2024

čtvrtek 25. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Rozhovor s Ing.Karlem Dlouhým, zastupitelem krajského zastupitelstva za ODS

20.11.2008

Karle, blíží se volby do krajského zastupitelstva a vy, kteří jste tam pracovali v končícím období, budete obhajovat své mandáty. Zároveň se poprvé objevilo nové uskupení: Starostové pro Liberecký kraj a vzhledem k tomu, že Češi nejsou příliš konzervativní a mají rádi změnu, nebude pozice ODS jednoduchá. Jak to vidíš ty?

Samozřejmě je obhajoba dosažených výsledků jednodušší než útočit z opozice. Každý nový subjekt vzbuzuje určité naděje a očekávání. Dá se to přirovnat k posledním volbám v Jablonci, kdy voliči chtěli změnu a zvolili strany, které pak vytvořily většinovou koalici. Troufnu si tvrdit, že tato změna nic výrazně pozitivního nepřinesla, ale naopak se některé projekty zastavily včetně financování. Podobné je to na úrovni kraje. Máme určitou výhodu, protože práce, kterou jsme za dvě období vykonali, se obhajuje sama. Pokud se voličům investice a opravy znelíbí, zvolí si změnu a rozběhnuté projekty se mohou zastavit či zbrzdit. Trochu bych to přirovnal situaci s MS v lyžování v souvislosti s výměnou ředitele a následná destabilizace v týmu. Pokud jsi se ale ptal na volební seskupení starostů, nevidím zde rozpory. Jejich program se s naším shoduje a máme prakticky stejné cíle a priority.Protože lidé z této kandidátky již v krajském zastupitelstvu sedí, nevidím v ničem problém.
Tomu rozumím, já jsem slyšel dokonce, že je to tzv.“béčko“ ODS a že je jejich kandidatura předem dohodnutá. To je pravda?
O tom nevím a pochybuji, že by se cokoliv předem dojednávalo. Pravda je, že se s většinou z nich známe a mnozí naši kandidáti s nimi mají dobré osobní vztahy, spolupracují profesně i rámci mikroregionů, skupin MAS, svazků obcí a podobně. Sympatické na nich je to, že předem vyloučili možnost koalice s komunisty, takže jsou možným pravicovým koaličním partnerem. Ale samozřejmě záleží na voličích do jaké míry povolební situaci usnadní nebo zkomplikují.

Já jsem si, samozřejmě, přečetl jejich program - desatero a nenašel jsem nic objevného. Rovnoměrný rozvoj, realizace projektů na zlepšení života, jasná pravidla financování, podpora neziskového sektoru, zdravotní péče, životní prostředí a opravy silnic. Jediným výrazným rysem je „Zastavení podpory megalomanských staveb a akcí“. Jak vidíš tento bod ty?
Myslím, že by se zde dal odcitovat dlouhý a nudný seznam úspěšných akcí, který by zdokumentoval fakt, že všechny zmíněné programové teze jsme v praxi naplnili. Ať vezmu sociální, kulturní a neziskovou oblast, tak ještě nikdy tam nebylo směřováno tolika prostředků. Zdravotnictví nikdy v minulosti nebylo v takové kondici zvláště v kontrastu se stavem, v jakém kraj nemocnice v Liberci a České Lípě přebíral. Tehdejší dluhy šplhaly v řádu stovek miliónů a technické zastarání i stavební zchátralost znamenalo nejhorší možný start. Dnes jsou dluhy splaceny, probíhá vybavování přístroji a opravu budov vidí každý návštěvník na první pohled. Podstatným tématem byl stav silnic. O tom jsme se bavili již minule, tak jen na okraj. Ještě před třemi lety byla v Libereckém kraji v havarijním stavu více než polovina silnic druhých a třetích tříd. Liberecký kraj si tehdy vzal úvěr sedm set padesát milionů korun a z těchto peněz tedy nyní postupně ty komunikace opravuje. V tuto chvíli by tedy měla být, těch havarijních silnic už "jen" pětina. Kromě toho dává kraj do silnic každoročně 500 miliónů a dalších 400 miliónů na dopravní obslužnost. Blýská se ale na lepší časy, protože Liberecký kraj má přislíbené další peníze, také půjdou do silnic, tentokrát jde o peníze z Evropské unie. Jde o více než miliardu korun a tu bude region čerpat až do roku 2014.

Co se týče tzv.megalomanských staveb, pak nevím co přesně se vlastně odmítá. Je nutné velmi důrazně upozornit na to, že nastává poslední jedinečné a neopakovatelné období, kdy bude možné získat prostředky z evropských fondů v masivní míře. Je zřejmá a viditelná snaha udělat a vybudovat projekty, na které pak už jen stěží sežene kraj peníze. Proto musí mít velké projekty v tuto dobu naprostou prioritu! Teď máme v úmyslu, hlavně to prosazuje Radim Zika, postavit hospic a odkoupit Ještěd. Je jasné, že to bude hodně peněz, o kterých nezasvěcení či populisté mohou říkat, že by se daly použít jinde, třeba na sociální věci nebo kulturu. Ale tak to není. Ještěd je dominanta kraje a je naší povinností se o ní postarat. Dnes máme ojedinělou možnost většinu prací provést za evropské peníze. Znovu opakuji, že tato konstelace se už nemusí nikdy opakovat a tak je to nejlogičtější krok. A o potřebě hospice v kraji není potřeba diskutovat ani slovem.

Mnoho prostředků se dalo na opravy kulturních zařízení, stavěla se krajská knihovna, opravovalo se krajské muzeum a podobně.
Ano, jen oprava střechy muzea vyšplhala na jedno sto miliónu korun. Další peníze se dávají do oprav, Radim dělá ekologické programy v rámci svého rezortu a programy na podporu zemědělství a místních výrobků. Je to moře práce, ale o tom by měl hovořit on. Tonda Schäfer zase může představit mnoho zdařilých akcí z oblasti kultury, ale také cestovního ruchu, kde jsou velmi úspěšné veletrhy. Já myslím, že kdo chce vidět, ten vidí. Já bych vzkázal obyvatelům kraje ať bedlivě zvažují co a jak funguje a co kraj také může ovlivnit a co nikoli, tedy co je a co není v jeho kompetenci. Já si myslím, že se dělá co je v našich silách a pochybuji, že se dá něco dělat výrazně lépe. Jsme na dobré cestě, ale žádné zkratky neexistují.


 

-vlk-

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz