2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Sledovat či nesledovat online zastupitelstvo?

4.2.2016

Dlouho jsem v sobě hledala vůli a motivaci jít se podívat na liberecké zastupitelstvo, ale nakonec jsem je v sobě našla a navštívila tak zasedání konané 28. ledna.

Vydržela jsem to jen necelé tři hodiny.  Poněkud překvapená jsem jednací místnost opustila a odjela nejbližší tramvají domů. Pak mi to ale stejně nedalo a zbytek už jsem sledovala doma.

A jaký byl můj dojem z jednání našich zastupitelů?

Vládnoucí koalice ( ANO+ Změna pro Liberec) neodpověděla několikrát na faktické otázky, záhadou se dokonce v jednom bodu stalo i to, kdo vypracoval usnesení. Z jednání vyplývalo, že spousta dokumentů je nedotažených, nepřipravených a neprojednaných. Jedním slovem – zmatek.

Asi nejvíce mne zaujalo projednávání tří bodů, které se týkaly nového nastavení Dotačních fondů. Kromě skutečnosti, že mi to celé přijde ušité horkou jehlou, kde pravidla pro přidělování dotací jsou nejasná, neobjektivní a z mnoha pohledů nedotažená, tak opravdovou perličku předvedl pan náměstek Korytář. Ten totiž navrhl přidělování dotací z fondů i osadním výborům, které nejenže nemají žádnou právní subjektivitu, ale de facto se jedná o dotování města městem. I toto je v Liberci možné. Marně se zastupitelé ptali, kdo bude žadatelem, kdo podepíše smlouvu apod. Jasnou odpověď nakonec nedostali, ale naštěstí byl dotační program, kde to mělo být možné, náměstkem stažen, prozatím.

Když to tak vezmu selským rozumem, nabývám dojmu, že nám tímto vládnoucí koalice dává na vědomí, že je vlastně jedno, zda budou dodržovány zákony a logika dotací z fondů, ale podstatné je, aby byla uspokojena potřeba financování aktivit kolem Změny pro Liberec.

Zajímavé bylo také sledovat pnutí, které po celé zastupitelstvo panovalo v rámci liberecké koalice Změny pro Liberec a ANO. Koaliční soulad se příliš nekoná, vzájemně se překvapují a v některých bodech dokonce hlasovali proti sobě. A co víc, v některých momentech byl vidět i zjevný nesoulad mezi zastupiteli Změny pro Liberec. V bodech, kdy nebyly dány jasné úkoly a kdy se nejednalo o body, jejichž neschválení by byl pro oba politické subjekty velký problém, se koalice poněkud drolila.

Byla to zajímavá zkušenost a osobně obdivuji některé zástupce opozice, kteří se nenechali odradit a trpělivě pokládali dotazy, na které mnohdy dostávali jen mlhavé, neurčité, vyhýbavé nebo i žádné odpovědi.

Změna se štěpí a celá vládní koalice taky, co říci na závěr, asi to, že sledovat zastupitelstvo, ať už osobně či na monitoru vašich počítačů se vyplatí.

Vždyť, udělat si obrázek o tom jak fungují Ti, kteří tam dnes za některé z vás sedí, je přeci k nezaplacení….

Bc. Zuzana Spudichová

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz