2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Přehrada je srdeční záležitostí pro všechny

6.8.2018

 Je léto a většina obyvatel našeho města se přesouvá na přehradu. Hledají tu osvěžení v čisté, chladné vodě i zázemí pro procházky, sport i nabídku kulturních akcí. Lidé přicházejí a jsou zvědaví, zda najdou na přehradě něco nového. Na změny či úpravy jsou ale místní lidé obzvlášť citliví. Ať už jde o koupání psů, údržbu zeleně, stav toalet nebo Sluneční lázně. Proto také politické reprezentace našeho města přistupují k úpravám okolí přehrady přistupuje velmi opatrně a s respektem. Přehrada je zkrátka srdeční záležitost nás všech.

Nároky návštěvníků přehrady jsou čím dál tím vyšší, ale úpravy obvykle vyvolají velkou vlnu emocí. Úpravy břehů a vstupů do vody, kácení a ošetřování dřevin, frekvence sekání trávy, stánky s občerstvením, hluk způsobený hudebními produkcemi, pohyb a koupání psů atd. atd., to všechno jsou témata k diskuzím.

Tématem číslo jedna posledních let jsou Sluneční lázně a jejich neutěšený stav. Jsem rád, že po letech dohadování dalo ministerstvo kultury zelenou demolici původních staveb a může vzniknout objekt Slunečního pavilonu. Bohužel to nestihneme pro tuto sezónu, ale věřím v příští léto v novém.

Novou podobu území Slunečních lázní jsme prezentovali už před čtyřmi lety. Architekt Petr Stolín zde v souladu s koncepcí z roku 2007, zpracované v urbanistické studii arch. Josefa Faltejska a jeho kolegů v Atelieru 4 navrhuje vybudování nového Slunečního pavilonu a řeší i přilehlé území Studentské pláže, beachvolejbalových kurtů a jejich zázemí včetně toalet. Tento návrh prošel velmi širokou diskuzí odborné i laické veřejnosti. Anketa probíhala v létě 2014 i na webu města. Původní návrh prošel několikanásobným připomínkovým řízením včetně vyjádření poradního sboru architektů i veškerými administrativními náležitostmi a na podzim letošního či na jaře příštího roku by mělo dojít k jeho realizaci. I přes to, že vím o nesouhlasu konzervativních milovníků současné podoby Slunečních lázní, věřím na názory odborníků a architektů. Máme zájem na tom, aby celý prostor byl maximálně otevřený lidem, bez současných plotů a ohrad a jeho důstojná podoba byla ozdobou naší přehrady.

Určitě se shodneme i na tom, že přehrada si zaslouží jednotnou podobu sociálních zařízení, stánků s občerstvením a mobiliáře. Jelikož jde opět o velmi citlivý krok, rozhodla rada města v tomto roce o vypsání architektonické soutěže dle regulí České komory architektů. Součástí soutěže je projekt humanizace plochy na západním břehu (naproti Jablonexu) včetně pítka či vodního prvku. Tento postup se již osvědčil při tvorbě návrhu terminálu veřejné osobní dopravy v Kamenné ulici. Opět pracujeme se skupinou složenou ze širokého spektra odborníků včetně zástupců zadavatele, tedy města. V současné době se upravují podrobnosti zadání včetně podmínek tak, aby soutěž mohla být v krátké době vyhlášena. Je to sice hrozné martýrium za relativně vysokých nákladů, ale věřím, že stejně jako v případě terminálu, se nám architektonickou soutěž podaří úspěšně zrealizovat a výsledek prospěje nejen přehradě, ale celému městu a jeho dobrému jménu.  Pokud proběhne vše hladce i realizace tohoto projektu by mohla začít příští rok. Dobrou zprávou pro milovníky přehrady je, že vybudování WC s celoročním provozem a obsluhou, v oblasti „U prutu“, je součástí a prioritou projektu.

Velkým projektem, který už má v současné době technické řešení je přeložka ulice Průběžné na východním břehu v oblasti Břízek. Po výkupu potřebných pozemků a komunikaci jak s Povodím Labe, tak se zástupci SčVK, se podařilo najít řešení, které v první fázi odkloní dopravu do Břízek z míst, kde se pohybují pěší a umožní konečně uzavřít okruh kolem přehrady bez nebezpečí od aut. Ve druhé fázi by mělo dojít k vybudování nové komunikace na jablonecké Kolečko.

Kromě těchto velkých projektů se také zabýváme plánem oprav sportovišť na mšenské straně přehrady. Kurty mezi přehradou a paneláky v ulicích Mšenská a Josefa Hory vyžadují zásadní opravy, aby mohly i nadále sloužit veřejnosti. Příštím rokem počínaje by tak mělo dojít k obnově povrchů hřišť a jejich oplocení.

Stálým evergreenem je také okolí Tajvanu. I tady se snažíme celý poloostrov kultivovat, definovat a přemístit nudistickou pláž a neustává ani snaha vyjednávat s majitelem ruiny bývalé restaurace a dotčených pozemků o jejich vykoupení. Bohužel naše představy o jejich ceně se zatím výrazně rozcházejí.

Pevně věřím, že pokud se hospodaření města podaří udržet na stejné úrovni jako v minulých letech, jsou všechny připravené projekty realizovatelné v následujícím volebním období i bez čekání na dotace.

Petr Beitl

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz