2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Socialistická cesta do pravěku

18.3.2013

Živnostníci jsou paraziti, daně nebudeme zvedat, ale zvedneme je a není rozumné stlačovat schodek, chceme se zadlužovat o 3% HDP ročně a chceme vládnout za podpory komunistů, to vše zaznělo na sjezdu socialistů.

Socialisté nastoupili Cestu do pravěku. Jsou hluší a slepí k tomu, co se děje v Evropě, je jim jedno, že další země eurozóny, Kypr žádá o finanční pomoc a musí kvůli ní mimořádně zdanit veškeré vklady střadatelů v bankách. A rozhodně nejde jen o ty „bohaté“.

Je doslova neuvěřitelné sledovat tu smršť ignorantsví současné situace a naprostou bezohlednost vůči státní kase v touze získat moc za cenu těch nejpopulističtějších kroků. Na druhou stranu nelze nevidět úlevu, že nutný krok v podobě zvýšení DPH vyvolaný snahou zkrotit růst schodku nebude na socalistech, protože jej provedla Nečasova vláda.

Od staronového předsedy socialistů Sobotky zaznělo, že ČSSD chce vládnout za podpory komunistů. Prý ale musí socialisté udělat takový výsledek, aby mohli komunistům diktovat. Jenže socialisté nikdy nebudou mít nad 50% a menšinová vláda s podporou komunistů je asi tím nejhorším, co by nás mohlo potkat.


aTeo.cz
Nejen, že by socialisté uvedli v praxi své zvrhlé pojetí sociální spravedlnosti, ale navíc by to byli právě komunisté, kteří by si diktovali, aniž by sami převzali zodpovědnost. Navíc by si komunisté svou podporu nechali hodně draho zaplatit formou postů, kde by nějaký ten politruk od pohraničníků byl jen slabým odvarem.

Socialisté se navenek tváří, že zachovávají Bohumínské usnesení, ale na druhé straně ho s gustem porušují kde se dá. Původní Bohumínské usnesení zakazovalo spolupráci s extrémistickými stranami jako byli sládkovci a právě komunisté.

Již delší dobu je tlak na to, aby bylo Bohumínské usnesení prohlášeno za vyčpělé, neplatné a vládnoucí křídlo u socialistů se radostně vrhlo do náruče Filipovi, Semelové a dalším adorantům totalitního režimu a masových vrahů.

Socialisté představili své povolební plány, co nás bude čekat, až se ujmou moci. A vyhlídky jsou to neradostné. Neustále při každé příležitosti vykřikují, jak vláda okrádá lidi daněmi, ale teď přímo od bohuslava Sobotky zaznělo, že se s DPH vlastně hýbat nebude dokud se nevyřeší stomiliardové schodky.

„Po bojích, které jsem sváděl v minulých letech proti zvyšování DPH, bych byl první, kdo by hlasoval pro snížení daně z přidané hodnoty na potraviny a léky, kdybychom nebyli v situaci, kdy máme stomiliardový schodek státního rozpočtu a minusový hospodářský růst. Odmítám, abychom populisticky slibovali něco, co z rozpočtového hlediska nebudeme schopni dodržet.“

Hned druhým dechem ale dodává: „Já se domnívám, že není rozumné a není v zájmu země, abychom ten schodek stlačovali dál, třeba pod dvě či jedno procento HDP, v situaci, kdy je v zemi recese a máme 600 tisíc lidí bez práce. Spíše počítáme se stagnací deficitu v příštích letech, ale cílem je udržet ho pod třemi procenty hrubého domácího produktu.“

Pokud chce ČSSD stagnovat deficit na třech procentech HDP, pak bychom si měli uvědomit, že to je částka lehce přes sto miliard ročně, jinými slovy, budeme se vesele zadlužovat dál. Zdroje jsou. Pokud dáme do souvislosti obě Sobotkova tvrzení pak dostáváme začarovaný kruh.

Sobotka by rád snížil daně, ale neudělá to dokud budou stomiliardové schodky. Stomiliardové schodky budou i nadále, protože plánuje stomiliardový schodek de facto každoročně. Tím pádem nemůže snížit daně, i když chce strašně moc.

Kam to povede? Ono je příkladů po Evropě málo? Ale co, my na to máme, tak nás nějaká 3% HDP ročně nevytrhnou. Problémem je, že se kvapem blížíme a pod Sobotkou ještě více přiblížíme magické hranici zadlužení 60% HDP.

Možná by bylo dobré ještě připomenout, že zatímco nynější schodky jsou za situace, kdy je ekonomika v recesi a stále jsme se ještě nedostali na úroveň před celosvětovou krizí v roce 2009, tak Sobotkovy schodky v minulosti byly tvořeny za situace, kdy ekonomika (a HDP) každý rok rostla až o 7%.

Jakákoliv státní prorůstová opatření jsou jen krátkodobým řešením, mají za cíl jen pomoci něco nastartovat. Jenže v situaci, kdy celá EU s hrůzou očekává každý další den, která země se přiblíží na pokraj bankrotu, jsou prorůstová opatření de facto k ničemu. A teď si ještě představme, že bychom byli zapojeni do eurovalu, kvůli kterému socialisté žalují exprezidenta Klause (nepodepsání smlouvy) z velezrady.

Ještě horší zprávou je, že socialisté chtějí zavést progresivní daň, a to razantní. Ono stačí, pokud platí 15% chudý i bohatý. Vždy bude ten bohatší odvádět daleko větší částku než ten chudý. 38% daň je ale už zvěrstvem. Nejen, že to nepřinese kýžený výsledek, ale čím víc budou chybět peníze na sociálně spravedlivý stát alá ČSSD, tím se bude ona hranice pro progresivní daň snižovat.

Naprostou fackou ale zůstala slova stínového ministra financí Mládka: „Já bych tady chtěl potvrdit bez jakýchkoli pochybností, my prostě zavedeme progresivní daň fyzických osob s horní sazbou 38 procent z hrubé mzdy.“

Živnostníky označil jako parazity na zaměstnancích. Inu, pokud socialisté chtějí zlikvidovat živnosti, lépe to udělat nemohou. Čím vyšší daně se uvalí na zaměstnavatele, tím víc vzroste nezaměstnanost. Čím větší daně pro banky, telekomunikační a energetické firmy, tím více zaplatí voliči (nejen) socialistů v účtech a poplatcích.

Čím vyšší bude nezaměstnanost, tím vyšší budou výdaje státu. Čím vyšší budou výdaje státu, tím vyšší bude zadlužení. Čím vyšší bude zadlužení, tím vyšší budou daně. A tak stále dokola. Socialisté nám nenabízejí svétlé zítřky, ale cestu do pravěku. Nic jiného se od lidí ohánějících se sociální spravedlností, kterou jednoduše kryjí okradení těch schopnějších, čekat nedá. 

Rudolf Polanecký

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz