2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Sliby se slibují, blázni se radují...

13.8.2009

Není tomu tak dlouho, co jsem si prohlížel předvolební "kuchařku" ČSSD a pečlivě jsem ji studoval. Po přečtení jsem si připadal jako v pohádce o pejskovi a kočičče, jak vařili ten skvělý dort, ze kterého pak vyšel nevábný eintopf. Po chvíli co se mi to množství krásných myšlenek a nápadů z dílny ČSSD rozleželo v hlavě jsem již přišel na to, kde na to všechno ČSSD vezme peníze! Jiřík Paroubkuj a Bohoušek Sobotkuj určitě vlastní kouzelný prsten z Arabely - jinak si to totiž nedovedu vysvětlit...

Na jedné z posledních tiskovek, kterou měla ČSSD vystopil její předseda "čáryfuk" Jiří Paroubek a "ekonomický expert", jak jej J.P. sám nazval, Jiří Havel. Hned bych měl přeskočit to, že jako vždy všechno slíbili všem a na všechny se dostane - to je již klasická a neodmyslitelná součást předvolebních vystoupení ČSSD.

Ale hlavním bodem jejich vystoupení byla nová vlna všemožných dávek, v jejíž záplavě se člověk jen velmi těžko orientuje. Co se mi ovšem nejvíce líbilo, tak byla úžasně promyšlená dávka na dojíždění do zaměstnání. Určitě je to skvělý nápad, něják přilepšit lidem v době recese nějákou korunou - přeci jenom mnoho lidí za prací dojíždí, ať již pár kilometrů či desítlky kilometrů. O tom kdo a kam dojíždá bych se zde samozřejmě nechtěl bavit, ale spíše o tom komu tedy tyto "cestovní náhrady připadnou. Někde jsem četl, že by se měla týkat pouze lidí, kteří přišli o práci a našli si novou, za kterou musí dojíždět.

A jaká je tedy výše zmíněných cesťáků? Odborníci z Lihového domu to vypočítali na 1300 Kč až 3500 Kč měsíčně. To je jistě vítaná částka navíc k měsíčnímu rozpočtu. Poté jsem si někde pod článkem pročítal diskuzi a diskutující již přemýšleli, jak nejlépe ty cesťáky využít - mnohým se velice zamlouvalo, že získají nějákou tu stokorunu navíc do hospody, kde ji krásně propijí hrdlem - cesťák necesťák. Přeci jenom druhý úžasný ekonom s právnickým vzděláním Bohoušek Sobotka taky využil své cestovní náhrady, aby z nich našetřil na nový byt, tak proč by je oni nemohli propít v nějáké putyce.

Spíše je zajímavé rozdělení těchto příspěvků na dopravu do okruhů. Takže každý z nás se může těšit na 1300 Kč - ty dostane podle ČSSD každý, kdo do zaměstnání dojíždí do 30 km. Přeci jenom kdo by to nebral? Třináct stovek měsíčně navíc do své kapsy, to se hodí. Ale podle ČSÚ je přibližně 4,9 mil. zaměstnáných. Takže tento překrásný plán by státní kasu přišel zhruba na 65 mld. korun. Tedy jenom pokud by jsme všichni využili základní okruh.

To by ale nebyla ČSSD, aby se "nepochlapila"- čím tedy? Kdo dosáhne na ty 3500 Kč měsíčně? No přece ti z nás, kteří do práce dojíždíme do vzdálenosti vyšší než 600km. A kolik z nás by to tak mohlo být? Já to tedy netuším. Možná Bohoušek Sobotka má doma ve skříni věšteckou kouli a z ní to vyčte. Každopádně ještě si pamatuji jak jsme na "gymplu" měli zeměpis a pan učitel nás učil jistá fakta o České republice - jako jsou nejvyšší bod, nejnižší bod, rozloha, nejdelší řeka, jaká máme úmoří a také se zmínil o vzdálenosti vzdušnou čarou mezi nejvýchodnějším bodem ČR a nejzápadnějším bodem ČR, který je kolem 490 km.

Oldřich Vachala

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz