2024

středa 1. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Předvolební debata - speciál OVM

31.8.2012

Záznam naleznete ZDE

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Může to být i váš kraj, silnice v mizerném stavu, nemocnice jakbysmet. V dozorčích radách za to odměny pro politiky. Jak se politikům odmění voliči? Nastane po krajských volbách změna politické mapy? Do otevření volebních místností zbývá 43 dní. Je nejvyšší čas, aby začala krajská inventura. Hezký dobrý večer vám, divákům zpravodajské 24, hezký dobrý večer i vám, divákům, tady v sále libereckého Kolosea. Hezký dobrý večer, vítejte. Liberecký kraj patří co do počtu obyvatel k nejmenším v České republice, je druhý nejmenší po kraji Karlovarském. V Libereckém kraji se letos v krajských volbách uchází o přízeň voličů 20 politických stran a hnutí. Podívejme se na aktuální volební model, který má Česká televize k dispozici, jak by dopadly volby, pokud by se konaly dnes. Ale máme do voleb 43 dny, to znamená, že tato čísla se mohou změnit. V Libereckém kraji podle volebního modelu České televize, respektive agentur SC&C a STEM/MARK 6 týdnů před volbami vítězí levice - sociální demokraté a komunisté, poměrně velké šance na úspěch mají také krajská uskupení. Sami vidíte pořadí prvních šesti stran v našem volebním modelu. Sociální demokraté získávají 17,5 %, KSČM 15,5 %, třetí v pořadí jsou demokraté občanští s 15 % hlasů. TOP 09 a Starostové mají 12 %, Starostové pro Liberecký kraj 11 % a Změna pro Liberecký kraj 10 %. Další strany se ve volebním modelu umístily pod 3 % hlasů, to znamená, že ta první šestice je poměrně vyrovnaná. A vidíte to silné rozvržení voličů v Libereckém kraji. Dodejme, že sociologické šetření se uskutečnilo na reprezentativním vzorku víc než tisícovky respondentů a statistická odchylka se pohybuje kolem plus minus 2 %. Ale nepleťte si volební preference a volební model. V dnešním pořadu vysvětlíme rozdíl a řekneme si, jak tento volební model vzniká. Pro úplnost, celou výzkumnou správu agentur SC&C a STEM/MARK najdete na internetových stránkách České televize k volbám, tedy na adrese http://www.ceskatelevize.cz/volby nebo http://www.ct24.cz/volby. Toto jsou adresy, pojďme si představit lídry. O kom se mluvívá, nedaleko bývá. Mluvit budeme o šestici lídrů zmíněných stran. Šestici kandidátů na křeslo liberecké hejtmanky či hejtmana. Lídři už čekají v zákulisí a představí je lidé, které si sami vybrali. Podle abecedy první kandidát, respektive kandidátka občanských demokratů je náměstkyní ministra školství, Eva Bartoňová. Spoléhá na slova rektora Technické univerzity v Liberci Zdeňka Kúse.

Zdeněk KÚS, rektor Technické univerzity v Liberci
--------------------
Pro vysoké školy jsou přirozenými partnery zástupci města, kraje, ministerstev anebo parlamentu, a to vlastně zcela bez ohledu na to, z jakých politických stran zrovna pocházejí. Pro mne jsou představitelé státní správy anebo samosprávy. Inženýrku Evu Bartoňovou znám řadu let jako náměstkyni ministra škoství. Na jednání vždycky vystupuje se znalostí problematiky, prostě ví, o čem mluví a oceňuji zejména to, že jedná korektně a slušně.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Osud a abeceda tomu chtěly, že i druhá v pořadí je kandidátka, bývalá učitelka Lenka Kadlecová z ČSSD je zástupkyní ředitelky Domova důchodců ve Velkých Hamrech. Představí spolustraník, poslanec Pavel Ploc.

Pavel PLOC, poslanec /ČSSD/
--------------------
Tak když jsem létal na lyžích a potom jsem trénoval skokany, tak jsem věděl, že to chce vůli a odvahu. Tím jsem poznal, co v kom je. Jak jsem poznal Lenku Kadlecovou, sociální demokratku, tak vím, že to není jen inteligentní žena, která žije v duchu fair play, ale je také velice pracovitá, zodpovědná a vždy ví, co chce. Má obrovský přehled v sociálních službách, a to je plus pro občany Libereckého kraje. A tím jí dám hlas.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Do třetího křesla usedne místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle, který je lídrem kandidátky TOP 09 a Starostů. O doporučení požádal také stranického kolegu Radoslava Topola.

Radoslav TOPOL, zastupitel města Jablonce nad Nisou /TOP 09/
--------------------
Pro krajské volby má mojí podporu pan Jiří Kočandrle. Je to pracovitý chlap, který si zachoval určité ideály, přesto není žádný snílek a dokáže své vize úspěšně prosazovat a převádět je do praxe. To prokázal již na komunální úrovni jako místostarosta České Lípy. Myslím si, že stejně dobře by se uplatnil i na úrovni krajské a z mého pohledu je to i skvělý kandidát na hejtmana.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A čtvrtý v pořadí je podle abecedy bývalý primátor Liberce, ekolog Jan Korytář, který vede krajskou kandidátku Změny pro Liberecký kraj. Promluví o něm jeho stranická kolegyně Zuzana Tachovská.

Zuzana TACHOVSKÁ, stranická kolegyně /ZLK/
--------------------
Jan Korytář je čestný člověk, který na rozdíl od většiny politiků pracuje v zájmu občanů a ne lobbistických skupin. Jako jeden z mála dlouhodobě bojuje proti korupčnicko-klientelistický mafii, který vysává naše město i náš kraj. Jako primátor se snažil zavřít penězovody, kudy tečou veřejné peníze vybraným firmám napojeným na místní politiky, a proto byl odstraněn. Ale nevzdal, a proto má moji podporu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zatím má v rukách záchranu životů v Libereckém kraji. Řeč je o řediteli krajské záchranky, o hejtmanském kandidátovi v barvách KSČM Stanislavu Mackovíkovi. Jakým by byl však hejtmanem? Charakteristiku Stanislava Mackovíka si připravil spolustraník, europoslanec Vladimír Remek.

Vladimír REMEK, europoslanec /KSČM/
--------------------
Proč si vážím Standy Mackovíka a důvěřuji mu, to je zejména proto, že dlouhodobě prokazuje schopnosti pomahat lidem v kritických krizových situacích. A já jsem pevně přesvědčen, že to dokáže uplatňovat tyto vlastnosti manažerské a schopnosti lidské i v politice na Liberecku, kde ho ostatně velmi dobře znají.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jsou však i politici, kteří kolem sebe mají bližší osoby, než jsou straničtí kolegové. Starostové pro Liberecký kraj, lídr Martin Půta a slovy jeho ženy Sylwie.

Sylwia PŮTOVÁ, manželka
--------------------
Známe se s manželem 9 let, máme spolu 2 dcery, Viktorii a Veronika. Můj manžel je člověk, který respektuje názory jiných lidí, je velmi pracovitý a má rád svoje město. Je to prostě nejlepší manžel, nejlepší starosta, jakého znám. Myslím si, že bude dobrým hospodářem Libereckého kraje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dvě ženy a čtyři muži, kteří chtějí zasednout v křesle hejtmana či hejtmanky Libereckého kraje, v tuto chvíli už sedí před vámi, před televizními diváky i před diváky tady v sále libereckého Kolosea. A v přímém přenosu budou čelit otázkám diváků. Jako první se bude ptát Nikol Bradíková, povoláním úřednice, klade první dotaz. Prosím, Nikol.

Nikol BRADÍKOVÁ
--------------------
Dobrý večer, dámy a pánové. Já bych měla dotaz na paní Kadlecovou, kandidátku na post hejtmana za ČSSD, která v současnosti stojí v čele Libereckého kraje. Z jakého důvodu nebyl zakoupen do vlastnictví Libereckého kraje vysílač Ještěd jakožto velmi významná dominanta Libereckého kraje přesahující jistě tento region, a to i přesto, že předchozí krajská vláda vyčlenila právě na odkoupení této památky 100 milionů korun? A taková podotázka, jestli ještě mohu, na co konkrétně ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Můžeme nejdříve nechat odpovědět a pak podotázka. Prosím.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Tak, ano, předchozí vláda nám zanechala tuto částku, o které hovoříte, samozřejmě, ale to bohužel nestačilo. Stačilo by to pouze na koupi Ještědu, který já uznávám jako významnou památku Libereckého kraje, bohužel na opravu a rekonstrukci Ještědu bychom byli potřebovali 400 milionů korun. A my jsme chtěli být dobrým hospodářem, snažili jsme se najít finance z evropských rozpočtů, takže to byla otázka, kterou jsme nechtěli řešit hned, a snažili jsme se udržet rozpočet. Bohužel nepodařilo se nám jej získat, přišly povodně a další problémy a myslím, že v tuto chvíli už není aktuální.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, není to téma pro tyto krajské volby.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Není to téma pro tyto krajské volby.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Myslí si někdo z lídrů něco jiného? Prosím, Martine Půto.

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Já se domnívám, že Ještěd je bohužel dnes zrezivělý symbol Libereckého kraje, a protože ho máme ve znaku, tak by určitě v těch příštích měsících a letech stálo za to usilovat získat ho do vlastnictví Libereckého kraje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale vy jako Starostové pro Liberecký kraj bezesporu víte, jak napjaté jsou veřejné rozpočty i rozpočet kraje, a pokud se nemýlím, tak zapotřebí bude investice 300 milionů korun. Tak koupit Ještěd a ještě do něj investovat 300 milionů?

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Já se domnívám, že v příštím plánovacím období peněz Evropské unie je to, by to měla být priorita pro Liberecký kraj a měly by naopak skončit dotace do soukromých hotelů, rekreačních areálů a sjezdovek na rovině častokrát.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo si, ano, Evo Bartoňová.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak já jsem stejného, stejného přesvědčení. Já si myslím, že Liberecký kraj má jednu silnou dominantu, a to je Ještěd. Já když dám přirovnání, tak je to možná hodně podobné, jako kdyby Paříž prodala Eiffelovku. Takže já si myslím, že před zastupitelstvem, které vznikne op volbách v tomto roce, bude jeden velký úkol, a to je Ještěd, co dál.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale on patří Ještěd Českým radiokomunikacím už od roku 2000.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Ano, ale je to téma, já si nemyslím, že by bylo dobré, abychom toto téma opustili, protože abychom ho mohli opravit, tak ho nejdříve musíme vlastnit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo byste souhlasil tady s Lenkou Kadlecovou, že na to kraj nemůže mít peníze a že je to možná až příliš populistické a symbolické investovat do Ještědu? Nikdo z vás? Prosím.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Já bych si dovolil podotknout, že samozřejmě otázkou také je to, jestli stále Ještěd je na prodej, a to je jedna zásadní věc. Pak je tady zadlužení České republiky, které se pohybuje v 1,3 až 1,7 a jestliže tady Ještěd je kulturní památkou, tak by to měl být především stát, který by měl garantovat to, že Ještěd nějakým způsobem zachová a bude do něj investovat. Liberecký ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ona stále ale ještě nebyla ani podána žádost o přihlášku Ještědu mezi památky UNESCO, což, pokud se nemýlím, musí dělat majitel, tedy v tomto případě České radiokomunikace, pane doktore.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
České radiokomunikace. Samozřejmě je to problém, já si myslím, že je to téma, které je tady nadneseno účelově, úmyslně, protože si myslím, že to je velká část populismu, protože skutečně jsou zde jiné priority. My při tom zadlužení, které má tento stát, které mají obce v Libereckém kraji, protože právě obce v Libereckém kraji patří k jedněm k nejzadluženějších v České republice a připadá tam na 8171 na obyvatele, což je statistika, která byla cirka před 14 dny publikována, tak se domnívám, že skutečně jsou zde jiné priority, především ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že ten, kdo by chtěl kupovat Ještěd, podle vás zásadně ohrozí další fungování kraje v tom budoucím období?

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Ne, já si myslím, že prioritou by to měl být stát, kdo si může dovolit tyto investice, protože jestliže zde máme celou řadu kauz, kde prolétly stamiliony komínem a stát nemá na to, aby koupil Ještěd, což v jeho rozpočtu už není taková velká částka jako v rozpočtu Libereckého kraje, tak si myslím, že je potřeba skutečně stanovit si, co, na co ten kraj má objektivně a na co už skutečně v současné době kraj mít nemůže. Stále hovoříme o hospodářské krizi, ale já si myslím, že to je prostě v tuto chvíli populistické téma.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jane Korytáři.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Dvě poznámky. Jedna je, že ty peníze se opravdu dají najít z evropských fondů v dalším projektovacím období a měla by to být jedna z priorit, takže není pravda, že peníze na to ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud to bude dobře administrováno. Pokud se podíváte, kdyby se to špatně administrovalo, jak dopadne, jak by ta investice mohla dopadnout, že by se ty peníze mohly vracet.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Proto chceme ČSSD vystřídat ve vedení kraje. Ale ještě jsem tam chtěl říct jednu věc, je tohle zároveň důsledek nepromyšlené privatizace, která kdysi probíhala. Takto významná stavba neměla být privatizována. Je pěkné, že dneska paní Bartoňová říká, že, paní Bartoňová za ODS říká, že by tato stavba měla být vykoupena, ale zároveň možná měla dodat, že tady v minulosti někdo řídil privatizaci a i toto je jeden z jejích výsledků.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Eva Bartoňová, reakce.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Já se přiznám, že teď nevím, na co se pan Korytář ptá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No on spíš narážel na to, že se za vás privatizovaly, že se privatizoval Ještěd a získaly ho České radiokomunikace.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak já se přiznám, že jakým způsobem se privatizoval Ještěd, v danou chvíli nemám přesné informace, abych tady mohla na tuto otázku odpovědět.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A poznámka Lenky Kadlecové?

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já bych jenom ráda zdůraznila, že samozřejmě pro nás je taky prioritní oprava Ještědu nebo koupě jeho, ale myslím si, že kdybysme byli vzali si úvěr v hodnotě 400 milionů korun, protože nebylo možné v tuto chvíli získat evropské dotace, že bysme dnes byli napadáni za to, že kraj zadlužujeme, takže samozřejmě bych taky ráda, abysme Ještěd zakoupili a opravili, ale musíme na to najít vhodné podmínky, vhodné dotační tituly.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
TOP 09 a Starostové se na centrální úrovni chlubí tím, že jsou rozpočtově odpovědní. Bylo by to rozpočtově odpovědné snažit se kupovat teď Ještěd?

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já si myslím, že ta otázka je teď předčasná, že máme počkat, jaké budou otevřené dotační tituly, a pokud bude možnost sehnat prostředky, tak se k tomu můžeme vrátit. Teď je to předčasné, protože nikdo neví, jak vlastně ty operační programy budou vypadat, čili počkal bych s rozhodnutím a odložil ho minimálně o rok. A co se týče zadlužování, mně je samozřejmě jasné, že ČSSD, a jsem rád, že si nevzali další úvěr, vzali si 500 milionů korun na opravu mostů, což už byla ostuda, a další peníze si určitě nemohli vzít. Zadlužení za letošní rok se zvýšilo v podstatě o 100 % ve většině krajů České republiky a Liberecký kraj není výjimkou. To znamená ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale když se podíváme na to, jaká byla dynamika zadlužování, od roku 2004 do roku 2018, tak stále ještě je to menší v rámci celé České republiky, dynamika zadlužování krajů a dluhy krajů, než byly v tom druhém období mezi lety 2008 a 2012.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Teď když si spočítáte zadlužení krajů, jaké je, tak za letošní rok se v podstatě zvýšilo o 100 %, to znamená, ta dynamika je obrovská. My samozřejmě čísla, v těch číslech letošních, které vidíte, ještě není započtený letošní dluh, to znamená, jestli máte Liberecký kraj 700 milionů nebo 800 milionů dluh necelý, tak musíte přičíst 500 milionů dalších, takže se dostaneme někde na 1,2 miliardy korun.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Lenka Kadlecová, reakce.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já bych ráda zdůraznila, že Liberecký kraj si za toto čtyřleté období vzal sice úvěr 500 milionů korun, ale bylo to v době hospodářské krize. Zasáhly povodně, ale ráda bych, aby tady zaznělo, že v době ekonomické prosperity si předchozí vlády vzaly dvojnásobnou výši toho úvěru a není pravda, že kraj je příliš zadlužen nebo že by kraje pod vedením sociální demokracie se zadlužovaly v celé republice.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
My bezesporu budeme dluhy ještě probírat. Když se podíváme na hospodaření krajů, příspěvkových organizací, obchodních organizací, podívejme se, kdo v uplynulých čtyřech letech a ještě v současnosti vládne Libereckému kraji. Tady vidíte aktuální složení zastupitelstva, tedy Libereckému kraji v současné době vládne 15 sociálních demokratů a 3 zastupitelé za Stranu pro otevřenou společnost, to je vládní koalice, tudíž je podporuje 8 komunistů, v opozici jsou občanští demokraté se 12 zastupiteli a Starostové pro Liberecký kraj se 7 zastupiteli. Podnikatel Václav Chábera, další, kdo se bude ptát lídrů tady v Libereckém kraji. Prosím, ptejte se.

Václav CHÁBERA, podnikatel
--------------------
Dobrý den. Já bych se chtěl zeptat lídrů, jakým způsobem hodnotí tempo oprav silnic v Libereckém kraji, které byly poškozeny při povodních v roce 2010?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak, začněme u vás.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já bych k tomu velmi rád řekl, my jsme se teda nepodíleli na žádné vládě, TOP 09 víme, že nekandidovala v minulých krajských volbách, protože jsme ještě neexistovali, nicméně stav krajských komunikací je opravdu zarážející. Představte si, že kraj vlastní více než 2000 kilometrů silnic druhé a třetí třídy a z toho více než polovina je v nevyhovujícím či havarijním stavu. To znamená, tady je velmi zanedbané financování a když se podíváte do rozpočtu v minulém roce, tak zjistíte, že v roce 2010, pardon, v roce 2010 tam chybělo, tam bylo podfinancováno 250 milionů korun.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No ale když se podíváte také na škody, které způsobily povodně, řekněte tu částku.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Samozřejmě, tam jsou, jednak jsou tam škody po povodních.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ve výši?

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Přes 2 miliardy korun, ale pokud nenainvestujete do těch komunikací zavčasu a vypustíte třeba jeden rok, tak ty škody potom rostou násobně. To znamená, máte potom, o rok později máte třikrát, čtyřikrát větší škody, to znamená, musíte počítat s mnohem masivnějšími investicemi.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale kde zase vezmete dvě miliardy? Není to příliš naivní říkat tady, že můžete rychle opravit poškozené silnice druhých a třetích tříd v hodnotě dvou miliard korun, jen když se budeme bavit o povodňových škodách?

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
To je velmi dobrá otázka.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No uvidíme, jaká bude odpověď.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já se nebavím o povodňových škodách, co se týče, teď se bavíme o komunikacích druhé a třetí třídy, které nemají souvislost s povodňovými škodami, to znamená, tam skutečně vypadlo financování, promiňte. Takže kraj ty finance neměl, protože podle mého názoru mizely zbytečně černých dírách neprůhledných veřejných zakázek a tak dále, a tak dále. Teď nebudu rozebírat, určitě se dostaneme později.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, vy jste starostou Hrádku nad Nisou, před týdnem jste zaktivizoval starosty v kraji, asi zhruba 20 lidí, a chcete společně označit výraznými nápisy neopravené silnice druhých a třetí tříd v péči kraje. Kolik těch silnic podle vás tedy označíme? Bude vás na to 20, tak předpokládám, že budete vy dávat nějak ty cedule nebo...

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
My jsme minulý pátek označili celkem 130 úseků v Libereckém kraji, které podle našeho názoru jsou v havarijním stavu nebo ve stavu, který je nebezpečný pro řidiče.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale to stále ještě není dostatečný počet na to, když se podíváme na to celkové množství těch poškozených silnic.

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Tím hlavním důvodem označení těch silnic v tomto předvolebním čase bylo to, aby si obyvatelé těch obcí, kterými tyto komunikace procházejí, dobře uvědomili, že hlavním tématem těchto voleb by měly být regionální témata. Aby si uvědomili, že ty volby budou rozhodovat právě o tom, jak rychle se budou ty komunikace opravovat. A pokud se můžu vrátit k té ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, teď mi jenom řekněte, vy si myslíte, že když označíte silnice, které jsou ve špatném stavu, tak tím přitáhnete pozornost pouze k regionálním tématům?

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Já si myslím, že by bylo dobré, aby voliči věděli, že krajské volby budou rozhodovat především o regionálních tématech a o tom, jak účelně budou vynakládány peníze z rozpočtu Libereckého kraje.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale teď otázkou je, zda příjmy a ty peníze, o nich vlastně rozhoduje i centrum, podíváte-li se na výnosy z daní, takže to není přece jenom o regionálních tématech.

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
To je samozřejmě pravda, ale abych byl konkrétní, do konce loňského roku bylo na povodňové škody vyčerpáno z rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj méně než 20 milionů korun. Řada konkrétních povodňových staveb, těch nejhorších, se teprve soutěží a máme dva roky po povodních. A pokud si projedete tento region, tak si všimnete jedné věci. Ty místní komunikace jsou většinou už opravené a ty důležité regionální na opravu teprve čekají. A máte pravdu v tom, že je tady problém ve financování, protože zatímco obce mohou získat 90 a v některých případech i 100 % finančních prostředků od státu, tak kraje bohužel mohou získat pouze padesátiprocentní dotaci. A tento stav ale není nový, ten tady je už od roku 2000, a to je, myslím, jedno z velkých témat, které by se mělo v novém zastupitelstvu řešit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď se obrátím na Stanislava Mackovíka z KSČM, protože vy jste ředitelem záchranky, pomáhal jste při povodních, myslíte si, že tak, jako se efektivně a aktivně pomáhalo při povodních, tak že se nepromrhaly ty uplynulé dva roky při pohledu na stav krajské infrastruktury?

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Tak já chci říct, která tady zazněla, abych navázal, tady zaznělo, že ten stav silnic se tady rýsuje od roku 2000, takže to není stav, který by vznikl za poslední čtyři roky volebního období, ale vznikl už v době, kdy tady vládla osm let Občanská demokratická strana, takže to je první věc.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A povodně, povodně to ještě zhoršily.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
A povodně přišly v roce 2010 a samozřejmě celková škoda na povodních přesahovala osm miliard, z čehož tedy nějak přes dvě miliardy korun bylo jenom na té silniční infrastruktuře, jo. To znamená, zaznělo tady i to, kolik můžou čerpat obce, kolik může čerpat kraj a kolik dalo ministerstvo, nějakých 20 milionů za dva roky, což si myslím právě, že zase je věc, kdy ten kraj není schopen si zprivatizovat tiskárnu státních cenin a takovýmto způsobem si vlastně ty peníze nějakým způsobem do svého rozpočtu dostat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jak je možné, pokud byste měl odpovědět, kdybyste byli součástí vládní koalice tady v Libereckém kraji i po říjnových krajských volbách, tak jak byste zrychlili čerpání peněz právě na dopravní infrastrukturu?

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Tak určitě náš zájem je mít vliv v této zemi na změnu politiky, a to především, ono se to dotýká kraje, ale nicméně má to převis do té politiky celostátní, to znamená do sněmovny a úpravou zákonu, jo. To znamená ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď je otázkou, jestli už tady agitujete pro nové sněmovní volby.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Neagituji sněmovní volby, ale chci zdůraznit to, že celá řada problémů, které musí řešit kraj, je ovlivněna tou, jakou máme legislativu, která vzniká ve sněmovně. To znamená, jestliže je někde stanoveno, že můžu čerpat určité procento a určité procento musím dodat sám a ten kraj na to nemá, tak samozřejmě pokud nezměním zákon, tak to nemůžu překročit, protože samozřejmě bych se dostal do kolize se zákonem.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Lenka Kadlecová, vaše odpověď.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já bych ráda, aby tady zaznělo několik důležitých faktů. Některé z nich zazněly, ale ne úplné. Došlo po povodních k poškození krajské infrastruktury v hodnotě dvou miliard. Prosím, aby jasně zaznělo, že kraj, aby opravil všechny komunikace, by musel mít v tuto chvíli na svém kontě jednu miliardu. To samozřejmě neměl, na rozdíl od obcí, které se tedy v rámci své spoluúčasti podílejí jenom 10 %.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A kdybych vám ale namítl, že jste činili v čele kraje málo, abyste získali další peníze právě na opravu.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
S tím bohužel nemohu souhlasit. Bylo poškozeno 15 úseků silnic, v tuto chvíli je opraveno 8 úseků silnic, další 4 se začínají opravovat, v celkové hodnotě takřka 700 milionů korun. V příštím roce bude opravena další etapa 5 silnic v další hodnotě šesti ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Podle vás to není možné urychlit, ten proces opravy silnic.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Prosím, my jsme čerpali z několika částí, z ministerstva financí, z ministerstva pro místní rozvoj, z fondu solidarity. Ty jednání nebyla jednoduchá. Ministerstvo pro místní rozvoj má velice tvrdé podmínky. Ty legislativní, administrativní kroky nebyly jednoduché. Opravdu podařilo se, do příštího roku, to bude jeden z mých slibů, bude opraveno všech 55 mostů, které byly poškozeny, a v tuto chvíli je opravena polovina těchto silnic.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jaký slib dá Eva Bartoňová, kandidátka na hejtmanku za občanské demokraty?

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Jaký slib? Já si myslím, že to je velmi obtížné, ale já musím říct, že ve chvíli, kdy se stane něco tak hrozného, jako byly povodně v roce 2010, tak vlastně záleží na tom, jak ten kraj se dokáže semknout. A já si myslím, že tady hraje velmi důležitou roli to, že kraj, on je svým způsobem v danou chvíli určitým bodem servisu a musí nesmírně dobře komunikovat se všemi obcemi, se všemi starosty, protože stát, který je v podstatě jaksi nad touto částí a má samozřejmě programy na obnovu území po povodni, tak v podstatě očekává, že ten postup bude jednotný.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A to se podle vás neděje.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
A já si myslím, že ten v podstatě jednotný postup nebyl, že si v podstatě starostové a kraj nedokázali vyjednat vzájemnou silnou komunikaci. A to si myslím, že byl problém. Já jsem se byla teď podívat nedávno, objela jsem místa, která jsou po povodních stále ve strašném stavu, a tam jsem se ptala sama sebe, možná i těch lidí, kteří tam byli, jak se například dostanou do práce. Byl jste tam se podívat? To je neuvěřitelné.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Já jsem jenom projížděl, protože váš kraj mám rád, jsem z kraje, no, obkraj, tedy z kraje Pardubického, Královéhradeckého a když si člověk projíždí celé to pohoří od Jeseníků až právě přes Orlické hory a Liberecký kraj, tak ty povodně v těch uplynulých 10 letech poničily všechny tyto tři, respektive čtyři kraje.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Takže myslím, že opravdu pro ty lidi je to strašná situace.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je otázkou, jestli také funguje i koordinace mezi kraji a mezi centrální úrovní. Na povodně se ptá i další divák tady u nás v publiku, Kristián Vencl.

Kristián VENCL
--------------------
Dobrý večer, dámy a pánové. Já tedy u povodní zůstanu a zajímalo by mě, jakou prioritu dávají kandidáti prevenci před povodněmi? To znamená k ochraně vlastně před povodněmi, aby nevznikaly a nedocházelo k poškozování infrastruktury a oblastí přilehlých. Děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Začneme Janem Korytářem, protože vy jste ekolog, tak pokud byste měl říct, jakou cestou se vydat a jak co nejefektivněji?

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
V programu tomu dáváme vysokou prioritu jednoznačně. Tohle je oblast, do které se zatím téměř neinvestovalo, téměř nikdo na ní nepracuje, i když ze zahraničí jsou známy způsoby, jak vodu v krajině zadržovat, a to jak ve volné krajině, tak i ve městech. Ale jestli ještě můžu jeden příklad, jeden příklad k těm opraveným komunikacím po povodních. Já jsem tady slyšel hodně frází, ale já bych na to poskytl trochu jiný pohled. Já myslím, že tady jde hlavně o veřejné zakázky, které jsou spojené s opravami těch komunikací. Takže zatímco některé obce nemají ještě opravené komunikace, mosty, tak v Jablonci je velká státní zakázka za 400 milionů, kdy se tam rozšiřuje stávající protipovodňová štola, která by mohla klidně ještě několik let počkat. Tuto zakázku získaly společnosti Synera, Metrostav, a tohle je zrovna jeden z těch příkladů, kde utíkají peníze, které by prioritně mohly být použité někde jinde.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď odpověď dalších lídrů. Pokud byste se měla vyjádřit k otázce studenta Kristiána Vencla.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak já musím říct, že je to téma, které určitě nesouvisí jenom s krajem, jako určitě téma, které souvisí ne s ministerstvem životního prostředí, s ministerstvem pro místní rozvoj a samozřejmě hospodaření s vodou je téma, které nás čeká, já musím říct ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jako občanští demokraté máte ministerstvo životního prostředí.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Ano, ano, ano, já si myslím, že je to téma na toto jednání a samozřejmě i s danými ministry. Já jsem z České Lípy a Česká Lípa je například v území, kde dochází k rozlevu Ploučnice, čili Česká Lípa je víceméně chráněna právě z toho důvodu, že Ploučnice se rozleje před Českou Lípou a Česká Lípa tím pádem jaksi má tuto možnost se s povodněmi mnohem lépe pracovat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Co je teď ale, ta otázka byla konkrétní, tak abychom nezůstali v obecné rovině, upřednostnit protipovodňové opatření nebo revitalizaci kraje? Z vašeho pohledu budoucího zastupitelstva.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Já si myslím, že to musí být kombinace obou, že to nelze brát jenom ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To je taková šalamounská odpověď.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Ale já si to tak opravdu myslím a jsem o tom bytostně přesvědčená.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Odpověď Lenky Kadlecové.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Tak já bych upřednostnila preventivní opatření určitě, protože myslím, že lidé očekávají, že by se rádi dozvěděli velmi brzy nebo včas, že se na ně řítí povodně nebo kde se řítí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kde stále jsou ta preventivní opatření podle vás tady v Libereckém kraji nedostatečná?

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já si myslím, že ta koordinace právě směrem od vlády, aby spolupracovala s kraji, je nedostatečná. Na tom určitě je kus práce.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, ale když si vezmete konkrétní protipovodňová opatření v konkrétních místech vašeho kraje, kde vidíte nejslabší místa? Aniž bych chtěl přivolávat, chraňbůh, i když dnes tady před několika okamžiky nebo před několika desítkami minut byla bouřka, tak aniž bych chtěl přivolávat velkou vodu, tak ale která místa v kraji jsou stále nedostatečně chráněna?

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já si myslím, že těch míst je řada. Já vám nedokážu říct, které je na tom v tuto chvíli nejhůře.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Martin Půta.

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Já bych k tomu chtěl říct, že my jsme tady podcenili za posledních 50 let údržbu těch toků a ta povodeň v roce 2010 byla důsledkem právě podcenění této situace.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže revitalizace třeba toků, čištění?

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Je to jednak revitalizace toků, ale podle mého názoru bude v budoucnosti potřeba vypracovat i státní program, který v těch oblastech, kde dochází k pravidelnému zaplavování nemovitostí, nabídne těm lidem nějaké náhradní pozemky a finanční prostředky na stavbu nových objektů, protože to bude levnější než stavět přehrady, anebo nějaké drahé protipovodňové opatření. Především třeba na Frýdlantsku, kde je to osídlení poměrně, poměrně řídké, nebo případ Hrádku nad Nisou, to jsou nemovitosti, které jsou pod vodou jednou za tři roky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jiří Kočandrle.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já bych ještě snad jenom doplnil, že opravdu nelze říct, kde ta povodeň může přijít, protože díky té zanedbanosti mnoha desetiletí se může rozvodnit jakýkoliv bezvýznamný potůček a způsobit značné škody. Velký problém vidím v tom, že často nám znemožňuje budování dalších suchých poldrů vlastnické vztahy, případně ochrana, ochrana přírody. To znamená ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale s tím jako kraj nemůžete mnoho udělat.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Nemohu moc, ale chci na to poukázat, že kraj by třeba mohl udělat více v těch protipovodňových opatřeních, nicméně je to o dohodách s povodím a je to o dohodách s ochranáři a občas to je velmi komplikovaný. Vím, například v Český Lípě, která tady byla zmíněná, tak máme za Českou Lípou problémy a nejsme schopni je řešit z těchto důvodů dlouhodobě.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Velmi stručně, Jane Korytáři, protože vy už jste odpovídal.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Kraj má jeden docela dobrý nástroj, a to jsou dotace na hospodaření v lesích Libereckého kraje. Tady se zrovna přes tento dotační nástroj dá docela dobře ovlivnit lesní hospodaření tak, aby lesy měly větší schopnost zadržovat vodu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A kolik si myslíte, že by se dalo vyčerpat, kdybyste byl hejtmanem, prostředků na ...

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Tady by se možná nemuselo čerpat víc těch peněz, ale jde o to, jaké se stanoví podmínky, na jaké typy opatření lze tyto dotace získávat.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A podle vás je to zatím špatně čerpané.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Myslím, že to je nedostatečné. Není tam příliš zohledněna právě ta protipovodňová problematika.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Stanislav Mackovík.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Tak samozřejmě tady zazněly některé věci, co se týče revitalizace území, které mají význam. Bohužel my z těch povodní 2010 víme, že některé takzvané malé potůčky se nám rozvodnily do astronomických rozměrů a v podstatě vytvořily tu obrovskou povodeň, která tady byla, ale mělo by tady zaznít také jedna věc, to nejsou jen povodně, které jsou rizikem pro kterýkoliv kraj nebo kterékoliv území České republiky, my jsme tady měli předtím období v České republice takzvaných suchých bouřek, kdy vlastně vzplály území lesa nebo prostě byly zasažený důležitý objekty, aniž by pršelo, takže my nevíme, čemu budeme čelit a těžko dokážeme poručit bouřce, aby nepršelo nebo aby nebouřila, takže jednoznačně tady musím se odkázat na to, co chystá současná vládní koalice, a to je omezování rozpočtu pro základní složky integrovaného záchranného systému, to znamená omezování hasičů, omezování policistů. My jsme zde měli příklad právě z povodních 2010, kdy už tedy tato vláda nějakým způsobem fungovala, a docházelo tady k bizarní situaci, že armádní vrtulníky, které létaly ze Kbel, tak protože někdo v mezičase vymyslel, tak musely tankovat zpátky ve Kbelích, jo, to znamená, riskovaly se životy těch posádek, prodlužovala se ta doba, kdy ten vrtulník nemohl jít do zásahu, a to jsou všechno věci, které se řešily zase zpětně po povodních, ale v 90. letech to bylo běžné, že tyto vrtulníky tankovaly kdekoliv, kde to palivo bylo. A já se vracím teda k té podstatě toho problému, jestliže součást prevence beru to, že jsem na ní připraven a že jsem schopen jí řešit, tak to znamená neomezovat rozpočty základních složek IZS, to znamená policie, tak aby měla schopné vrtulníky a ne vrtulníky připravené do revize, na které nejsou peníze. A samozřejmě neomezovat početní stav hasičského záchranného sboru.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tady na toto téma ještě, ještě navážeme ve 22 hodin, kdy se dostaneme k bezpečnosti lidí nejen tady v Libereckém kraji, ale i v dalších koutech České republiky v souvislosti s úsporami v rozpočtu policie, ale na povodně se ptáte dál a ptáte se vy, jako televizní diváci. V dnech předcházejících tomuto speciálu jsme oslovili vás, televizní diváky, prostřednictvím našich internetových stránek i prostřednictvím stránek na sociálních sítích. Ptali jsme se vás, co vás trápí v Libereckém kraji a jaké problémy vnímáte právě v souvislosti s Libereckým krajem. Je to i problematika obnovy kraje po povodních? Ptám se Pavly Kvapilové z divize Nová média.

Pavlína KVAPILOVÁ
--------------------
Dobrý večer. Ano, Václave, určitě jen těžko lidé z Liberecka mohou důsledky ničivé vody pomíjet. My teď sledujeme fotky, které jsme dostávali v roce 2010 právě skrze sociální sítě, kdy tisíce dobrovolných reportérů spolu s námi monitorovaly situaci a pomáhali si tak všichni navzájem. Když jsme se na ně dnes s týmem po čase dívali, bylo nám dost smutno, že to obrovské občanské vzepětí vystřídala často frustrace a že ještě dva roky poté se to takto řeší. Dokreslují to třeba i slova paní Jany Vašků. V srpnu 2010 létali po povodni nad Frýdlantskem ve vrtulnících John a Vondra a pak v televizi slibovali hory a zlaté doly. Zajímali se pak ještě někdy, jak to tu vypadá? Co pro napravení situace udělali? Tok Smědé není dosud vyčištěn, například v Raspenavě jsou stále v korytě pláty asfaltu, na opěrné břehové zdi se nesáhlo, silnici rozbité, ta ve Frýdlantě pod zámkem stále neexistuje, mosty v Raspenavě dosud žádné, chybí jich 13, vyjma zbrusu nového mostu přes neopravenou díru v silnici. Ovšem samozřejmě to není jediný problém, který palčivě pociťují obyvatelé Libereckého kraje. Když jsme náměty z webu http://www.ct24.cz/volby dali dohromady a nechali vystoupit témata nejvíce frekventovaná, podívejme se, co tentokrát vyšlo. Nejsilněji se nám ta vyrýsovala slova točící se kolem dopravy a taky kolem škol. Vidíte spolu se mnou - gymnázium, školství, kantor. Například pan Jaroslav Rež nazlobeně vyjmenovává - optimalizace sítě středních škol, třeba snahy o rušení nejstarší sklářské školy v Kamenickém Šenově, a naproti tomu zbytečné vytvoření a podpora nového gymnázia v Novém Boru, snaha o útlum víceletých gymnázií. Proč? Když i v současné době rozvíjejí nejnadanější žáky, jimž se takové podpory na základkách nedostává. Velmi nízké finance na provoz škol, velmi nízké mzdy kantorů, radikální snížení osobního ohodnocení. Náročná administrativa při čerpání peněz z evropských dotací. A opravdu není sám, kdo se takto rozčiluje, takže posouváme právě toto téma a tuto otázku do vaší debaty.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak a začněme Evou Bartoňovou z Občanské demokratické strany, aby odpověděla na tu otázku.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak, otázka, která se týká optimalizace škol v Libereckém kraji, tak tady si myslím, že nás čeká ještě mnoho práce. Byly tady otázky, které se váží k například ke škole v Kamenickém Šenově. To je nejstarší uměleckoprůmyslová škola v České republice, ona vznikla v roce 1856. A já si myslím, že musíme najít, já řeknu, způsob, jak tuto školu udržet.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale když, promiňte, ale když nejdříve, teď vás zase budu hnát směrem do obecné roviny, protože jestli se nemýlím, tak Liberecký kraj přijal dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoj vzdělávací soustavy na roky 2012 a 2016. Tam se také počítá se snížením počtu osmiletých gymnázií, ale kraj od slučování škol prozatím odstoupil kvůli nejednotnosti postojů v rámci vedení kraje. Ten koncepční materiál, líbí se vám? A v případě, že byste byla hejtmankou, tak byste ho prosazovala?

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak já se přiznám, že mám jiný názor na mnohé body, které jsou součástí tohoto materiálu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že byste ho předělávala.

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Já si myslím, že by byl změněn.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Kdo by ho ještě předělával? Pokud byste měli zvednout ruku. Martine Půto.

Martin PŮTA, lídr kandidátky /SLK/
--------------------
Já si myslím, že na tom materiálu je potřeba začít pracovat od samého začátku, znovu oslovit rodiče a studenty a také učitele a samozřejmě obce. A základním měřítkem podle mého názoru musí být nejenom kvalita vzdělání, ale také jeho dostupnost.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
A není to tak, že když se nějaký materiál předělává, pokud se nemýlím, taky Jiří Kočandrle by předělával, to znamená ODS, TOP 09 a tady Starostové pro Liberecký kraj, že byste jenom řešení toho problému oddálili? Vy byste taky, Jane Korytáři, ho předělával?

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Já ten materiál neznám, přiznám se, ale tady nejde o to, jestli se ten materiál jednorázově předělá, vznikne nějaká jiná koncepce, ale o to, jestli se ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ne, počkejte, já předpokládám, že když chcete být hejtmanem, tak víte, co vytvořilo současné zastupitelstvo a rada a jak byste pokračoval popřípadě, no tak předpokládám, že ...

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Možná vás překvapím, ale neznám všechno, co vytvořilo toto zastupitelstvo ani tato rada, mimo jiné i proto, že oni všechno nezveřejňují, ale ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Dlouhodobá koncepce rozvoje škol asi není nic tajného, pokud byste se k tomu chtěl dostat.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
To asi jo, ale já jenom chci říct to, že tady nejde o to, jestli se vytvoří nějaký jeden nový jiný materiál, ale o ten způsob, jakým kraj komunikuje se školami, s učiteli, s rodiči, se zástupci obcí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Promiňte, ale to s tím přece souvisí. Já předpokládám, má-li v této zemi se vládnout nebo v tomto kraji koncepčně, tak na to musí být nějaká analýza a nějaké body, kde má být školství za 16 let, proto se vás na to ptám.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Já s váma souhlasím, mělo by se postupovat takto systematicky.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale říkáte, že nejde o materiál, tak asi nerozumíme si.

Jan KORYTÁŘ, lídr kandidátky /ZLK/
--------------------
Ne, tady je totiž rozdíl v tom, jestli ten materiál vzniká na základě nějakého politického zadání jedné strany, jestli je tam třeba jedna firma, která připravuje ty analýzy a není to na základě, na základě nějaké širší shody a zájmu dosáhnout nejlepší řešení, na kterém bude širší shoda. Je je jiný přístup, který jeden sám materiál jakoby nestačí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Jiří Kočandrle.

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já bych doplnil pana Půtu. Kvalita, dostupnost a počet žáků je velice důležitá věc. Počet žáků zejména a s některými výjimkami. A možná bych ty výjimky viděl tam třeba, kde se bavíme o velmi specializovaných školách, jako už byla třeba specializovaná škola sklářská v Kamenickém Šenově nebo v Novém Boru. A tady když se vrátím k té obecné koncepci, tak to je přesně ono. Když si uděláte koncepci za zavřenými dveřmi a nekonzultujete to ani s těmi školami, tak pak dochází k takovým situacím, jako došlo bohužel...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Obviňujete tedy sociální demokraty jako vládnoucí stranu, že to nekonzultovali a proto by s největší pravděpodobností tady většina z vás ten materiál předělávala?

Jiří KOČANDRLE, lídr kandidátky /TOP 09 a Starostové/
--------------------
Já jsem vám chtěl dát jenom jednoduchý příklad, protože v tom Novém Boru a v Kamenickém Šenově ty obory jsou podobné, to znamená kdyby vstoupili do jednání s těmi školami, tak by určitě se našel konsensus, aby ty školy mohly koexistovat vedle sebe. Ta vzdálenost je asi 15 kilometrů a nekonkurovaly si vzájemně. To znamená, tady vidím ty díry a vlastně nedostatek komunikace, zásadní nedostatek komunikace ČSSD.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Lenka Kadlecová za sociální demokraty, ano.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já bych ráda zdůraznila, že ten materiál, koncepční materiál nejenom že vznikal tím, že se samozřejmě mohli spoluúčastnit všichni zástupci politických stran, byl konzultován i zástupci úřadu práce, s profesními komorami a tak dále, jsou hotové veškeré analýzy. Myslím, že by bylo zbytečné to znovu předělávat. Ano, my přiznáváme ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ale vy jste, vy jste to rozhodnutí, promiňte, ale jako sociální demokraté, kteří vládnete kraji, jste to rozhodnutí učinili na čas po volbách, tudíž si tím nejste moc jisti asi.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Ne, to tak ta otázka nestála. Bylo to velmi citlivé téma. Já chápu rozhořčení lidí, žáků, rodičů, zástupců měst, ano, každý zastupuje nějaké své město, kde chce, aby ta jeho škola zůstala, ale přitom každý z mých kolegů jistě ví, že nám v tuto chvíli chybí 40 tisíc dětí, ty školy jsou poloprázdné, není na jejich provoz. Ano, my jsme se snažili nastavit novou vizi školství, která je zaměřená na technické a přírodovědné obory.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Takže byste jí začali po volbách naplňovat, pokud byste pokračovali ve vládnutí.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Já jsem přesvědčená, že o tom budeme muset znova hovořit napříč politickým spektrem, protože musí dojít ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
To znamená, že byste znova ten materiál otevřeli.

Lenka KADLECOVÁ, lídryně kandidátky /ČSSD/
--------------------
Znova ten materiál otevřít a chtěli bysme slyšet konkrétní připomínky. Ono všichni se shodneme na tom, že k nějakému slučování musí dojít, ale je to opravdu citlivé, jen jsme neslyšeli konkrétně, která škola, u které školy by k tomu mělo dojít.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Barbora Miklasová, studentka, která se bude ptát, opět poprosím, máte slovo.

Barbora MIKLASOVÁ, studentka
--------------------
Dobrý večer. Já myslím, že na mou otázku ohledně optimalizace středních škol v Libereckém kraji již bylo víceméně odpovězeno, přesto se chci zeptat, vy, pakliže se stanete hejtmany, budete prosazovat tu redukci škol přes všechny protesty učitelů, přestože to může zapříčinit snížení dostupnosti kvalitního vzdělání?

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tak začněme tady u vás, pane doktore.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
Já bych chtěl jenom podotknout jednu zásadní věc, že jsem tady zaslechl, že by se měla ta koncepce, která tady je udělaná současným vedením kraje, zase předělat a že vlastně až ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Sociální demokraté ji chtějí otevřít, jak jsme slyšeli Lenku Kadlecovou.

Stanislav MACKOVÍK, lídr kandidátky /KSČM/
--------------------
My bysme jí chtěli otevřít taky, nicméně musím tady říct na jednu zásadní věc, že první slučování škol tady bylo ve volebním období, kdy na kraji vládla ODS, to znamená není to toto volební období. Jednalo se o slučování třeba gymnázií v Mimoni, České Lípě, Novém Boru a celé řady škol a učilišť. Tehdy tady byly velké protesty, které mediálně byly známé v celé republice, kdy s tím nesouhlasili jak učitelé, tak i žáci, tak mistři odborného výcviku. Já si myslím, že právě to je ono. Jestliže chceme dostupné školství, tak ho nemůžeme stěhovat někam na periferii, musíme ho mít tam, kde máme žáky. V 90. letech jsme poslouchali od pravice v České republice, že to před rokem 89 tady byl zásadní problém, že máme přecpané třídy takzvaně, že tam máme 33 žáků a že se nemůžeme individuálně věnovat těm žákům. A dneska tedy, kdy jsme tu možnost měli, protože těch žáků bylo méně a ty třídy se nám vyprázdňovaly, tak jsme propouštěli učitele, třeba i jen na prázdniny, a ty třídy jsme zase cpali do sebe, abysme měli 33 žáků. To znamená, jestli můžu odpovědět, zachovat samozřejmě dostupné školství tak, aby bylo dostupné a nezatěžovali jsme ty rodiny, které už tak jsou zatíženy, tím, že by cestovali daleko, desítky kilometrů do školy. A samozřejmě je to zase role státu, který by, protože tady zaznělo učiliště Nový Bor versus Kamenický Šenov, tady z vlády zaznělo, že tento problém bude vláda řešit, pak se toho vzdala a ten problém neřešila, to znamená, já si myslím, že tady kraj nemůže fungovat autonomně bez toho, aniž by nějakým způsobem se k tomu přihlásila i vláda.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Teď tady logicky ministerstvo školství zastupuje v dvojí roli, chce býti hejtmankou a na ministerstvu školství působí Eva Bartoňová. Pokud vy byste teď měla říci svojí vizi, o kolik by se snižoval počet například víceletých gymnázií a středních škol, které kraj má, tak jak by ta, jak by ta síť za dva, za tři roky, pokud byste byla hejtmankou, vypadala?

Eva BARTOŇOVÁ, lídryně kandidátky /ODS/
--------------------
Tak já si myslím, že nelze ke školství přistupovat tak, že se to jedná o objekty, o budovy. Školství je služba, která je poskytována, která je poskytována dětem, rodičům, čili oni chtějí kvalitní školství. A já si myslím, že tímto způsobem je nutno na daném území postupovat, a to je zároveň o počtu dětí, které do toho systému vstupují. Já když si vezmu Jablonec, kde byla velká diskuse, zda má být jedno, dvě gymnázia, a ve chvíli, kdy jsme diskutovali se studenty, tak se ukazuje, že studenti opravdu chtějí kvalitní školu. Oni chtějí kvalitní gymnázium, z kterého chtějí postoupit dál, chtějí postoupit na vysoké školy.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
No ale teď ta odpověď, jak by mělo vypadat za dva roky, protože já vám za pár okamžiků ukážu, jak to vypadá. Když se podíváme, co si lidé myslí o jednotlivých oblastech života v Libereckém kraji a jak se měnil pohled těch lidí v těch uplynulých čtyřech letech, podívejte se na ta data. Sociální postavení obyvatel, zdravotnictví, stav silnic, už jsme probrali stav silnic, teď se bavíme o školství, to jsou oblasti, u kterých si velká část voličů Libereckého kraje myslí, že se situace v porovnání s rokem 2008 změnila k horšímu. Relativně nejvyšší spokojenost vyjadřují lidé se stavem životního prostředí. Podle třetiny dotázaných je v této oblasti situace v Libereckém kraji lepší než před čtyřmi lety. Nejhorší je to logicky, jak vidíte tady, sociální situace&

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz