2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Předseda ČSSD Jiří Paroubek jako kůl v plotě

11.7.2009

Jeho snaha o vytvoření takové skupiny zatím selhává. Ať už z důvodu sázky na "špatné koně", kteří v jeho straně nemají potřebnou podporu spolustraníků, nebo proto, že jsou v rámci ČSSD vnímáni stejně jako Paroubek: "Příliš rádi tě nemáme, ale dokud přinášíš užitek, půjdeme za tebou. Když se ale staneš přítěží, a ohrozíš tak i naše pozice, milerádi se tě zbavíme."

 

Pomalu se už zapomíná na to, že Jiří Paroubek patří kmenově do pražské organizace ČSSD. Pár týdnů předtím, než se - už jako premiér země - stal šéfem celé sociální demokracie, bojoval o post předsedy pražské ČSSD s Petrem Hulinským. Vcelku jednoznačně prohrál. Na sjezdu ČSSD pak byl zvolen hlavně proto, že po úpadku v éře Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse začal stranu zvedat. Ani tehdy se ale nedalo mluvit o žádném křídlu "paroubkovců". "Nelze říct, že měl kdy nějaké hard-core jádro podporovatelů," tvrdí jeden z vlivných krajských politiků strany. "Spíš byl vždy jen respektován jako vůdce, dokud se mu dařilo," doplnil jeden z poslanců.

 

Sázka na mladé Paroubek se pokusil letité vazby v ČSSD rozbít a získat si nové podhoubí podporovatelů. Vyhlédl si mladé a do té doby nepříliš okoukané tváře. Například z Michala Haška učinil šéfa poslanců ČSSD, vytáhl si i mladého brněnského specialistu na policii Jeronýma Tejce nebo ekologa Petra Petržílka, ze kterého udělal šéfporadce. A v neposlední řadě Davida Ratha.

 

K tomu získal i tři "muže v pozadí". Nejprve Jaroslava Tvrdíka, který byl hlavním manažerem posledních voleb do sněmovny. Po něm přibyl dlouho tajený bývalý unionista Petr Dimun, který se až nedávno stal oficiálním šéfem PR sekce ČSSD. Důležitou oporu našel Paroubek v bývalém vekslákovi a šéfovi ústecké ČSSD Petru Bendovi. Jenže sázka na tyto koně příliš nevyšla. Hašek se stal hejtmanem Jihomoravského kraje a už i jemu je dnes Paroubek a jeho lidé spíše přítěží. "Morava je nejkonsolidovanější v celé ČSSD. Hašek má dnes jiné priority, nechce si úzkým spojenectvím zkazit budoucnost," řekl již citovaný poslanec. Právě "moravská jízda" místopředsedů zahájila nedávno frontální útok na Davida Ratha, kdy hejtman druhé místo na středočeské kandidátce ustál jen díky Paroubkovi. Ten totiž pohrozil, že bez Ratha nebude kandidovat ani on v "Bendově" ústeckém kraji.

 

Ovšem Benda je doma značně neoblíben. Pro Paroubka tedy žádná velká opora. Petržílek ve straně nemá vliv téměř žádný. O tom svědčí i to, že skončil na nevolitelném desátém místě středočeské kandidátky, ačkoliv Rathovi (čili i Paroubkovi) lidé včetně Filipa Bušiny dělali vše možné, aby dopadl lépe.

Mezi Tvrdíkem a Dimunem pak zuří válka pramenící ze žárlivosti, kdo bude mít na Paroubka větší vliv. Navrch má Tvrdík. "Ten dnes mluví a vystupuje za Paroubka. Zároveň si buduje vlastní vnitrostranické struktury, takže na něj nebude odkázaný, kdyby předseda skončil," řekl LN dobře informovaný zdroj z Lidového domu. To Dimun, v ČSSD krajně neoblíbený, by takové štěstí asi neměl. Jeho další pokračování stojí a padá s Paroubkem. A to nemusí trvat dlouho: stačí, aby socialisté prohráli volby. "V jejich podobě nad Paroubkem visí Damoklův meč," uvedl již citovaný zdroj z Lidového domu.

Všichni Paroubkovi muži
 

David Rath
nejkontroverznějšího hejtmana Paroubek převzal od středočeské ČSSD. Nejprve z něj udělal ministra zdravotnictví, poté ho prosadil za jedničku pražské kandidátky v posledních volbách do sněmovny. Nedávno ho uchránil před "pučem" v ČSSD.

Jaroslav Tvrdík
zdálo se, že exministr obrany je už v politice odepsaný. Poté z něj Paroubek udělal hlavního manažera posledních voleb do sněmovny a od té doby je Tvrdík jeho šéfporadcem.

Petr Dimun
bývalý mluvčí unionisty Pavla Němce. Po volební porážce unionistů začal pracovat pro Paroubka. Dlouho tajně, teprve před pár měsíci se stal šéfem PR sekce ČSSD. Ve straně je spíše neoblíbený.

Petr Petržílek
bývalého náměstka ministra životního prostředí si Paroubek vytáhl jako svého šéfporadce. Dnes je šéfem politicko-analytické sekce v Lidovém domě. Petržílkova podpora ve straně je ale nízká.

Petr Benda
kontroverzní šéf ústecké ČSSD se k Paroubkovi dostal přes bývalou místopředsedkyni Janu Vaňhovou. Za šéfem stojí bezvýhradně, byť ho nesnáší řada lidí z jeho vlastního kraje.

 

Zdroj: Lidovky.cz

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz