2024

čtvrtek 28. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Stát vyplatí církvím sotva třetinu toho, co na nich za komunistů vydělal

14.11.2013

 Je jedna věc, na kterou se často úmyslně zapomíná, když se mluví o takzvaných církevních restitucích. Když porovnáme částku, kterou stát na církvích vydělal (pro církve to představuje ušlý zisk) a kterou teď církvím vrací zpět, zjistíme, že ve skutečnosti dávají církvím třikrát méně, než na co by měly ve skutečnosti nárok.

Málokdo se totiž odvažuje mluvit o tom, že existuje něco jako ušlý zisk, tedy peníze, které by církve (samozřejmě jde především o katolickou církev, protože její subjekty byly největšími vlastníky) získaly, kdyby svůj komunisty ukradený majetek měly. Protože ho neměly, nevydělaly nic.

Rozdíl se dá zjistit odečtem. Jak před pár dny připomněl i server Aktualne.cz, před pěti lety odborníci z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze pro parlamentní komisi vypracovali hodnocení srovnávající výdaje státu na církve v letech 1948-2007 a zisky, které stát církvím nevrátil. Rozdíl je slušný, je to 168,6 miliard.

Něco se nevrátí už nikdy

Církev sama připomíná, že je navíc i řada položek, kde se nerestituuje nic. Například není restituováno takzvané patronátní právo. Když to hodně zjednodušíme, šlo o povinnost místního zámeckého pána povinnost financovat a zajišťovat údržbu místních církevních záležitostí, což činí kolem 100 miliard. Z toho taky nebude nic, protože neproběhla skutečná restituce majetku bývalých patronů. Páni nebyli, tak neplatili. Ateistický stát se na to většinou vykašlal, takže země je plná zřícených památek.

Restituovány nejsou ani finanční prostředky z fundací ve výši asi 20 miliard korun. Ani tohle není všechno, ale to jen pro představu. Částečné odškodnění se tak pohybuje vy výši 25 až 30 procent bývalého nemovitého a movitého majetku a dalších finančních zdrojů. To samozřejmě různým komunistům a polokomunistům nebrání v tom mluvit o hrabivosti církve. Kdo tu byl hrabivý, je celkem jasně vidět.

Spor o církevní restituce je nesmyslný. Jde o málo peněz a občané na tom jen vydělají
Spor o církevní restituce je nesmyslný. Jde o málo peněz a občané na tom jen vydělají
Asi největší důvod ke sváru mezi ČSSD a dalšími stranami případné koalice jsou církevní restituce. Zbytečně, je to jen populismus pro neználky.

11.11.2013 - Jan Jandourek celý článek
Restituce peníze spíše přinesou

Další věc, o které se politici, především levicoví, neradi zmiňují, je to, že restituce naopak peníze občanům přinesou, protože bude odblokován majetek obcí a krajů, na který se doteď nemohlo kvůli blokačnímu paragrafu sáhnout.

Možná někdo z těch, co církve nesnáší, řekne, že je dobře, že vydělával stát a ne nějací pobožníci. Do čeho komunistický stát hodně investoval, to víme. Obrovská a přitom stejně zaostalá armáda. Mohutný policejní aparát. Dotování nesmyslné výroby, aby se zajistila uměla zaměstnanost. Zbraně pro tzv. národně osvobozenecká hnutí, tedy teroristy. Výroba a expost zboží do údajně pokrokových zemí, které nám pak pokrokově nikdy nezaplatily. Školství, které většinu lidí nedokázalo naučit pořádně ani jeden cizí jazyk. Životní prostředí a styl, kvůli kterému se lidé dožívali v průměru o několik let méně, než na prohnilém Západě. Dálnice, které se rozpadaly už v okamžiku, kdy byly dostavěny. A tak bychom mohli pokračovat.

Pokud si nikdo myslí, že všechno patřilo pracujícímu lidu, tak je na omylu. Patřilo to státu, jehož vládnoucí vrstva si dokázala pro sebe vytvořit blahobyt, ale na pracující lid kašlala z vysoka.

Tak ať stát vrátí aspoň něco a někteří politici ať nechají neználkovských a ulhaných řečí.

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz