2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Představujeme naše nové poslance

4.7.2010

Letošní volby byly jistě pro mnoho z nás velkým překvapením. Nevyplnily se odhady sociologických průzkumů a rozdíl mezi vítěznou ČSSD a ODS nebyl nijak vysoký. Pořadím na kandidátkách řádně zamíchali voliči a díky kroužkování změnili dosti významně obsazení dolní komory našeho parlamentu. Překvapení nemile byli kandidáti na předních příčkách, kteří se do sněmovny nedostali a samozřejmě jsou překvapeni i ti, kteří se vznikem svého mandátu nepočítali. Do té druhé kategorie patří i naši dva poslanci ODS za Jablonecko: Ivana Weberová a Vít Němeček. Zda je tomu opravdu tak jsem ze obou zeptal v krátkém rozhovoru. Oba navíc zatím nepracovali ve volených veřejných funkcích a tak patří mezi nové tváře v politice.
 

Paní doktorko, s jakými pocity jste prožívala výsledky voleb do sněmovny. Čekala jste, že získáte poslanecký mandát?
IW: Pro mě to bylo obrovské překvapení až šok (úsměv). Nečekala jsem to. Byla jsem uprostřed kandidátky jako devítka a to není místo, kde by bylo zvolení pravděpodobné.
Já na Vás prozradím, že jste v ODS osm let, jste členkou místní rady, máte advokátní praxi, jste vdaná a máte dvě malé děti. To zní jako idyla a teď Vám do ní vpadla veřejná funkce, se kterou jste nepočítala. Zvládnete to?
IW: To, že jsem s tím nepočítala, neznamená nic víc, než že se s tím budu muset postupně vyrovnat a zorganizovat si rodinný i pracovní život jinak. Naštěstí mám v rodině velkou oporu a s manželem musíme promyslet, jak vše skloubit, abychom novou situaci vyřešili.
Takže neuvažujete, že byste se mandátu vzdala a dala přednost rodině?
IW: Rozhodně jsem ani na okamžik neuvažovala, že bych nepřijala mandát, který pro mne znamená závazný projev důvěry ze strany voličů a odpovědnost vůči nim. Žijeme v moderní době, kdy se dá zvládnout kariéra i rodina. Udělám vše pro to, aby moje práce ve sněmovně byla pro občany přínosem a přitom nebyla na úkor rodiny.

Druhým poslancem občanské demokratické strany za Jablonec i za Liberecký kraj je ředitel jablonecké nemocnice MUDr. Vít Němeček MBA. Absolvent Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Hradec Králové a Brněnské International Business School je ženatým otcem dvou dcer. Členem ODS je od roku 2006 a je také členem fi nančního výboru města. V lednu oslavil 48. narozeniny.

Mám pocit, že stejně jako Vaše kolegyně máte svůj život, svou kariéru, rodinu a mandát byl pro Vás určitým dilematem, kdybych měl parafrázovat klasika: Vzít či nevít, to je to, oč tu běží…

VN: Nelze nevzít. Mandát vznikne rozhodnutím voličů a ti to udělali za mne. Pokud jsem kandidátem strany do voleného orgánu, vždycky musím být připravený na eventualitu, že budu zvolen. To je riziko podnikání a jako s každým takovým se ním musí počítat. Zároveň je to výzva a nová role v životě.
Pro média jste uvedl, že Vaše zvolení neprovázela euforie a bylo to překvapení, ze kterého jste měl velmi smíšené pocity. Můžete je trochu popsat?
VN: Samozřejmě to překvapení bylo, jak jsem uvedl od voleb mnohokrát, ale to už je pryč. Na jednu stranu je to vždy radost, když vám dají lidé důvěru a hlas v takovém počtu. Na druhou stranu vidíte hromadu problémů, které to přináší. Dnes řeším praktické věci, jak zorganizovat svou současnou práci, jak a kde zařídit svou regionální kancelář a mnoho dalších záležitostí, které s mandátem souvisí.
Plánujete zastoupení v Jablonci nebo i jinde?
VN: S kolegyní postupujeme společně a budeme se doplňovat. Vzhledem k tomu, že má malé děti, bude se soustředit především na Jablonecko. Já jsem méně vázaný, tak budu mít pobočky regionální kanceláře i v České Lípě a Semilech, ale v Jablonci nad Nisou je moje hlavní základna, samozřejmě. Takto budeme schopni společně zajistit poslanecké dny i ve zmíněných okresech.
Který krok je tedy pro Vás nyní nejdůležitější?
VN: Myslím, že zařazení do výboru ve sněmovně. Bylo by dobré, kdybych se dostal do zdravotnického výboru, kde bych vzhledem ke své profesi byl zřejmě nejužitečnější.
Poslanec, ředitel nemocnice a chirurg v jedné osobě. Budete to všechno zvládat, opustíte některou funkci?
VN: Musím si to důkladně rozmyslet a rozhodnutí neudělám hned. Odkládám jej o několik měsíců a praxe ukáže nejlepší řešení. Probral jsem to v rychlosti se svou rodinou, svými spolupracovníky a zřizovatelem nemocnice. Ve funkci ředitele jsem více manažerem, než lékařem a vím, že se dá stihnout hodně, ale musí být dobrá dělba práce, správně zorganizovaný čas a rovnoměrně rozložené síly. Uvidím, zda je to možné zvládnout všechno či nikoliv. V žádném případě ale nechci, aby to zasáhlo do mého soukromého života, do rodiny. Rozhodně také nechci, abych některou z těch prací dělal nedostatečně.
Jako chirurg a operatér musíte mít stále praxi, to zvládnete časově?
VN: Věřím, že ano. Už dnes se jako chirurg angažuji málo, operuji jen jeden klinický den v týdnu. Odbornost si však chci zachovat, abych se měl kam vrátit.
Paní doktorko, jak Vy vnímáte pravicovou politiku? V čem spočívá a kde má své priority?
IW: Je to především politika zodpovědnosti. Každý člověk by měl být v co největší míře odpovědný sám za sebe a aktivně přistupovat k zabezpečování potřeb svých a své rodiny. Stát je zase odpovědný za to, aby budoucí generace neplatily dluhy za nás. Bude-li to fungovat, pak bude prosperovat i naše republika. K tomu na druhé straně patří i solidarita a péče o ty, kteří to skutečně potřebují.
Jak odpočíváte, co ráda děláte a kde dobíjíte baterky?
IW: Hlavně v rodině, která je u mě na prvním místě. A pak také ve sportu. Od malička hraji tenis, v létě ráda jezdím na kole po Jizerských horách, v zimě na lyžích a ráda cestuji.
A Vy, pane doktore?
Kde Vy dobíjíte baterky?
VN:
Také v kruhu rodiny. A stejně jako moje kolegyně mám sportovní aktivity. Rád jezdím na kole, plavu a v zimě lyžuji.
Už jste řekl, ve kterých výborech byste chtěl pracovat. Jaké budou Vaše priority?
VN: Priority samozřejmě vyplývají z programových východisek pravicových stran. Podpořím všechny myšlenky a všechny návrhy zákonů, které mají směřovat k tomu, aby tato země dlouhodobě dobře fungovala. Aby měla stabilní systém veřejných fi nancí, aby zde bylo prostředí příznivé pro podnikatele, pro lidi, kteří vytvářejí pracovní místa. Protože pracovní místa nevytváří vláda či místní správa a samospráva, nabízejí je zejména podnikatelé.
Přirozenou součástí pravicové politiky je rovněž adresný sociální systém. Ten musí účinně pomáhat lidem, kteří se ne vlastní vinou dostali do obtížné ekonomické situace. Pravicové vidění světa samozřejmě podporuje a rozvíjí i další solidární systémy, hlavně zdravotní a důchodový. Důležité je však jejich nastavení, způsob fi nancování a efektivní řízení. Tyto věci budeme řešit jinak než levicové strany, Chceme být adresnější, konkrétnější. Rozdíl mezi pravicovou a levicovou politikou je v tomto směru v časovém horizontu. Nás nezajímají okamžité efekty, ale dlouhodobá stabilita.
Poslední otázka je společná. Oba dva jste na kandidátce do zastupitelstva města. Budete na podzim kandidovat v komunálních volbách?
IW: Ano. Byla jsem zvolena místním sněmem a doufám, že budu užitečná i pro naše město.
VN: Já jsem stejného názoru a jsem si jist, že jako poslanec a zároveň jako zastupitel mohu pro Jablonec udělat mnohem víc. Dále si myslím, že problémy z komunální roviny je potřeba přenášet na půdu sněmovny, kde je to správné místo pro odstranění chyb v zákonech, které na úrovni místní správy a samosprávy způsobují řadu komplikací, místo aby práci a život lidem zjednodušovaly.
Přeji vám oběma hodně úspěchů a budu se těšit na další rozhovor, který již bude o vaší konkrétní práci. To už budeme znát i výbory, ve kterých pracujete a funkce, které vám kolegové poslanci přisoudili.
VN: Také děkuji za rozhovor. Svou práci ve sněmovně beru velice vážně. Jakmile budu mít v provozu svou jabloneckou kancelář, budu se těšit na podněty a návštěvy všech občanů, které tímto už dopředu zvu.
IW: Já se chci k tomu pozvání přidat. Určitě v dalším čísle uveřejním své poslanecké hodiny a budu se těšit na všechny, kdo pozvání přijmou. Myslím, že mohu za oba prozradit, že chystáme otevření kanceláří ve společných prostorách nového sídla ODS. Všem čtenářům přeji pěkné léto za nás za oba.
Vladimír Kordač

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz