2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Primátor Korytář sesazen.Hněv Liberečanů dopadal na ČSSD

17.4.2011

Po bezmála čtyřhodinové diskusi byl z postu primátora Liberce odvolán Jan Korytář (Změna pro Liberec). Více než stovka diváků přítomných na jednání zastupitelstva z toho vinila především libereckou ČSSD. Padala ostrá slova, znělo bučení i pískot.

Dosavadní primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec) byl odvolán a to drtivou většinou zastupitelů. Pro jeho sesazení z postu prvního muže ve městě hlasoval 26 ze 39 přítomných zastupitelů. Zlomila mu vaz špatná komunikace s bývalými koaličními partnery z řad ČSSD, Unie pro sport a zdraví a hnutí Liberec občanům, nebo to byl jeho údajný boj s korupcí? Diváci měli jasno. Korytář se podle svých příznivců znelíbil korupčníkům a musel z kola ven.

Čeká vás politická smrt, křičeli rozzuření diváci

Spolu s Korytářem byli odvoláni i jeho straničtí kolegové, dosavadní náměstek pro ekonomiku Jaromír Baxa a to 22 hlasy zastupitelů a radní Květoslava Morávková silou 23 hlasů. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ovšem Korytář prohlásil, že o proměnu Liberce k lepšímu bude usilovat i z opozičních lavic. Do doby, než bude zvolen nový primátor bude město spravovat dosavadní náměstkyně primátora Martina Rosenbergová (ČSSD).

Diskuse k odvolání primátora trvala přes čtyři hodiny, hlavními debatéry se stali občané města, kteří u řečnického pultu znovu a znovu hájili dosavadního primátora Korytáře (ZmpL). Nejostřejším výtkám čelili zastupitelé liberecké ČSSD. Podle diskutujících jde sociálním demokratům jen a pouze o to, „aby se udrželi u žlabu."

Liberecká ČSSD prý zašlapává názory lidí do bahna

„Kdo vám dal mandát k tomu, abyste už podruhé zklamali voliče? V minulém volebním období jste vládli s ODS a většina stranické základny si to už podruhé nepřeje. Jenže vy zašlapáváte naše názory do bahna!" hřímal od řečnického pultu občan Jan Červený, který hned v úvodu upozornil na to, že je členem liberecké ČSSD.

Mezi přihlížejícími diváky byla přítomna celá řada držitelů stranického průkazu ČSSD. Jeden ze straníků pod podmínkou zachování anonymity pro ParlamentníListy.cz uvedl, že poslali dokonce stížnost předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi a předseda čelní představitele ČSSD za jejich současný postup nepochválil.

„Pořádně jim omyl hlavy, ale našim ctěným zastupitelům za ČSSD to bylo fuk. Po tom, co tu vidím, se chystám okamžitě odejít ze strany. Chtějí se jen udržet u žlabu a to je hnus," uzavřel své vystoupení rozhořčený člen liberecké ČSSD.

Nemuseli s Korytářem pracovat dnes a denně

Přihlížející občané byli přesvědčeni i o tom, že tlak na změnu v Liberci přichází také z řad představitelů kraje, avšak Martin Sepp (ČSSD), který zastává post zastupitele ve městě i na kraji podobné úvahy jednoznačně odmítl.

O takovém tlaku vůbec nevím a hlavně netuším, jak na to vůbec diváci mohli přijít. Je to nesmysl," odmítl podobná tvrzení Sepp (ČSSD). Bučícím a pískajícím divákům, kteří se Korytáře zastávali ze všech sil, Sepp vzkázal jen jedno. „Nemuseli s panem Korytářem pracovat dnes a denně, víc nemám, co bych tomu řekl."

Není úkolem opozice udržet primátora ve funkci

ČSSD ovšem nebyla jediná strana, na jejíž adresu padala ostrá slova. Hned v závěsu stála opoziční ODS, která se od diskutujících dočkala označení „mafiánská klika". Za zmínku ovšem stojí, že zastupitelé zvolení za ODS po celou dobu diskuse prakticky nepromluvili a to ani proti končícímu primátorovi, ale ani na svou obhajobu. Dlouholetý primátor Jiří Kittner (ODS) uvedl po hlasování, že Korytář zkrátka neuřídil svou vlastní koalici.

Pan Korytář nezvládl svojí vlastní koalici, to je evidentní. Víc k tomu není třeba říkat. Všichni tady vidí jako toho zlého ODS, ale naše strana je v opozici a z toho pohledu je přece jasné, že jsme hlasovali proti primátorovi. Nic jiného by přece ani nebylo normální," uvedl pro Parlamentní listy.cz Kittner (ODS)

Na otázku, zda se liberecká ODS chystá podpořit příští libereckou vládu, Kittner odpověděl, že jednání o příští koalici se teprve rozeběhnou, tudíž nelze odpovědět, ale očekává, že budou osloveni, protože, ať se to v tuto chvíli jeví jakkoliv, tak nakonec bude jednat každý s každým.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz