2024

úterý 23. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Proč s ANO ano a s KSČM ne

19.10.2016

Krajské volby s mnoha „nevítězi“ vyvolaly řadu otázek o povolebních koalicích. Poměřováno parametry „politiky všedního dne“ se krajské koalice neobejdou bez kompromisů. Vzhledem k tomu, že kraje neschvalují zákony a jsou daleko blíže řešení každodenních problémů, je na místě pragmaticky šetřit s negativním vymezováním vůči potencionálním koaličním partnerům. Platí zde totiž více než kde jinde okřídlené rčení Jana Nerudy : „Kdo chvíli stál, již stojí opodál - den žádný dvakrát se již nenarodí, čin dvakrát neuzraje“.

Málokteré subjekty  se vůči sobě před volbami  více vymezovaly, než  ANO na jedné a ODS a TOP 09 na druhé straně. Přesto povolební  počty v mnoha krajích naznačují, že jejich spolupráce má smysl. Co se týče hnutí ANO, jedná se o hnutí nevyprofilované, ve kterém je řada zcela rozdílných osobností s různou mírou zkušeností. Kromě přeběhlíků z jiných stran a  prospěchářů na jedné straně se zde sešlo mnoho naivních a nezkušených lidí jenom díky tomu, že je Babiš oslovil a zaplatil jim volební kampaň. Těmto lidem spadl krajský mandát do klína s minimálním úsilím díky tomu, že naše společnost dnes jede „na vlně Andreje Babiše“ a jeho nepoliticky optimistických, byť prázdných hesel. O jejich naivitě svědčí například příběh z Hradce Králové, kde po volbách se ve štábu ANO oslavovalo, zatímco ostatní strany již měly dohodnutou povolební spolupráci bez nich. Vzhledem k charakteru hnutí ANO budou v krajských koalicích článkem nejméně stabilním a pro každou stranu je rizikem stavět čtyřletou spolupráci právě na nich. Z hlediska historické zkušenosti proto přijdou vhod osvědčení partneři z klasických státotvorných stran: ODS a ČSSD či KDU – ČSL.

S KSČM je tomu jinak. Komunisté se nevyrovnali se svojí minulostí, nepřejmenovali se, dodnes ústy svých představitelů glorifikují činy Gottwalda či Bilaka, ponižují české demokraty v čele s Masarykem, Miladou Horákovou a  politickými vězni komunismu. Pro každou standardní  stranu je škodlivé spolupracovat s touto antidemokratickou  stranou, která ve svém zárodku vždy představuje riziko návratu k totalitní společností.

Zatímco hnutí ANO představuje korporativistickou epizodu v novodobé historii české demokracie, komunisté brzy oslaví 100 let své existence a stále neřekli poslední slovo. Škoda, že ČSSD ve spolupráci s nimi nedodržuje své bohumínské usnesení z roku 1995. Pro ODS či TOP  09 tuto nespolupráci je nutno považovat  za samozřejmou. Nespolupráce s komunisty představuje  pro pravicové demokratické strany „conditio sine qua non“.

Co říci závěrem? Spolupráce se zvolenými zastupitely  hnutí ANO je pro členy standardních stran „s přivřenýma očima“ možná.  Nevstoupit do nabízené krajské koalice jenom kvůli tomu, že v radě budou figurovat i členové hnutí ANO, však může představovat vražedný politický koktejl zásadovosti, vedoucí k politickému sebezániku. Spolupráce s komunisty je však pro demokratické strany nadále nepřijatelná a ke snižování této  laťky nás dnes naštěstí žádná situace nenutí.

 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz