2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Sedm tučných let s Babišem

3.10.2016

Není to žádná novinka. Nadávno ji připomněl časopis RESPEKT. Je to již přes tři tisíce let starý příběh z I. knihy Mojžíšovy, ve kterém židovský chlapec Josef vykládal faraonovy sny. Řekl mu, že po sedmi úrodných letech přijde sedm let hubených. Faraon se tedy musí připravit s předstihem na dny nedostatku. A faraon se připravil.

Od té doby se hospodářské cykly opakují v celém světě. Všichni víme, že po letech hospodářského rozvoje přijde recese. A po recesi přijde zase oživení.
Andrej Babiš měl štěstí. Vyhrál parlamentní volby po těžkém období celosvětové recese, kdse náš rozpočet ocitl v šestiprocentním poklesu. Jako ministr financí dnes může každoročně rozdělovat cca o 200 miliard více, než jeho předchůdci, díky současnému čtyřprocentnímu růstu. Ministr financí těží z úsporných balíčků jeho předchůdců, kteří na nich vykrváceli. Jemu se dnes zdaleka nedaří tak dobře vybírat daně, ale i tak má k dispozici dostatečné množství volných financí, které může rozdávat jednotlivým rezortům a uplácet voličské skupiny. A lidé, kteří nechápou vztah mezi hospodářským cyklem, úsporou a blahobytem, dnes Babišovi tleskají. Nechápou, že za to nemůže.

Babiš však již dnes zadělává na budoucí problémy české ekonomiky. Prudce zvýšil mandatorní výdaje, které nebude možno při příštím poklesu udržet. Pomohl zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví, kam od té doby opět plynou ročně další desítky miliard korun navíc. Pomohl zrušit II. důchodový pilíř a od té doby důchodový schodek v I. pilíři narůstá. Prosadil elektrickou evidenci tržeb, která mu pomůže ovládnout, kontrolovat a postupně likvidovat malopodnikatelskou konkurenci. Pod záminkou boje s korupcí zcela ovládl evropské dotační tituly, které převedl k velkopodnikatelům. Dnes není žádným tajemstvím, že Agrofert si vybírá úspěšné podniky, které odřízne od dodavatelů či odběratelů a pak je takzvaně „zachrání“ tím, že je odkoupí za sníženou cenu. Tím opět rozšíří své impérium. Mnozí čeští intelektuálové mu tleskají, část se nechá u něj zaměstnat v ekonomických oborech, část se nechá zaměstnat v politice. Chudáci podnikatelé, kteří kvůli němu krachují.

Nyní se nacházíme v polovině ekonomického vzestupu. Již se hlásí nastupující recese z Německa i z Číny. Ale růst stále trvá a Babišovo hnutí ANO bude v příštím roce ještě s velkou pompou do parlamentu zvoleno. Mezi tím se začnou projevovat známky hospodářské deprese. Babiš nebude mít z čeho rozdávat, jeho obliba bude zákonitě klesat, ale dny u moci mu postačí, aby si vytvořil dostatečné rezervy do příštích let. Svým dědicům předá vzkvétající impérium, z jehož vlivu se bude naše republika ještě celé desetiletí vzpamatovávat.

Je třeba neustále vysvětlovat občanům, že v období hospodářského růstu je nutno šetřit na léta hubená. Zatím u nás v období rozvoje vždy vyhráli populisté, kteří rozdávali, projídali rozpočet, podpláceli voliče. Cožpak naše pravice vždycky musí dostat rozpočty vyjedené, aby pak nastolovala nepopulární opatření? Hlavní je, že nesmí zaniknout zdravý rozum a hospodářská odpovědnost politiků, kteří na rozdíl od populistů neztratí schopnost převést naši ekonomiku obdobím nedostatku. Socialisté ani Babiš to však nebudou.

 

 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz