2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Rozhovor s Karlem Dlouhým

15.10.2008

 Liberecký kraj si vzal za účelem oprav komunikací poměrně vysokou půjčku třičtvrtě miliardy. Byl jste u toho, když se o úvěru pro Liberecký kraj jednalo a nemáte obavu, že je to dost velké sousto?
U projednávání i schvalování jsem byl a pomáhal jsem tento způsob řešení prosadit. Ten úvěr 750 miliónů byl plánován na opravy silnic II. a III. tříd, tedy komunikací mezi obcemi, které obyvatelé denně používají a jejich stav je každý den trápí. Vycházel jsem z logického hlediska, že oprava silnic je základním předpokladem pro rozvoj regionu. Pokud je dobrá automobilová dosažitelnost, je to důležité hledisko pro umístění firmy, výrobního podniku a dalších aktivit do regionu. Bez dobrých silnic není rozvoj. Druhé hledisko je výše úvěru. To rozhodování nebylo jednoduché, protože do silnic by se v ideálním případě dal investovat desetinásobek a opravilo by se vše. Tato kompromisní částka je přesně ve výši, kterou je schopen kraj reálně splatit.

Můžete přiblížit náklady na opravy u nás na Jablonecku?
Ve spolupráci s technickým náměstkem Krajské správy silnic Janem Douděrou jsme si zevrubný přehled udělali. Když přiblížím alespoň ty nejzákladnější, tak to byla oprava silnic a opěrné zdi v Koberovech a Železném Brodě za 43,039 miliónu. Oprava silnice Rejdice - Šumburk stála 5 mil., oprava mostu v Desné téměř 6 mil., silnice v Albrechticích stála 7,3 mil. Důležitou dopravní tepnou je silnice Příchovice - Zlatá Olešnice, jejíž oprava vyšplhala na 24 miliónů. Skuhrovem a Splzovem to byla oprava za 17,5 mil.. Oprava silnice v Jenišovicích dosáhla 9 miliónů. 12,3 miliónů stála oprava spojnice Nová Ves - Černá Studnice. Sečteme-li ty akce dohromady za roky 2006 do současnosti, dostáváme se na Jablonecku na částku 148 053 812 Kč.

Z jakých zdrojů se prováděly poměrně nedávné rekonstrukce v Jablonci?
Na tyto akce získal kraj dotační prostředky z fondů EU a docílil 100% úspěšnosti, což svědčí nejen o dobré práci vedení kraje, ale také vynikající práci aparátu krajského úřadu. Podařilo se zafinancovat 1.etapu Západní tangenty, rekonstrukci Tovární ulice, Novoveské včetně okružní křižovatky, další kruháč v Kokoníně a rekonstrukce ulice Na Hutích. Jenom tyto akce vyšplhaly na 110 mil. Kč a pokračuje se dále, teď se připravuje vybudování okružních křižovatek Tovární - Liberecká dole u plynárny, další připravovaná bude Pražská - Turnovská pod schody na Střelnici a další. Celkem se v posledních letech opravilo za více než čtvrt miliardy korun a to je dobrá zpráva pro všechny.
Pokud zůstane složení krajského zastupitelstva v podobné sestavě, jako je nyní, bude se v této dopravní politice pokračovat?
Samozřejmě! Doprava byla a zůstane jedním z nejdůležitějších bodů našeho programu. Chceme jednak zlepšit propojení hromadné dopravy, kolejové, autobusové atd. Pokud jde o silnice, budeme usilovat o větší propustnost, zkapacitnění, rozšíření s důrazem na bezpečnost, například zpevnění krajnic a podobně. Teď opět jezdíme s Radimem Zikou a dalšími kolegy po kraji, seznamujeme se s problémy jednotlivých obcí a snažíme se nalézt řešení. Kromě toho také vidíme potřebu rozšiřovat síť cyklotras a jejich oddělení od ostatní silniční dopravy. Určitě v programu na další období budou záležitosti dopravy zpracovány podrobně a vycházíme z reálných možností, tedy žádné populistické chiméry!

Děkuji za rozhovor.
 

Vladimír Kordač

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz