2024

středa 24. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Rovný přístup k dopravní výchově?

11.12.2010

Na říjnovém zasedání Zastupitelstvo Libereckého kraje rozhodlo o odkoupení Dětského dopravního hřiště v Liberci za 5,5 miliónů korun. Jako krajská zastupitelka, podobně jako ostatní zastupitelé za ODS, s tímto rozhodnutím nesouhlasím. Ze strany kraje jej považujeme přinejmenším za nekoncepční, nesystémové a z pohledu krajské samosprávy za plýtvání veřejnými prostředky. Proč?
Protože kraj volá po zpřístupnění jednoho jediného dopravního hřiště široké veřejnosti a nákup zdůvodňuje zřízením volnočasového centra dětí a mládeže jakožto centrálního místa dopravní výchovy. Argumentuje vytvořením moderního Evropského centra bezpečnosti, kde bude „realizována nadnárodní spolupráce v oblasti prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích“ a odvolává se na svoji Koncepci BESIP Libereckého kraje. Mluví o zavedení nového systému ve výuce dopravní výchovy se stejnými podmínkami pro všechny děti v kraji. Jenomže tím hodlá suplovat něco, co už v kraji dávno funguje. Proč by do Liberce měli být sváženi školáci z České Lípy, kde máme svoje vlastní dopravní hřiště, které patří k nejlepším v kraji, a podotýkám, že město toto hříště získalo bezúplatným převodem. Podobně jako ho získala TJ Slavia Liberec, od které toto hřiště nyní kraj odkoupí za 5,5 miliónu korun. Tomu opravdu nerozumím a nebyla jsem sama, kdo nad takovým návrhem nevěřícně kroutil hlavou.
Jestliže se má z krajského rozpočtu investovat do dopravní výchovy, tak by snad bylo rozumnější nekupovat poměrně malé hřiště v Liberci, ale když už tak uvažovat o vybudování nového, moderního zařízení, které by malým návštěvníkům nabídlo to, co jim nemůže nabídnout žádné jiné dopravní hřiště v kraji. Jinak se totiž nabízí otázka, zda kraj ve jménu rovného přístupu k dopravní výchově vykoupí i všechna ostatní dopravní hřiště v našem kraji, jejichž provoz si ze svých rozpočtů zatím hradí města a obce.
Z tohoto důvodu považuji rozhodnutí o nákupu libereckého dopravního hřiště za stejně nesystémový úkrok, jakým byla úhrada poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. I tato nesystémovost a do jisté míry nerovný přístup k obyvatelům Libereckého kraje stála několik desítek miliónů korun.

Hana Moudrá
zastupitelka Libereckého kraje za ODS

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz