2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Transformací svých úřadů chce Ministerstvo zemědělství zefektivnit fungování resortu, snížit byrokracii a zjednodušit život zemědělcům, potravinářům i spotřebitelům

25.5.2011

Ministerstvo zemědělství chystá komplexní změny systému svých institucí a úřadů. Měly by přinést úsporu ve výdajích za provoz i mzdy a také snížit náklady zemědělcům. Ale především je cílem transformace pružnější fungování celého resortu, snížení byrokracie a zjednodušení života pro zemědělce, potravináře i spotřebitele.

Cílem reformy je zjednodušit agrární legislativu, aby byla pružnější a méně byrokraticky zatěžovala zemědělce. Po změně bude celý systém efektivnější a produktivnější, bude potřeba méně organizačních složek státu. "Snížíme počet zaměstnanců, dojde ke sloučení Pozemkového fondu s Pozemkovým úřadem. Vybudujeme jednu státní instituci, která bude vykonávat činnost vztahující se k zemědělským pozemkům a stavbám ve vlastnictví státu, včetně pozemkových úprav a vedení registru uživatelů zemědělské půdy," vysvětluje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Vše směřuje ke zjednodušení byrokracie a odstranění duplicit. Cílem je oddělit kontrolu evropských dotací od státní kontroly a více chránit spotřebitele v České republice před riziky vyplývajícími z globální ekonomiky. "Chceme také omezit počet kontrolních návštěv, abychom naše zemědělce co nejméně zatěžovali," slibuje ministr Fuksa s tím, že větší rozhodovací pravomoci a svoboda ale předpokládají zároveň přenesení většího dílu zodpovědnosti na samotné zemědělce.

"Komplexní změna systému vyžaduje změnu koncepce zemědělské legislativy. Chceme posílit význam národního zákonodárství v oblasti bezpečnosti potravin, pozemkového práva a vlastnických vztahů," říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Chystá se restrukturalizace organizačních složek státu podřízených Ministerstvu zemědělství. "Začleněním krajských a městských veterinárních správ do Státní veterinární správy dosáhneme efektivnějšího řízení. V každém ‚okresním‘ městě bude i nadále kontaktní místo pro zemědělce, kde budou moci své požadavky a problémy řešit se zástupcem státu. Počítáme i s výrazným posílením elektronické komunikace," zdůrazňuje ministr Fuksa.

Reforma zasáhne i oblast výzkumu, aby pružněji reagoval na požadavky zemědělců a jeho výsledky se rychleji uplatnily v praxi.

Zdroj: www.mze.cz

 

DISKUZE 0 příspěvků
Vstoupit do diskuze

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz