2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Senátoři ODS odsoudili stažení zákona o protikomunistickém odboji

9.12.2010

Na dnešní schůzi Senátu rozhodla většina sociálnědemokratických senátorů spolu s částí senátorů KDU-ČSL o stažení senátního návrhu zákona o protikomunistickém odboji z projednávání v Poslanecké sněmovně. Fakticky tím zastavila proces schvalování tohoto zákona, který Senát schválil v roce 2008. Senátorský klub ODS tento krok zásadně odsoudil.

"Sociální demokracie a část lidovců ukázali svoji sílu a prosadili stažení zákona o protikomunistickém odboji z dalšího projednávání v Poslanecké sněmovně. Kromě malé novely zákona o pohřebnictví v roce 2000 je to poprvé, kdy se z politických důvodů přerušil legislativní proces u takto závažného zákona. Sociální demokraté a část lidovců se spolu s komunisty zřejmě obávali, že zákon bude ve Sněmovně schválen a následně by ho museli v Senátu zamítnout. Krok, který dnes udělali, je zbavil odpovědnosti hlasovat proti. Tímto jejich dnešním krokem totiž zákon končí. Jsem opravdu zvědav, jak se sociální demokraté a část lidovců podívají do očí všem politickým vězňům, ať už z padesátých nebo sedmdesátých let," odsoudil stažení zákona o protikomunistickém odboji z dalšího projednávání v Poslanecké sněmovně 1. místopředseda Senátu a senátor za ODS Přemysl Sobotka.

"Dnešek je černý den oranžové většiny v Senátu. Místo toho, aby ČSSD předložila vlastní návrh na ocenění těch, kdo se postavili proti komunismu, hodila do koše dlouholetou práci našeho kolegy z ODS Jiřího Lišky. ODS i koalice to nenechá takto být. Jsem smutný z toho, co se dnes v Senátu stalo. Opírat stanovisko doporučující stažení zákona z projednávání v Poslanecké sněmovně o dopis historiků, kteří v něm nakonec přiznávají, že jim jde především o peníze pro jejich bádání, je smutný příklad toho, jak se u nás někdy dělají věci veřejné. Lidé, kteří se čtyřicetileté komunistické diktatuře s nasazením života nebo zdraví postavili, jim dávali témata pro jejich práci. Kdyby tito lidé nebyli, tak historici nemají o čem psát. Je nemravné si místo ocenění těchto lidí říci o peníze. Nic jiného v tom dopise není," říká senátor ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

"Je to velice smutné rozhodnutí Senátu a nebude mu sloužit ke cti. S použitím zástupných argumentů se dnes český Senát zvolený ve svobodných volbách postavil proti uctění a připomenutí těch, kteří umožnili, že se svobodné volby konají. Věřím, že se nám podaří v Poslanecké sněmovně zákon znovu vrátit do projednání, aby účastníci protikomunistického odboje a odporu byli připomenuti a oceněni," dodává předseda senátorského klubu ODS Richard Svoboda.

Smyslem návrhu zákona o účastnících protikomunistického odboje a účastnících odporu proti komunismu je morálně ocenit činnost lidí, kteří se v letech 1948-1989 aktivně vzepřeli komunistickému režimu a totalitě. Svou logikou navazuje na již přijatou legislativu, včetně zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Návrhu zákona uděluje účastníkům protikomunistického odboje nebo odporu postavení válečného veterána s tím, že jim současně garantuje zrušení zbytkových trestů z doby komunistické totality. Občané, kteří aktivně vystupovali proti komunistickému režimu, mají rovněž získat symbolické ocenění v podobě osvědčení o své činnosti a pamětního odznaku.
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz