2024

5. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Představujeme kandidáta do Senátu Jaroslava Zemana

26.7.2012

Od loňského podzimu se o něm často média zmiňují. Nejdříve to bylo v listopadu, kdy skupina Romů napadla v Albrechticích místostarostku. V únoru zase v souvislosti s úmrtím muže, který umrzl v albrechtickém potoce. Pozitivní zprávy se objevily až v souvislosti s jeho nominací a následným velmi dobrým umístěním v několika soutěžích a anketách nebo při zveřejnění záměru vybudování největšího českého skiareálu.

Související články:

Policie obvinila muže za útok na místostarostku Albrechtic

Mrtvého muže objevil v pondělí dopoledne lyžař v potoce v Albrechticích na Liberecku.

Albrechtice chtějí vytvořit v Jizerských horách největší český skiareál
 

Jablonecký rodák a absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy bižuterní v Jablonci nad Nisou dovrší letos 53 let. Jeho otec pochází z Jesenného a matka z Bozkova, proto má k Semilsku velmi blízko. Dvakrát byl s převahou zvolen starostou v Albrechticích a řídí továrnu Detoa v Jiřetíně. Především je velkým patriotem Jizerských hor.

Po škole pracoval jako vlekař lyžařského střediska Špičák u Tanvaldu. Od roku 1984 byl zaměstnán ve firmě TOFA Albrechtice (dnes DETOA Albrechtice s.r.o.), která byla v té době zaměřena na výrobu pianinových a klavírových mechanik. Pouze okrajově se vyráběly hračky a dřevěné korále. Původní management státního podniku chtěl prodat továrnu německému konkurentovi, který z ní chtěl udělat pouhý výrobní provoz bez vlastního vývoje, odbytu a vedení.

Firma roku a Živnostník roku: Liberecký kraj, Jaroslav ZEMAN, ředitel, Detoa Albrechtice, firma roku Libereckého kraje
 

To vedlo pana Zemana k podání konkurenčního projektu a ke zvrácení celého tohoto záměru. Továrna v té době byla totálně vybrakovaná a na pokraji bankrotu. Výrobu se však podařila nastartovat a na přelomu 20. a 21. století firma opět prosperovala.

DETOA Albrechtice zaznamenala další úspěch. Její hračka Magnetické puzzle Klauni zvítězila ve čtvrtém ročníku soutěže Hračka roku 2011 v kategorii Hračky pro předškolní věk. Odborná porota ji přisoudila vítězství díky perfektnímu zpracování, nápaditému designu obalu a hlavně schopnosti učit malé děti rozeznávat barvy, poznávat tvary a vytvářet nepřeberné množství obrázků s motivem klaunů.

Zachránil továrnu na hračky. Těžké začátky překonal a prosperuje
 

Vedle výroby pianinových mechanik se velmi dobře rozvíjela i tradiční výroba dřevěných hraček. Okolo roku 2005 - 2007 přišlo další těžké období, kdy čínské firmy zcela zlikvidovaly tradiční výrobu pianin a klavírů v Evropě. Řada zákazníků DETOy zbankrotovala. Dnes DETOe zůstal v Evropě jediný stabilní partner PETROF Hradec Králové. Prudký pokles tržeb za pianinové mechaniky firma dohonila zvýšeným prodejem hraček a korálí.

 

Jak Krteček do Ázerbájdžánu přišel. Na severu Čech vyrábějí hračky už sto let
 

Dnes vedle výrobní činnosti úspěšně fungují také kreativní dílny s kavárnou, muzeem a exkurzemi. V roce 2011 zhlédlo výrobu více jak 16 000 návštěvníků. Budoucnost podnikání J. Zeman vidí kromě továrny, kde sází především na dřevěné hračky a komponenty do společenských her, také v cestovním ruchu. V současnosti připravuje projekt na rozšíření stávajícího lyžařského areálu na Špičáku. Měl by vzniknout největší lyžařský areál v České republice s délkou tratí 14 km. Jaroslav Zeman je již druhé volební období starostou Albrechtic, což je pro něho velká pocta – váží si toho, že ho místní lidé již podruhé zvolili do čela obce. Ve volném čase rád sportuje, nejraději na lyžích a na kole. Nedávno jej vyznamenala předsedkyně Miroslava Němcová, která se v úterý 21. února V Poslanecké sněmovně setkala s drobnými živnostníky a zástupci rodinných firem.

Živnostníci a rodinné firmy - sůl české ekonomiky

Sestavit si dřevěné hračky mohou děti už i v neděli

Jaroslav Zeman - druhý zprava

DETOA Albrechtice s.r.o. obsadila druhé místo v soutěži Vodafone Firma roku 2011. Ředitel Jaroslav Zeman převzal ocenění na slavnostním vyhlášení výsledků v pražském Žofíně v rámci přímého přenosu České televize, který vysílala CT24 ve středu 7. 12. 2011 od 20.00. Tento ohromný úspěch v konkurenci více jak 3500 účastníků jen dokresluje pozici našich dřevěných hraček na trhu.

Co je pro vás tím největším břemenem, problémem ve vaší oblasti podnikání? Kdybyste mohl, co byste změnil?

Pro nás, exportéry, není problém jakákoliv konkurence včetně čínské. Katastrofou je však kurzový pohyb koruny a eura. Nevíte, co bude zítra. Co bych změnil? Začal bych českou vládu a parlament vyplácet v eurech a na 2–3 roky bych jim „zmrazil“ platy, pak by začali určitě přemýšlet. Jsem rád, že se nám podařilo udržet výrobu v Detoa i 20 let po roce 1989. Moc velkou odměnou pro naši firmu z vesnice bylo, že jsme na přelomu tisíciletí byli dvakrát mezi deseti největšími exportéry Česka do Číny.

Jak přežít krizi. Radí úspěšní podnikatelé

 

Co vaše firma znamená pro místo (město, kraj), ve kterém sídlíte?

Jsme již jediná továrna mezi Josefovým Dolem, Jiřetínem, Smržovkou. Všechny ostatní již skončily.

Kde hledáte inspiraci pro nové výrobky? Jak se dále vzděláváte?

Nejlepší inspirace je setkávání se zákazníky.

Zakládáte si na vysoce kvalifikovaných zaměstnancích, kolik jich zaměstnáváte a kde je hledáte? Jak je složité vychovat si zaměstnance?

Máme přes 200 zaměstnanců. Vysoce kvalifikovaného zaměstnance je velmi složité vychovat a hlavně to trvá roky.

Můžete nám popsat, jak vypadá váš den?

Začíná v 5:30 hodin, kdy vstávám. Končí často v 18–20 hodin. Mezi prací musím stihnout i práci neplaceného, neuvolněného starosty Albrechtic v Jizerských horách.

Podnikatel roku vyrábí dřevěné krtečky
 

Detoa Albrechtice má za sebou dlouhou historii, je v současnosti nejstarší továrnou vyrábějící dřevěné hračky v Evropě. "Poslední konkurent z druhé strany Šumavy zbankrotoval před třemi lety," upozornil Zeman. Detoe nic podobného nehrozí. Úspěšně čelí atakům levných hraček z Číny a vykazuje dobré hospodářské výsledky. "Vloni jsme měli přes 90 milionů tržeb, zisk 10 milionů," upřesnil Zeman. Zaměstnávají kolem dvou stovek lidí. Zaměřují se i na cestovní ruch. "Pro děti jsme připravili kreativní dílnu, kde si mohou pohrát. Dospělí si mezitím zajdou do naší kavárny či si nakoupí v podnikové prodejně. Kromě toho pořádáme hodinové exkurze do továrny," konstatoval Zeman.

Ze dvou třetin dřevěné hračky vyvážejí do zahraničí - do Německa, Švýcarska, ale i do Japonska nebo Ázerbajdžánu. "Zvyšuje se ale i podíl prodeje v Čechách. V devadesátých letech koukaly maminky při nákupu hraček svým dětem jenom na cenu, nyní už se více zaměřují i na kvalitu," sdělil. Nejvíce se stále kupuje populární Krteček. "A pak také kreativní hračky, kde si děti něco sestavují," zdůraznil. Hračky vyrábějí z habru a buku.

Anketa: Vyberte nejlepší podnikatelský příběh

 

 

 

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz