2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Proč je v přehradě hodně vody?

10.8.2011

V minulém a předminulém týdnu jsem ve své poslanecké kanceláři zaznamenala řadu dotazů ohledně jablonecké přehrady, resp. přehradní nádrže Mšeno. Občané Jablonce se mě ptali, proč je i nadále hladina vody takto vysoká a v jejich dotazech zaznívaly i obavy jednak ze zhoršení kvality vody v důsledku uhnívání zatopeného travního porostu, jednak ze snížení regulační funkce přehrady pro případ dalších vydatných dešťů.

Protože nejsem specialistka v této oblasti, obrátila jsem se na odborníka, a to přímo na pana Ing. Jaroslava Jarouška, ředitele Závodu Jablonec nad Nisou státního podniku Povodí Labe. Ten mi obratem poskytl velice podrobnou a zajímavou odpověď a také laskavé svolení k jejímu uveřejnění, protože se domnívám, že tyto informace by mohly zajímat všechny jablonečáky i lidi ze širokého okolí.

Zde je odpověď pana Ing. Jaroslava Jarouška, ředitele Závodu Jablonec nad Nisou státního podniku Povodí Labe:

Vážená paní poslankyně,

k Vašemu dotazu ohledně hladiny v jablonecké přehradě, Vám sděluji následující:

Provozní hladina t.j. hladina zásobního prostoru na které by voda v přehradě měla být v letních měsících udržována, je stanovena kótou 510,00 m n.m. Hladina vody k dnešnímu dni je na kótě 510,23, tedy pouze 23 cm nad provozní hladinou a denně dochází k jejímu snižování.
Množství vody v nádrži má významný vliv na rozvoj sinic. Čím méně vody, tím rychleji dochází k jejímu ohřátí a rozvoj sinic se urychluje. Bohužel za poslední roky se nám vůbec nedařilo kótu provozní hladiny docílit, neboť voda prostě nebyla. Museli jsme přehradu dotovat nekvalitní vodou z Loučné, která má dle našeho zjištění obsah fosforu pětkrát větší než Mšenský potok.
Po zvýšených průtocích, které zasáhly náš region ve dnech 20.-22.7. 2011, se převáděním vody štolami z Loučné i Pasek, dostalo do přehrady značné množství nekvalitní vody, jejíž kvalita se tím zhoršila téměř čtyřikrát. Je tedy potřeba, aby se hladina udržovala pokud možno na největší úrovni a nedošlo k rozvoji sinic.

K dotazu týkajícího se kapacity vodní nádrže z hlediska povodňových průtoků je možno konstatovat, že tento ochranný prostor je dostatečný a k dnešnímu dni činí 756 tis. m3 vody. (V době zvýšených průtoků minulý měsíc přitékalo do přehrady 3-6 m3/s vody a odpouštěno bylo pouze 0,5 m3/s. Podařilo se nám zachytit 533 tis. m3 vody, co výrazně ovlivnilo průtoky na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou, kde byl zaznamenán třetí stupeň povodňové aktivity).

Uvědomil jsem si, že vlastně obyvatelé zdejšího regionu již poměrně dlouhou dobu nejsou zvyklí vidět přehradu na předepsané provozní hladině. Jak jsem uvedl, od r. 2001 je vody velmi málo a od r. 1990 byla hladina vody z bezpečnostních důvodů snížena. ( Jednalo se o problémy s podložím hráze, jeho netěsností, kde hrozilo, že při zhoršení filtrační stability může dojít až k havárii hráze. Proto se zde vybudovala v letech 1998-2000 těsnící injekční štola).
Hladina vody v přehradě je dnešní den (10.8.2011) na kótě 510,20 m n m. Každý den se snižuje o cca 3- 5 cm. Takto budeme hladinu snižovat až na kótu provozní hladiny t.j. 510,00 m n m. a doufáme, že ji na této kótě udržíme co nejdéle.


K dotazu týkající se zhoršení kvality vody v důsledku uhnívání zatopeného travního porostu je možno říci, že se jedná o velmi malou plochu, která se každý den snižuje a takto krátké zatopení nemůže mít vliv na kvalitu vody.

Závěrem bych Vám chtěl sdělit, že i když se kvalita vody zhoršila, tak je stále na úrovni nejkvalitnějších koupacích vod v ČR.

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz