2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Pravidelná glosa předsedy Senátu PČR MUDr.Přemysla Sobotky

18.5.2009

Zdá se, že v této zemi jsou mocné síly, které nepřejí důstojné a klidné integraci České republiky do evropských struktur, které si nepřejí úspěšnou účast naší země na vývoji a směřování Evropy.

Nejprve to bylo vyslovení nedůvěry dosud velmi úspěšné předsednické vládě Mirka Topolánka. Osobní ambice, nechuť sledovat respekt, který si české předsednictví a vláda Mirka Topolánka získávala a převýšení egoistických hledisek nad zájmy, tak vypadala situace po demisi vlády.

Senát pak výraznou ústavní většinou souhlasil s ratifikací Lisabonské smlouvy a nová úřednická vláda prohlásila za prioritu zdárné dokončení dosud úspěšného předsednictví. A náhle se objevují výroky, které zpochybňují rozhodnutí Senátu, objevují se tendence nestvrdit formálně podpisem českým parlamentem ratifikovanou smlouvu.

Řeč je o předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi a prezidentu ČR Václavu Klausovi. Oba poškozují zájmy ČR v Unii. To je ale asi tak vše, co mají společné. Snad ještě kromě prosazování svých cílů za každou cenu, i za cenu, že poškozují zemi, tvrdíce, že jí slouží.

Zatímco pro pana Paroubka jsou dobré jakékoliv kroky, které se stanou jeho výtahem k moci, a je mu jedno, jestli jde o Evropu, bezpečnost ČR nebo státní rozpočet, prezident republiky se rozhodl, zdá se, své druhé a poslední funkční období strávit útoky na evropskou integraci, na Lisabonskou smlouvu a na Unii jako takovou. Jen připomínám, že jsme dobrovolnými členy Unie a i v jejím zájmu bychom měli bojovat proti všem negativním jevům procesu evropské integrace, jako jsou byrokratizace orgánů unie, tendence k socialistickému dirigismu a plánování či určitá neochota Bruselu a některých evropských zemí naslouchat novým kritickým podnětům. Ke splnění těchto cílů však nemá sloužit prvoplánová destrukce Unie, ale naopak trpělivá práce na zlepšení jejího chodu. Nejsem nekritickým obdivovatelem všeho evropského a mé evropanství je spíše realistické a také kritické. Jsem ale přesvědčen, že integrace evropských států je jediná cesta, jak neztratit vliv ve světě, jak nezmizet v globálním měřítku z politické i ekonomické mapy světa. Prohlašovat se za vlastence a bojovat proti integraci znamená oslabovat náš vliv a dělat nás ještě menšími a nevýznamnějšími, než ve skutečnosti jsme.

Máme možnost dát najevo, jak k těmto trendům přistoupit. Evropské volby jsou o evropských tématech, zdají se vzdálené, ale ony rozhodují o našich věcech. Nejsou o domácích tématech a o domácích politických problémech. Kdo tato témata v evropských volbách používá, hraje opět na falešnou notu a také nemá dostatek evropských vizí. Kdo se proto cítí být skutečným vlastencem a kdo umí nadřadit zájem národa nad svůj vlastní, ví, o čem evropské volby jsou a jak jsou důležité všechny hlasy. I ten váš.


MUDr. Přemysl Sobotka
předseda Senátu PČR a senátor za Liberecko
Více informací na
www.premyslsobotka.cz

Přemysl Sobotka

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz