2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Starostové mezi TOPkou a Lidovci

4.12.2016

 V roce 2009 udělal Miroslav Kalousek geniální tah, když z KDU – ČSL vyvedl novou pravicovou stranu TOP 09 a spojil ji s hnutím Starostů. Po 8 letech spolupráce končí. Starostové buď najdou nového koaličního partnera, nebo se osamostatní. Ani jedno nemusí skončit jejich posílením. Proč?

Jaký charakter má vlastně hnutí „Starostové a nezávislí“? Sdružuje starosty bez politické příslušnosti. Ale jací to jsou starostové? Pravicoví? Levicoví? Každý pes jiná ves? Když čteme jejich programové desatero, připomíná to gymnaziální slohové cvičení o všeobecném dobru, svobodě a zodpovědnosti. Proč teď ale opouštějí spojení s politickou stranou TOP 09? Změnila se jejich politická orientace nebo jim najednou spojení s TOPkou připadalo těsné? Není to v rozporu s jejich posledním předvolebním heslem „Spojovat, ne rozdělovat“?

Hovoří se o bližší spolupráci Starostů s KDU – ČSL. Mnozí však mají dosud v neblahé paměti minulé koalice, které se právě díky Lidovcům rozpadly (Čtyřkoalice).

Je možné, že nakonec budou Starostové kandidovat do Parlamentu samostatně. Je možné, že v některých krajích budou mít úspěch. Jaký ale bude jejich koaliční potenciál? Budou prosazovat pravicové hodnoty s TOPkou a ODS, nebo budou podporovat další regulační šílenosti ANO a ČSSD?

Bude hodně záležet na nejbližší předvolební konstelaci, zdali Starostové budou donuceni k jasné profilaci a zdali přežijí další volební období. Osobně se domnívám, že každý ze starostů by si měl individuálně vybrat některou z tradičních parlamentních stran a s ní spojit svůj osud. Hrozící beztvarost a nevyhraněnost Starostů může urychlit jejich dočasnost a rozpad. Popularita z nezávislosti je dočasná a rozvod s TOPkou může být nastartováním neřízeného sestupu. V každém případě hnutí „Starostové a nezávislí“ nemůžeme považovat za klasickou vyprofilovanou a předvídatelnou stranu. K tomu, aby překročila krajský charakter a stala se z ní strana státotvorná, zatím nedorostla a je otázkou, zdali se jí tyto ambice někdy podaří naplnit.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz