2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Překlenovací vláda se určitě zapotí

9.4.2009

Česká republika prošla velkými zvraty od začátku po chaosu, který nastal po 24. březnu, kdy padla vláda bez toho, že by kdokoli měl připravený plán B, že by kdokoli měl nějaké řešení. Věděli jsme, že chceme na půdorysu čtyř demokratických stran sestavit vládu, která nás dostane k jedinému možnému řešení, to jsou rychlé volby. To se nám podařilo, protože nakonec rozhodují poslanci i o zákonu, který urychlí volby, i o důvěře nové vlády. Poslanci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených se pod takovou dohodu podepsali a tyto podmínky budou plnit. Proto může prezident jmenovat nového premiéra, který bude sestavovat vládu. Každý bude skládat účty z této krize sám. My jsme ji nezavinili, nebyli jsme to my, kdo poškodil Českou republiku, nedržíme se svých postů, ale našli jsme řešení, které nás opravdu vyvede z určité nestability, protože dopady na Českou republiku v zahraničí jsou děsivé.

Od letní překlenovací vlády nečekáme žádná velká politická témata, přesto jí budou čekat poměrně těžké úkoly. Po 9. květnu bude muset dokončit české předsednictví, např. červnovou Radu a další summity, které by neměly být problémem. Nová vláda bude muset realizovat protikrizová opatření, proto jsem velmi rád, že jsme se dohodli na kompromisu, který bude moci nastupující vláda realizovat. Dále bude muset sestavovat rozpočet a udržet celou administrativu v chodu do předčasných voleb 9. a 10. října. To jsou úkoly, které nejsou vůbec malé a ta vláda se určitě zapotí a bude muset přes léto velmi intenzivně pracovat.

Nastupující premiér Jan Fischer dal jasně najevo, že to bude právě on, kdo bude sestavovat vládu a on s námi jednotlivá jména může konzultovat. Koaliční návrh určitý máme a jsou to jména přijatelná i pro sociální demokracii, jsou to jména, kdy není jasné z jednotlivých nominací, která strana je navrhovala – to byl i cíl, protože to mají být odborníci, kteří fakticky budou schopni resorty řídit, ale kteří nemají politické ambice. Vláda bude politická v tom smyslu, že dostane politickou důvěru parlamentu, ale bude nepolitická v tom smyslu nestranickosti těch odborníků, kteří tam budou. Já ta jména znám a určitě je budu konzultovat, nicméně bude na novém premiérovi Fischerovi, pro jaká jména se rozhodne a je to jeho odpovědnost.

Volební zákon nyní leží v Poslanecké sněmovně, stačí pro jeho přijetí prostá většina. V tuto chvíli nicméně nemá podporu ČSSD. Je proto zcela evidentní, že současný systém vyhovuje jak sociálním demokratům, tak komunistům. Komunisté získali o procento méně, než obě menší strany – ty získaly o sedm mandátů více. Nemám pocit, že by to bylo prosaditelné, není to ani v podmínkách naší dohody, ale bylo by dobře se tím zabývat.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz