2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Rathovy kupónové odpustky

18.4.2009

Středočeský hejtman našel další způsob, jak obejít zákon a nařízení soudu. Hodil zodpovědnost na nemocnice a lékárny.
Středočeský hejtman opět zaperlil. Kraj regulační poplatky proplácet bude i kdyby čert na koze jezdil a nějaká soudkyně přeci nemá právo do toho Rathovi mluvit. Když to nejde jedním způsobem, půjde to jiným. Pak se vymyslí třeba nějaká třetí cesta.

Podstata věci ale zůstává. Kraj obchází platný zákon. Argumentace polosoudruha Ratha možná libě zní těm, kteří nedohlédnou dál než k oné vydávané třicetikoruně, ale jinak je úplně mimo mísu. Soudní lidé to vědí, nesoudní tomu nevěří, ale hlavně že mají něco "zadarmo". Možná by stálo za to, aby se spočítaly náklady na vrácenou třicetikorunu, aby se vidělo, jak moc prodělečný podnik to je.

Městský soud vydal předběžné opatření, kterým se krajské lékárně zakazuje nevybírat poplatky a podnikat jakékoli kroky ke kompenzaci zákonem stanoveného poplatku. Podobně dopadl i Moravskoslezský kraj, kde byla vydána už dvě předběžná opatření, když tamní hejtman Palas první rozhodnutí nerespektoval a zákon obešel jiným způsobem.

Po takto nabytých zkušenostech vymyslel David Rath jiný způsob. Krajské nemocnice (a lékárny?) budou vydávat třicetikorunové kupóny, přičemž jejich vydavatelem nebude hejtmanství, ale krajská nemocnice, která následně dostane od kraje protihodnotu vydaných kupónů v dotaci.

Jinými slovy, hejtman Rath hodil zodpovědnost na ředitele nemocnic. Pokud bude probíhat nějaký spor, tak žalovanou stranou nebude hejtmanství, které to všechno zpunktovalo, ale nemocnice, která postupuje podle instrukcí hejtmanství a ředitel nemocnice, který bude v případě takového rozsudku trestán za hejtmana Ratha. Geniální.

Hejtman Rath přirovnal lékárenské kupóny ke slevám v obchodním řetězci Tesco. Zapomíná ale na jeden malý, ale zato podstatný háček. Tesco je soukromá firma a pokud poskytuje nějaké slevové kupóny, jde o její soukromou akci, kterou platí ze svého zisku a která se Tescu stoprocentně vyplatí. Soukromá firma si se svými příjmy může nakládat jak se jí zlíbí, pokud neporušuje zákon.

V případě kraje ale nejde o soukromou firmu, na což David Rath, možná úmyslně, jakoby zapomínal. Kraj hospodaří nikoli se soukromými, ale s veřejnými financemi. Hejtman je de facto správce veřejných peněz a jako takový má povinnost patřičně se svěřeným majetkem nakládat. Teoreticky by se jeho počínání dalo klasifikovat jako tunelování krajské pokladny. Navíc se kraj dopouští porušování hospodářské soutěže, protože veřejnými financemi zvýhodňuje vybrané subjekty.

Pokud by zaměstnanec Tesca svévolně nakládal s financemi takovým způsobem, že by firmě způsobil nějakou škodu, neminul by ho vyhazov, náhrada škody a možná i soud. David Rath si hlavu neláme. On je přece krajským lenním pánem a vybrané peníze považuje za pytel peněz s kterým si může dělat, co se mu zlíbí. Mimochodem, chystám se na velký nákup do Tesca, tak doufám, že mi Středočeské hejtmanství poskytne slevové poukázky z veřejných financí.

David Rath se dále odvolává na řetězec soukromých lékáren Dr. Max, který rovněž svým zákazníkům poskytuje slevové kupóny. Prý pokud Dr. Max zažaluje kraj, on bude žalovat tento řetězec. A opět mu budou jednodušší lidé tleskat. Jenže Rath už nedodal, že Dr. Max zavedl kupóny až jako reakci na krajem proplácené poplatky a navíc, Dr. Max je soukromá firma, která si se svým ziskem může nakládat podle svého.

Zkrátka hejtman Rath je šibal. Kraj bude dál platit jako mourovatý a obcházet jak zákon tak soudní rozhodnutí, ale zodpovědnost ponesou jednotlivé nemocice a lékárny. Bylo by hodně zajímavé, pokud by se novináři zeptali šéfů lékáren a nemocnic, zda jsou připraveni nést důsledky v případném soudním sporu.

David Rath v tiskovém prohlášení ze dne 29.1.2009 říká:
"Tím, že ČSSD splnila svůj předvolební slib a hradí za občany v lékárnách zřizovaných krajem poplatky..." Naskýtá se tedy zákonitě otázka. Platí poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách ČSSD, nebo zneužívá krajských financí? Kolik financí vydala ČSSD ze své kapsy na pacienty?

Rozhazovat svěřené finance, dělat ohromné dluhy a tvářit se, že to dávám ze své kapsy je pro naše socialisty naprosto příznačné. Vždyť si to zase na lidech seberou a ještě zbydou miliony pro kamarády.

 

Rudolf Polanecký

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz