2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Santa Iveta (Před týdnem zemřela Iveta Bartošová)

7.5.2014

 „Proč mluvíte tak složitě? Láska je prostá.“ Tato nesmrtelná slova pronesla Iveta Bartošová v nejkrásnějším díle své kariéry, ve filmu „Svatba upírů“. Tento něžný horor jako by předznamenal její životní utrpení i fatální konec.

 

Když z naivních úst této čisté dívky plynula slova o lásce, byla obklopena ze všech stran (filmovými) upíry, kteří se jí usilovali zmocnit. Pokud dnes padají obvinění, kdo Ivetu dovedl k sebevraždě, zda - li český bulvár nebo její mužští partneři, zapomíná se na problém, v kterém Iveta Bartošová zdaleka není osamocena. Síla nemoci dokáže změnit vnímání a prožívání života v peklo. Závislost na alkoholu a na lécích ohrožuje denně milióny lidí a v kombinaci s depresemi je častou příčinou sebevražedného chování. Za smrt Ivety může její nemoc, nemoc těžká, nezvládnutá, smrtící, nebezpečnější než všichni upíři. Mějme úctu před krásnou bytostí, která nám díky svému hlasu i filmové podobě zanechala neopakovatelné vzpomínky na sebe, jako symbol nevinnosti a naivní zranitelnosti.

 

Mějme však současně úctu před závislostí jako nemocí, která ničí vše krásné a obrací život v beznadějný zmar. Mějme na paměti, že závislosti se dají s úspěchem léčit a že stačí jediné správné rozhodnutí, které změní život od hororu k plnohodnotnému životu. Iveta to štěstí neměla. O to více si zaslouží naši lásku ve vzpomínkách.

 

Dialog z filmu „Svatba upírů“ (režie Jaroslav Soukup, 1993) :

- „Ach madam, jak Vám děkuji, že jste mi poskytla příležitost a prokázala mi čest, o které se mi neodvažovalo ani snít.“ (Rudolf Hrušínský nejmladší v roli Richarda)

- „Proč mluvíte tak složitě? Láska je prostá“. (Iveta Bartošová v roli Olivie)

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz