2024

sobota 20. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Socialistická zbraň: 76% (a 100%) daň

21.7.2009

Právnický elév, "finanční expert" a exministr financí v jednom, Bohuslav Sobotka představil socialistický plán, jak získat další finance do rozpočtu, který socialisté tak rádi promrhávají na volební úplatky.

S tím, že by člověk měl přijít o majetek, který získal nelegální činností asi netřeba polemizovat. Každý cítí, že je to správné, protože takový člověk se obohatil na jiných a právem by stát tento nelegální majetek měl zabavit.

Jenže to by nebyli socialisté, aby vcelku rozumný nápad nedokázali okořenit nebetyčnou pitomostí. A tak Bohuslav Sobotka se svým nezaměnitelným zubatým úsměvem národu sdělil, že pokud socialisté vyhrají volby, zavedou speciální 76% daň, která postihne ty, kteří nebudou moci prokázat, že jejich majetek je nabyt legálně.

Socialisté si od toho slibují, že tím pokročí boj proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. Jako vždy jsou totálně mimo mísu. Lidí, kteří perou špinavé peníze tak, aby byly křišťálově čisté, se to vůbec nedotkne. Zrovna tak těch, kteří vydělávají na daňových únicích. Vždyť není nic snazšího než nelegální peníze zlegalizovat popřípadě svůj majetek přesunout tam, kam naše justice a berňák nemohou.

Sobotkův plán počítá s tím, že pokud si někdo v daném roce koupí nemovitost za deset milionů nebo například auto za miliony dva, stane se objektem zájmu finančních úřadů. Pokud nebude moci prokázat legálnost svého majetku, berňák mu stanoví 76% daň z hodnoty zkoumaného majetku.

Objektem zájmu tak budou zejména lidé, kteří se ničím neprovinili a jejich jediným prohřeškem je, že si danou věc koupili. Na takovéto lidi bude a priori pohlíženo jako na zločince. Opravdu mají všichni doklad, že svých peněz nabyli legálně? Jak může někdo berňáku prokázat, že si zašel do kasina a tam vyhrál jackpot? To by ještě šlo, protože kasino určitě po takovém výherci bude chtít průkaz totožnosti a jeho jméno bude evidovat.

Co ale když takový člověk bude chodit do kasina pravidelně a každý den si přinese pouhých deset tisíc, tedy částku, která je v kasinu naprosto zanedbatelná? Jeho jméno nebude v kasinu evidováno a ač takový člověk finance získal legálně, nebude to moci prokázat. Pak si za vyhrané peníze koupí drahé auto a už je zločincem, který bude muset zaplatit tři čtvrtě auta navíc.

"Pokud finanční úřad uvidí zcela zjevný nesoulad mezi příjmy a majetkem, bude moci vyměřit sankční daň ve výši 76 procent," říká Bohuslav Sobotka. A tak berňák poleze do soukromí lidem ještě víc než dosud. A ti, kteří nabydou svůj majetek nelegálně? Ti se budou jen smát, protože na ně bude berňák krátký.

"Nové zdaňování nelegálních příjmů se nebude vztahovat na lidi, kteří už své miliony utratili. Pokud socialisté volby vyhrají, bude nový návrh platit pravděpodobně od začátku roku 2011. Finanční úřady pak budou moci po začátku platnosti zákona zkontrolovat všechny "podezřelé" lidi tři roky od nakoupení majetku," informoval server ihned.cz. Standa Gross tak může být v klidu. Koneckonců je přeci normální, že vám někdo jen tak "na ksicht" půjčí peníze na zakoupení vlastních akcií, které obratem ruky výhodně prodáte a firma, která vám peníze na vlastní akcie půjčila, jde po pár měsících od transakce ke dnu.

Stoprocentní daň, de facto konfiskace majetku, je úvaděna rozporuplně. Podle jedné varianty postihne lidi odsouzené, podle druhé už trestně stíhané. Věřím tomu, že socialisté by rádi uplatnili druhou variantu, koneckonců jde o sprosté podezřelé. Každopádně v tom je pěkný zmatek, jako ve všem, s čím socialisté přicházejí. Představme si, že by skutečně šlo o druhou variantu. Pak by stačilo nějaké závistivé udání...

Bohuslav Sobotka si od nových sankčních daní slibuje výrazný přísun financí do státní pokladny. Možná by mu někdo měl nějak šetrně sdělit, že toto očekávání není zasazeno do reálného rámce.

A tak se budou šikanovat nevinní lidé. V síti uvízne pár nešťastníků, kteří nic neprovedli a výsledek bude nakonec nulový. Celé mi to připomíná socialistickou akci "špinavé nohy", kdy tehdy měla justice pátrat také po lidech s nelegálními příjmy. Jedinou větší rybou, kterou se podařilo v této akci chytit, bylo socialistické duo Svoboda - Snopková.

Ač se socialisté snažili sebevíc chytit někoho s vazbou na ODS, ač vláčeli tenistu Šrejbra hned po operaci do vězení, nakonec jej museli s omluvou propustit, protože se ničeho nedopustil. Celá akce byla jedno velké fiasko a socialisté si nyní zadělávají na další.

Protože nebudou moci přistihnout žádnou velkou rybu, po čase socialisté sníží finanční hranice a to by bylo, aby se počet přistižených zločinců nezvětšil. Standy se to, jak psáno výše nedotkne, má svůjstamilion legální, Bohouše a jeho sedmimilionového bydla také ne - je pod onou magickou hranicí.

Akce je jednou velkou vábničkou na hlasy voličů - závistivců. Speciálně závistivců, kteří jsou sami neschopni dosáhnout na vyšší stupínek a kteří každého člověka s domem nebo drahým autem považují za zloděje. Takový Pepa si s lahváčem v ruce u televize řekne: "Podívejme, konečně někdo těm za-píííp-m boháčům šlápne na krk. Beztak si na to nakradli."

Kdo tedy vlastně bude nakonec tou divou zvěří obohacující se na jiných? Například Franta od vedle, jehož jediným proviněním bude, že nebude moci legálně prokázat "zjevný nesoulad mezi příjmy a majetkem", i když si například svůj dům postavil vlastníma rukama. To se pak těžko bude dokazovat, že rozdíl v hodnotě postaveného domu a zakoupeným materiálem je legální.
 

Rudolf Polanecký

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz