2024

středa 1. května


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

STÁT JAKO ZLODĚJ?

30.8.2012

Česká republika je poslední zemí bývalého východního bloku, která se stále ještě nevyrovnala s církvemi za křivdy spáchané komunisty. Tento smutný fakt by měly napravit církevní restituce, které částečně zmírní komunisty napáchané zlo. Zároveň však církevní restituce přináší i definitivní oddělení státu a církví.
Nálada Čechů však církevním restitucím nepřeje. Hlavním argumentem odpůrců je velká finanční náročnost a přesvědčení, že Česká republika na církevních restitucích prodělá. Toto přesvědčení je utvrzováno rétorikou komunistů a nevkusnými billboardy ČSSD.



Předkládané argumenty jsou však liché. Díky církevním restitucím stát přestane platit platy církevním hodnostářům, čímž ročně ušetří 1,5 miliardy korun. Je tedy pravda, že příjmy církví dočasně vzrostou, ale dlouhodobě církve dostanou od státu méně, protože od určité doby již církve nebudou od státu dostávat nic. Každý, kdo tedy dokáže přemýšlet dlouhodoběji, si spočítá, že stát i občané na církevních restitucích ušetří. Navíc oprávněnost majetkových nároků církví opakovaně potvrdil Ústavní soud. Dalším odkládáním církevních restitucí by tak stát riskoval lavinu soudních sporů, které by pravděpodobně prohrál a musel by církvím vyplatit více. Není tedy pravda, že na církevních restitucích Česká republika prodělá. To koneckonců dokládá i ekonomická studie docenta Jiřího Schwarze, který působí na Národohospodářské fakultě VŠE a je uznávaným odborníkem (viz. graf).



Přestože jsem ekonom, nemyslím si, že klíčovým argumentem by měly být peníze a potažmo lidská závist. Daleko důležitější je morální rozměr celého problému. Stát se nesmí chovat jako zloděj, který bude legitimizovat krádeže spáchané komunisty a odmítat vypořádání s církvemi. Naopak stát musí projevit odpovědnost a jasně ukázat, že krást je špatné a když už bylo něco ukradeno, musí to být vráceno.
 

Štěpán Křeček, místopředseda ODS Liberec

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz