některém řešení by mohl mít politický zájem.

Topolánek si vyřizuje účty

Podle Jana Zahradila si chce Topolánek s Klausem vyřizovat účty. „Mirek Topolánek bohužel podlehl svému puzení nějak si dovyřídit účty s prezidentem. Je to zbytečné a mimo mísu," uvedl předseda frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu Zahradil.

„Mirek Topolánek jako soukromá osoba může říkat své osobní názory na prezidenta republiky. Já jako ústavní činitel a místopředseda ODS říkám, že je v zájmu ODS mít co nejlepší vztahy s Václavem Klausem," uvedl poslanec Pavel Drobil.

Tluchoř je proti Kalusovi

„Topolánek pokud vím není ústavní právník a ty ústavní právníci se zřejmě nemůžou na vákladu dohodnout. Každý má jiný názor. Samozřejmě Topolánek je v tomto ve střetu zájmů, má svůj vztah ke Klausovi narušený, takže o se o něm nebude vyjadřovat dobře. Můj názor je takový: pokud by to natahoval měsíc, tak už je to na pováženou. Zatím nic takového nehrozí. Pokud se jedná o snahu odstranit Tluchoře a Nečase, tak to je typicky česká spiklenecká teorie. Na druhou stranu považuji téměř za jistotu, že Klaus po skončení působení na Hradě z politiky neodejde," řekl redakci senátor ODS Jaroslav Kubera.

Podle europoslance Ivo Strejčka se snaží Klaus politickou scénu stabilizovat. „Z průběhu posledních dnů nabývám dojmu, že prezident Klaus je jedním z mála českých politiků, kterého ještě zajímá stabilní politický vývoj země," uvedl Strejček. „Naopak myslím si, že se Petr Tluchoř velmi úspěšně snaží o to, aby jakákoli možná cesta pro Klause do ODS již neexistovala," řekl k tomu, že se podle Topolánka snaží Klaus Tluchoře odstranit. „S prohlášeními Mirka Topolánka nesouhlasím. Je to nesmysl," řekl stručně.

Klaus nepopírá ústavu

Podle senátora Petra Pakosty doba Mirka Topolánka skončila. „Pan prezident je především státník, který již několikrát v historii prokázal, že hájí zájmy české republiky a že vidí daleko dopředu," uvedl Pakosta.

„Nechce se mi věřit, že by se pan prezident chtěl vrátit do ODS. Petra Nečase si vždycky vážil a myslím si, že nemůže mít ve své ústavní pozici žádný zájem na destabilizaci předsedy ODS a premiéra," míní poslankyně Jana Černochová.

Senátor Miroslav Škaloud si nemyslí, že by prezident popíral ústavu. „Pokud jde o ostatní, jako je potenciální návrat Mirka Topolánka a podobně nebo s tím související spekulace, tak zde nemám žádné spekulace, které by to potvrzovaly," řekl senátor.


 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz