2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Práci protikorupčního výboru projedná dnes vláda

17.8.2011

Dnes má vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake na vládě předložit podrobnosti k vládnímu výboru pro koordinaci boje s korupcí. Podle Peake budou ve výboru zasedat ministři, kteří mají podle strategie legislativní úkoly.

Peake dnes premiérovi předloží kromě jiného návrh statutu a jednacího řádu výboru pro koordinaci boje s korupcí. Již před časem Peake řekla, že členy budou například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, či ministr místního rozvoje Karel Jankovský, který zodpovídá za zákon o veřejných zakázkách.
Vládní výbor by měl koordinovat činnost jednotlivých ministerstev a jeho zápisy budou přístupné na internetu.

„Typicky je to věc veřejných zakázek. Na ministerstvu vnitra vznikl takzvaný vzorový úřad - tedy jak by mělo vypadat zadávání veřejných zakázek a informování veřejnosti o činnosti ministerstva. Podobný úřad chceme zavést i na ostatních ministerstvech. Budu žádat ministry, aby auditovali veřejné zakázky i z minulosti," vysvětlila Peake již v úterý pro Český rozhlas.

Druhou úrovní budou pracovní komise či sbor poradců. Tam by chtěla Peake angažovat nejen nevládní organizace, ale i státní zástupce, zástupce policie, odborníky na svobodný přístup k informacím, a další, jejichž argumenty chce využít při práci na legislativě a při diskutování s kolegy ve vládě.

Poradní sbor bude složen do poloviny září

Operativní poradní sbor, který by měl mít maximálně 15 členů, pak Peake představí do poloviny září. Měl by v něm pracovat kromě jiných i specialista na svobodný přístup k informacím Oldřich Kužílek. „Jeho jméno již potvrdit mohu, on na tu nabídku totiž již kývl," doplnila Peake s tím, že mezi dalšími může být i místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

Peake ale také řekla, že někteří ministři budou považovat účast na jednáních vládního výboru za přítěž.

„Budu se snažit je uklidnit, na druhou stranu je fakt, že tato vláda si dala do svého podtitulu vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci, je tedy zcela na místě, aby ministři zasedali nejen ve vládě a v poradě ekonomických ministrů, ale také v tomto vládním výboru a pracovali na tom, aby se vláda za tento svůj podtitul ke konci volebního období nemusela stydět a omlouvat nebo jej dodatečně zmizíkovat," uvedla k tomu Peake.

„Akceptovala jsme připomínku ministerstva spravedlnosti, které požadovalo, aby zápisy byly na internetu. Hodlám veřejnost informovat nejen o činnosti výboru, ale i o výstupech z poradního sboru. Je možné, že v některých případech budu potřebovat při prosazování některých kroků právě podporu veřejnosti," dodala Peake.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz