2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Sobotka před branami

23.3.2011

Nové vedení ČSSD neslibuje nic nového, spíše hodně staronového
Je velmi obtížné referovat o vítězství Sobotky slovem „překvapivé“, i když bylo jeho zvolení přeci jenom na vážkách. Jestliže totiž v prvním kole volby předsedy ČSSD dělilo Sobotku a Haška několik hlasů, ve druhém získal Sobotka několik dalších, zato Hašek jich několik desítek ztratil. Lze jen spekulovat, jaký důvod vedl ty delegáty sjezdu ČSSD, kteří v prvním kole hlasovali pro Haška, že se od něj v druhém kole odvrátili, a přesto hlasy pro Sobotku příliš nevzrostly. Pravděpodobně se již připravoval pro Haška post statutárního místopředsedy.

Vítězství Sobotky je tak z druhu „upachtěných“. I když soudím, že rozdíl mezi Haškem a Sobotkou je de facto zanedbatelný, těsná nadpoloviční většina pro Sobotku není příliš dobrým výsledkem. Vůdce strany skutečně nemůže vzejít volbou. Vůdcem strany se musí každý opravdový vůdce stát mimo formální stranická hlasování tím, že si získá zcela neformální autoritu.

Zvolení Michala Haška statutárním místopředsedou je tím, co bych nazval vyvažovacím pokusem delegátů sjezdu. I když se ve formální politické rovině Hašek i Sobotka liší velmi málo, Hašek ve svém kandidátském projevu přeci jenom nabídl něco víc než jen opozici za každou cenu. Po svém zvolení se navíc nechal slyšet, že očekává ve vedení ČSSD „demokratické jednání“. Zdá se tedy, že se ve vedení sociální demokracie bude odehrávat přeci jenom jakási stínová diskuse.

Relativně soudružskou atmosféru sjezdu rozvlnilo prohlášení „táty Falbra“ o tom, že se Škromach „chová jako prase“. Někteří delegáti to pak vysvětlovali tím, že Falbr v Evropském parlamentu ztratil kontakt s českou realitou. Z toho nejsem moc moudrý. Má to znamenat, že se v Evropském parlamentu takto běžně spolustraníci titulují, nebo Falbrovi na Škromachovi vadí skutečně to, že se chová jako prase?

Pro mě je největším překvapením sjezdu ČSSD ohlášená rezignace Martina Peciny na poslanecký mandát. Není údajně spokojen s politikou ČSSD. Zpráva neříká, zda je to proto, že se mu zdá příliš levicová nebo naopak. Podle tisku má Pecina namířeno do byznysu. I z případu Peciny plyne poučení o tom, že i členové „nejpopulárnější" Fischerovy vlády nejsou doma proroky. Po Bartákovi se o tom teď na vlastní kůži přesvědčuje i Pecina.

Volba Marie Benešové na post řadové místopředsedkyně je zajímavá snad jen tím, že ČSSD konečně naplnila své usnesení, že ve vedení strany musí být alespoň jedna žena. Benešová, podle tisku příznivkyně Michala Haška, tak bude zřejmě trochu posilovat Haška při jednání grémia strany. Váhu na to má.

Bohuslav Sobotka si jako svůj hlavní úkol vytyčil vítězství v dalších volbách, tj. krajských a senátních v roce 2012. Nyní se mu může zdát situace poměrně příznivá. Vláda „pytlíkuje“ (odborný terminus technicus Všeználka Václava Moravce) své reformy, škrtá, zjednodušuje a zdražuje. Preference levice se zvýšily a v současnosti by mohli socialisté s komunisty vytvořit většinovou vládu. Za rok ale může být všechno jinak. Žádné dramatické zdražení nenastane, utichne povyk kolem DPH, vláda vykáže zlepšení v hospodaření státu a věci se pomalu hnou kupředu. ČSSD pak bude obhajovat všechny hejtmany. Na velký úspěch ČSSD to proto nevypadá
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz