2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Přemysl Sobotka: Ministři Heger a Drábek nahráli sociálním demokratům

26.10.2010

Šéf horní komory parlamentu za ODS Přemysl Sobotka už počtvrté vyhrál druhé kolo senátních voleb. Se svojí ústavní funkcí se však bude muset rozloučit. Přiznává, že sčítání hlasů prožíval s velkým napětím. "Strašně jsem si uvědomoval, že mi jde o politickou kariéru," říká.

 

Premiér a předseda ODS Petr Nečas před týdnem nabádal voliče, aby znemožnili vznik oranžového Senátu, což se nepodařilo. Kde vidíte hlavní příčiny?

Určitě v tom, že někteří ministři současné vlády oznamovali kroky, které nebyly v rámci koalice dohodnuté. A ČSSD tyto vize využila k tomu, aby vystrašila voliče a dostala se do role spasitele celého národa.

 

Jaké ministry máte na mysli?

Například to byla vize zvýšit poplatek za den pobytu v nemocnici na sto korun. I věta o tom, že si amalgámové plomby budeme platit ze svého, je zcela mimo realitu. Neříká se mi to lehce, ministr zdravotnictví Leoš Heger je můj kamarád ze studií medicíny. Platí ale, že odebral koalici určité procento středopravých voličů. Vedle zdravotnictví jsou to ještě sociální dávky a další změny v této oblasti, které mohly část veřejnosti rovněž zbytečně vyděsit.

 

Takže vedle šéfa rezortu zdravotnictví narážíte ještě na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Připomínám, že oba jsou z TOP 09.


Je zde koaliční vláda. Pokud se návrhy neprojednají na úrovni tří stran, které ji tvoří, tak v podstatě neexistují. Jako ministr nemohu vypouštět mediální balonky. Pak se toho chopí opozice a udělá z toho něco, co jakoby platí za schválené.

 


Podle Nečase se na volebním výsledku podepsaly i některé aféry vaší strany z minulosti. Vy jste byl na jaře jedním z hlavních iniciátorů změn na úrovni nejvyššího stranického vedení. Trváte na tom, že byly správné?

Zcela jistě. Bohužel dozvuky jistých negativ trvají dodnes. Zároveň jsem přesvědčen o tom, že někteří regionální politici by se měli chovat poněkud lépe. Na čelných místech v oblastech musejí být skutečně nezkompromitovaní lidé. Věřím, že vnitrostranický proces bude dokončen a ODS se opět stane věrohodnou pravicovou stranou.

 


Jak vnímáte jednání o koalici v Praze? Kam by se jednání měla ubírat?

Pokud je zde možnost vytvořit pravicové vedení radnice, je pro mě nepřijatelná takzvaná velká koalice ODS a ČSSD. Jde o to, aby pravicové strany hledaly programové průniky místo toho, aby dopředu vetovaly některá konkrétní jména.

 

Myslíte si, že se bude možné s ČSSD v Senátu domluvit?

Z dosavadních mediálních výstupů sociálních demokratů soudím, že nebude-li po jejich, tak nebude nic. Nelíbí se mi, když někdo volá po diskuzi, a přitom jedním dechem upřednostňuje pouze svoji cestu jako jedinou možnou. Středopravá koaliční vláda nemůže vládnout podle not levicové opozice. Sociální demokraté mají v plánu dělat obstrukce, což není pro tuto zemi dobré.

 

Podle některých představitelů koalice se vládní návrhy v Senátu sice zdrží, ale jinak se nic dramatického nestane. Souhlasíte?

Senát může zablokovat ústavní změny, stejně tak protáhnout projednávání některých vládních reformních kroků. Může to být třicet, čtyřicet, nejvýše šedesát dní. To je momentálně pro předlohy týkající se třeba daní nebo stavebního spoření velmi nevýhodné.

 

Socialisté mohou zcela zablokovat zahraniční mise české armády. Projednáte mise ještě v původním složení?

Senátu v jeho současné podobě končí podle Ústavy mandát 13. listopadu. Pevně věřím, že vládní návrh zahraničních misí stihneme projednat do tohoto data.

 

Podle všeho už nebudete předsedou Senátu. Zkuste shrnout, co se vám povedlo.

Když jsme byli v opozici proti vládě sociální demokracie, tak jsme řadu zákonů úspěšně změnili. Obecně platí, že bez ohledu na to, jaká vláda byla u moci, máme jednu z největších úspěšností přijímání změn Poslaneckou sněmovnou. Zákony jsme zkvalitnili především s ohledem na ústavu. Druhá poloha je zahraničněpolitická. Český Senát si vybojoval velmi silnou pozici vůči velkým zemím Evropské unie, konkrétně například k Německu. Zároveň jsme přijali řadu usnesení namířených proti nesmyslným požadavkům Bruselu.

 


Budete kandidovat na prezidenta?

Prezidentské volby budou až za dva a půl roku, což je daleko. Přál bych si, aby byla prosazena přímá volba hlavy státu. Vidím ji jako základní krok. Teprve pokud bude schválena a pokud získám silnou podporu, tak do přímé volby půjdu.

 

Myslíte si, že nyní po ovládnutí Senátu levicí vzroste jeho význam? Bude se o něm více hovořit?

Právě to, aby se Senát dostal do povědomí širší veřejnosti, byla moje dlouhodobá snaha. Jenže o pozitivní změny, které se nám podařilo udělat, se média téměř nezajímají. Kdybychom se ale mlátili po hlavách klobouky, jistě bychom se dostali do hlavních vysílacích časů a na titulní strany novin.

 


Dobře. Přesto se o vládních návrzích bude nyní v Senátu více diskutovat. Očekáváte bouřlivější debaty?

ČSSD už posílila po minulých volbách. A je pravda, že debata od té doby přitvrdila. Očekávám, že se to nyní prohloubí. Do Senátu proniknou negativa z Poslanecké sněmovny.


(Autor: Pavel Otto)

MUDr. Přemysl Sobotka, předseda libereckého RS ODS a předseda Senátu PČR

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz