2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Střední umělecko-průmyslová škola sklářská

25.11.2010

Tento týden hýbe naším regionem , myslím tím Libereckým krajem , kauza rušení Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově.V úterý zastupitelstvo Libereckého kraje tento záměr nepodpořilo. Pouze 15 zastupitelů vládnoucí koalice, která se skládá ze seskupení ČSSD, SOS, KSČM a disponuje pohodlnou většinou 26 zastupitelů ve 45 ti členném zastupitelstvu, podpořilo návrh na zrušení sklářské školy v Šenově pana radního pro školství Bc. Radka Cikla. Z pohledu matematiky to znamená, že z 26ti koaličních zastupitelů jich 11 tento návrh nepodpořilo a to buď přímo hlasováním nebo svou nepřítomností na jednání zastupitelstva.To také ukazuje na pochybnou úroveň projednávání předkládaného materiálu ve vládnoucí koalici. O projednání s opozicí nemůže být ani řeč.
Tolik o chování vládnoucí koalice.

A nyní něco o osobním pohledu na existenci této školy.Všechny demografické údaje, které nám byly na zastupitelstvu předloženy jsou pravdivé a nemá smysl je postupně vyvracet. Faktem však je, že jsme jednali o existenci specifické umělecké školy a bez ohledu na všechny aspekty, hovořící pro její zrušení, již zmiňovaný demografický vývoj a ekonomiku, je také potřeba s jistou nadsázkou říci, že bez lidí nadaných kreativitou by nevzniklo žádné umělecké dílo, nebyly by postaveny žádné stavby, které přetrvávají věky, a v neposlední řadě by to na pultech obchodů  vypadalo jako za doby před rokem 1989. To například zjistili i vlastníci asijských automobilek, neboť bez evropských vývojových a designérských center by jejich výrobky nebyly na evropském trhu prodejné. Nechoďme pro příklady daleko, dokladem toho jsou vývojová centra automobilek Toyota, Hyundai, Kia, Suzuki v Evropě, včetně jejich evropského obsazení a evropských modelů jejich výrobků.

Podobnost se sklářským průmyslem je zřejmá. Ano neochráníme naše technologie před kopírováním v Asii, nějakou dobu se to budou učit a v kvalitě budou zaostávat, ale svou píli nás předčí. I když si myslím, že toto se již v tomto oboru stalo. Jedině co od nás nemohou převzít je naše kreativita, mohou nás pouze napodobovat, ale těžko nás v designu předčí.

Je to dáno geneticky tím, že my historicky pocházíme a vyvíjíme se v tomto regionu a kořeny nelze přenést.
Proto musíme podporovat školy s uměleckým zaměřením, protože nadání výtvarníků, designerů bude tvořit nedosažitelnou nadstavbu konečného výrobku. Jejich návrhy, pokud samozřejmě budou hodnotné, se budou velkou měrou podílet na úspěšnosti prodeje konečného produktu. Pro jejich neotřelý pohled na konečný produkt bude třeba vyvíjet nové technologie na zpracování. Takže v konečném důsledku to pak způsobí i rozvoj v celé oblasti, jak ve výrobě a zpracování, tak následně v prodeji a zaměstnanosti .

Na závěr perlička z médií.
Liberecký deník 24.11.2010 článek Šenov zůstane malý a šikovný, autor p. Matyáš Taller.
Citace: "... kraj nemůže školu dotovat, dodal Radek Cikl. Setkal se ale s kritikou opozice a dokonce i koaliční ODS..."  No teda pane redaktore, já vím, že jsme již dva roky po krajských volbách, ale ta koalice, to je asi přání otcem myšlenky.


Ing. Karel Dlouhý
 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz