2024

pátek 19. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Roman Joch: "Nejsem fašista. A nejsem proti sexu"

1.9.2010

Nový poradce premiéra Petra Nečase Roman Joch, který mu má radit v oblasti lidských práv a zahraniční politiky, reagoval na kritiku ze strany politoložky Vladimíry Dvořákové.

Vladimíra Dvořáková, vedoucí katedry politologie na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze a předsedkyní Akreditační komise ČR, se domnívá, že diskurs, jehož reprezentantem Roman Joch je, se pohybuje na pomezí xenofobie, rasismu a homofobie.

„Extrémní konzervativec" Joch

„Připadá mi hodně zvláštní, že Roman Joch bude členem poradního týmu Petra Nečase. Je to posun k extrémnímu konzervatismu," řekla Dvořáková Deníku Referendum. Podle názoru politoložky je součástí Jochovy myšlenkové výbavy i radikální antikomunismus, jenž vyrůstá z extrémního konzervativního myšlení a fundamentalistického katolicismu. „Nedokážu si představit komunikaci v tomto duchu například s Věcmi veřejnými. Myslím si, že přítomnost Romana Jocha v poradním sboru premiéra bude narušovat vládnutí. Ostatně reprezentuje myšlenkový proud, který je v České republice marginálním a současně jej lze v evropském kontextu považovat za součást krajní pravice," uvažuje Vladimíra Dvořáková.

Nejsem socialista, ani národní

Joch na webu Občanského institutu odmítá nařčení ze strany Dvořákové. „Fašismus je nacionální socialismus a já jsem proti socialismu ve všech jeho podobách," uvedl Joch. Ředitel Občanského institutu a novopečený Nečasův poradce se sám sebe zeptal, proč na něho Dvořáková útočí.

„Tak proč mě naši přátelé z levice takhle počastovali? Chápejte, to je jejich folklor. Slušně vychovaný člověk řekne ´Blahopřeji Vám!´, slušně vychovaný levičák řekne to samé slovy ´Fašisto, rasisto, xenofobe, homofobe!´ Nezbývá nám, než jim odpustit, neboť nevědí, co činí," odpovídá si Joch.
„Vladimíra Dvořáková (potlačovaný smích) je (nepotlačovaný smích), ehm, (nepotlačitelný smích)... oxymóron," rýpnul si Joch do Dvořákové.

Ano, jsem papeženec

Joch rovněž reagoval i na to, že o něm Dvořáková uvedla, že je fundamentalistický katolík: „Je to ještě horší, jsem papeženec. Mám tu samou víru, jakou měli sv. Václav, sv. Vojtěch, sv. Anežka, či Karel IV. A to je jakože v Česku problém?" ptá se Joch.

Joch se také vypořádal s tím, že bývá kritizován za svůj negativní postoj ke školní výuce sexuální výchovy. „Nejsem proti sexu - zeptejte se mé manželky. Nejsem proti sexuální výchově - zeptejte se mých dětí. Jen jsem přesvědčen, že to všechno se má primárně odehrávat v rodině," dodal Joch.


Antikocáb Joch

Joch již dříve uvedl, že jeho pojetí lidských práv je naprosto odlišné od pojetí Michaela Kocába a Džamily Stehlíkové. „S ministrem Kocábem jsem nesouhlasil v ničem. Co on považuje za ´lidská práva´, já považuji za privilegia příslušníků speciálních skupin na úkor práv ostatních. To, co Kocáb vnímá jako ´prosazování lidských práv´, já vnímám jako ničení osobních svobod, především svobody slova, smlouvy a spolčování," napsal před časem Roman Joch.

Kazajka a svěrací kazajka

Na ideové konferenci ODS Vize 2020 Joch řekl, že jako problém vidí množení a vyrábění nových, takzvaných práv jako na běžícím pasu, těch označovaných jako skupinová, či kolektivní. „Problém je, že tato takzvaná kolektivní práva nejsou žádná práva skutečná, tedy osobní svobody, nýbrž jsou to skupinová privelegia, která mají jen příslušníci oněch skupin na úkor všech ostatních. Tato privilegia jsou realizovatelná jen za cenu pošlapání práv skutečných, tedy našich svobod," řekl Joch.

„Rozdíl mezi právy skutečnými, tedy osobními svobodami, a takzvanými právy skupinovými, je jako rozdíl mezi kazajkou a svěrací kazajkou," dodal Joch, který se očividně inspiroval citátem amerického prezidenta Ronalda Reagana, že rozdíl mezi demokracií a lidovou demokracií je jako rozdíl mezi kazajkou a svěrací kazajkou.

Vyšlo v Parlamentních listech
 

DISKUZE 1 příspěvků
26.8.2012 (07:58:37) - jan
ten Joch je teda hodně velký kokot jako ti kterým radi
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz