2024

28. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Seriál: Ohlédnutí za 2011 v Liberci

27.12.2011

V lednu minulého roku ještě nic nenasvědčovalo tomu, že by se teprve nedávno vytvořená a jen pár týdnů vládnoucí koalice Změny pro Liberec, ČSSD, Liberce občanům a Unie pro sport a zdraví měla brzy „poroučet". O klidu by se ale právě také mluvit nedalo.

První zkouškou pevnosti koalice se stala kauza mistrovství světa v klasickém lyžování, respektive prohlášení, které tehdejší primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec) udělal poté, co se setkal s představiteli věřitelů šampionátu. "Ten problém tady skutečně existuje a není možné nad ním zavírat oči. Pokud někdo udělá dluhy, měl by se k nim znát," řekl krátce po setkání. Zároveň uvedl, že podle něj by se Liberec na uhrazení dluhů měl podílet maximálně do výše jedné třetiny. To ale zvedlo vlnu nevole u koaličních partnerů, především ze strany Liberce občanů a ČSSD, a diskuse na toto téma se posléze přenesla také na jednání zastupitelstva. Pod tlakem koaličních zastupitelů zde Jan Korytář svou rétoriku značně obměnil. „V tuto chvíli bych rád vyjádřil své stanovisko, protože jsem zaznamenal diskusi a otázky k tomu mému vystoupení k problematice placení dluhu za mistrovství světa, a zdá se mi, že nebylo to mé vyjádření vždycky zaznamenáno úplně přesně," uvedl tehdy Korytář. Podle něj se jednalo o jeho osobní názor. „Rozhodnout nakonec musí buď nezávislý soud, nebo toto zastupitelstvo," doplnil Korytář. Jeho vystoupení přesto nenechalo chladnými nejen koaliční partnery, ale také opozici. Bývalý primátor Jiří Kittner (ODS) tuto přestřelku glosoval slovy, že „člověk, je-li zvolen, je primátorem 7 dní v týdnu, 24 hodin denně, 365 dní v roce, takže vyjadřovat se nějak a potom říkat, že jsem to tak nemyslel, to je zvláštní, nicméně chápu, že je snadné vnášet tvrdá prohlášení do tisku, horší je potom, tváří v tvář těm věřitelům říci, že jim nic nedáme."

Čtěte: Návrh primátora uhradit část dluhů nemá podporu koalice

Dalším tématem, které se v Liberci lednu 2011 řešilo, byly zrušené dražby obecního majetku. Liberec prodával majetek formou dražeb již déle než 5 let. Další prodeje byly plánovány na 28. ledna 2011, tedy jeden den po konání lednového zastupitelstva. Na něm přitom dostali zastupitelé „na stůl" podklady na jejich zrušení. Návrh přednesl tehdejší náměstek pro ekonomiku, Jaromír Baxa. Největší spor se rozhořel o to, zda město bude muset uhradit částku 1,6 milionu korun dražiteli i přesto, že se dražby neuskutečnily. „Poslední věc, je tady jedno riziko pro město a to je to, že pokud se nedohodneme s tou firmou, která pro nás dražby zajišťuje, tak můžeme zaplatit pokutu až ve výši 1,6 mil. Kč," uvedl Korytář. Skutečností ale bylo, že se nejednalo o žádnou „pokutu", ale o smluvně danou odměnu dražebníkovi, který dražbu jako takovou připravil, měl s jejím zajištěním náklady, a město ji zrušilo v době, kdy již nebylo možné dát vědět o jejím zrušení ani zájemcům. „Přece nebudeme pro město dělat bez nároku na odměnu! Několik lidí se dražbám více než tři měsíce věnovalo, vynaložili jsme nemálo peněz na její přípravu a zajištění. Celý proces má nějaký běh, od převzetí podkladů, přes vypracování dražebních vyhlášek, rozeslání pozvánek na dražby, prezentaci, prohlídky až po samotné dražby," upřesnil tehdy pro tydenvlk.cz majitel dražební společnosti, Vítězslav Hoffmann. Výsledkem tedy bylo zaplacení 1,6 milionu korun společnosti a ostuda města Liberce daleko za jeho hranicemi. „Musel jsem se omlouvat těm, kdo do Liberce na dražby dorazili z Brna, Plzně nebo Prahy a až na místě se dozvěděli, že dražby se nekonají," popisoval Hoffman rozjitřenou situaci.

Čtěte: Liberec zaplatí 1,5 milionu za zmařené dražby

Neshody a nejednotnost v koalici se ukázaly také v průběhu samotného lednového zastupitelstva, kdy se jednalo o odměnách pro zastupitele, kteří jsou členy různých komisí či výborů. V koalici předjednané a dohodnuté vzalo za své, když zastupitelé ČSSD hlasovali u jednoho z bodů jinak, než zbývající koaliční zastupitelé. Změna za Liberec se pak „pomstila" tím, že neschválila právě výši odměn, na které záleželo především zastupitelům za sociální demokracii. A v jednacím sále tak bylo poprvé po volbách docela rušno.

Čtěte: Odměny pro zastupitele ukázaly koaliční neshody

Tak trochu symbolickou třešničkou na dortu se v lednu 2011 staly tanečky kolem plesu, který sice najednou nebyl „primátorským", ale vzbudil ještě více emocí, než všechny předchozí, ačkoli jeho výsledek byl nakonec velmi tristní. O rozruch se postarala nejen grafická podoba propagace a její obsah, ale také slovní pinkaná o to, kdo je za nedůstojnou podobu propagace zodpovědný, která se odehrála na lednovém zastupitelstvu města, a kde Jan Korytář z odpovědnosti lživě obvinil jednoho z magistrátních úředníků, ačkoli o podobě pozvánky rozhodl on sám. Vzhledem k tomu, že Jan Korytář po svém zvolení prohlašoval, že ples vůbec nebude, protože se šetří, jednalo se o zajímavý vývoj. Když se ukázalo, že ples přece jen bude, vysvětloval primátor Korytář, že nebude charitativní. Ani zde ale neměl pravdu, když nejenže charitativním byl, ale naopak ještě výtěžek plynul ro rozpočtu neziskové organizace jeho stranické radní, Květoslavy Morávkové. Jiří Šolc toto počínání tehdy označil za jasný střet zájmů, s nímž se bude muset morálně každý vyrovnat sám. Právě případ plesu byl ale také první, kdy se dostalo také na osobní urážky libereckých politiků mezi sebou. Tento trend, bohužel, vydržel v liberecké politice až dosud, a jak to vypadá, ještě dlouho zde bude přítomný.

Čtěte: Tanečky kolem plesu

 

Zdeněk Soudný - Týden v Libereckém kraji

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz