2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Šrotovné a budoucnost automobilek

22.4.2009

Šrotovné, které zavedlo v EU zatím 9 států, nefunguje. Krátkodobě sice dokázalo zvednout prodeje osobních aut, ale státní podpora vždycky nakonec dojde a co bude potom? Prodeje začnou opět padat a ukazuje se to ostatně už nyní. Čísla prodejů aut v EU začaly v dubnu opět klesat.
Před několika měsíci prestižní týdeník The Economist zveřejnil rozsáhlý materiál na téma budoucnost světového trhu s auty. Autoři říkali zhruba toto: Světový prodej osobních aut činil v roce 2007 cca 90 milionů aut. V roce 2009 se očekává propad poptávky na cca 70-75 milionů aut. Toto snížení poptávky představuje cca 15-20% propad. A tomu se musí přizpůsobit nabídka.
Produkce se musí snížit a protože automobilky mohou obtížně fungovat na omezený provoz, tak se musí některé automobilky prostě zavřít. Pokud počítáme na jednu továrnu produkci cca 200 000 - 300 000 vozů za rok, tak by mělo dojít celosvětově k zavření cca 100-150 továren. Počet zaměstnanců na takovou továrnu a návazné kapacity může být cca 10 000 osob. Jedná se tedy o poměrně značné množství pracovních míst, které musí zaniknout. V současnosti se hraje hra o to, které továrny a ve kterých státech se zavřou.
Pokud by platila tržní kritéria, tak by měli jít "z kola ven" ty firmy a ty továrny, které produkují vozy o které zákazníci nestojí a navíc ještě bez ziskové marže. Tyto automobilky a továrny najdeme především v USA a v západní Evropě. Jedná se o ty firmy, kde mají mimořádně vysoké mzdové náklady vybojované kdysi dávno odboráři. Patří sem firma General Motors, Chrysler a v Evropě především Opel, ale také Saab a některé další. Jelikož ale se jedná o automobilky z bohatých států, tak se obrací na své vlády se žádostí o záchranu v podobě přímých dotací (USA) nebo šrotovného (EU).
My se o osud výroby aut v ČR bát nemusíme, protože všechny automobilky a továrny na našem území mají nižší náklady a vyšší ziskové marže. Proto jim nemusíme z našeho státního rozpočtu pomáhat. Jejich majitelé je ve vlastním zájmu u nás postavili právě proto, aby jim zvýšily ziskovost. Jejich produkce je kvalitou srovnatelná s nejvyspělejšími státy světa, ale jsou podstatně levnější na výrobu a tedy ziskovější. Naopak bychom měli protestovat proti nefér zvýhodňování automobilek, které by měly zkrachovat.
Šrotovné placené z peněz cizích daňových poplatníků nám nevadí. Krátkodobě našim automobilkám a zaměstnanosti pomůže. Pokud se Němci chtějí zadlužit a koupit si Škodovky, tak jen dobře. Zavádět šrotovné u nás je ale zcela zbytečné zadlužování státu na úkor několika tisíc spoluobčanů.
 

Hynek Fajmon

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz