2024

pátek 26. dubna


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Tvořitelé nových stran

4.12.2016

 Není problém politickou stranu založit. Problém je politickou stranu udržet. Při zakládání nových stran létají vzduchem vzletná slova a ideály. Při jejich udržování stojí banalita všedního dne, dluhy a hádky. Není jasné, zdali otcové zakladatelé jsou připraveni tento každodenní boj podstoupit.

Je to jako s manželstvím. Svatba může být bohatá a pěkná, pak přijdou starosti, děti, plínky, špinavé prádlo. To si pere v rodině každý sám. U politických stran ale do oken každý vidí a chce k tomu také něco říci.

Odkud vezme nová politická strana své členy? Není možné, aby v zavedené demokracii bylo tolik „politikou nepolíbených“ a přitom angažovaných občanů, kteří mohou ihned vstoupit. Většinou to budou lidé buď zcela naivní a nezkušení, nebo zkušení politici z jiných stran. A také prospěcháři, kterých bude s rostoucími preferencemi rovněž přibývat. Není problém sestavit první kandidátku. Ta se ještě může podobat „jmenování“, podobně jako tomu bylo v hnutí ANO a u Starostů. Problém nastane, když se místní sdružení myšlenkově osamostatní a budou mít „vlastní rozum“ a „vlastní lidi“.

Není problém zdůrazňovat vlastní „čistotu“, když strana ještě nic nedokázala. Pouze strana, která něcoprosadila, se po ušpinění může „očistit“. Některé strany to však nestihnou, zaniknout stejně rychle, jako vznikly - bez peněz, bez voličů i členstva – s dluhy a aférami v závěsu. OH, ODA, US, VV, ED, LEV 21 a ostatní by mohly vyprávět…

Politický analytik Petr Robejšek zakládá novou stranu „Realisté“. Vadilo mu, že jeho myšlenky nechtěl nikdo realizovat, tak je chce prosazovat sám. Již od počátku má však smůlu, hodnoty, které prosazuje (bezpečnost, rodina, spravedlnost, odpovědnosta národní bohatství) totiž zatím prosazovaly všechny strany, pouze každý jinak. Čím budou jeho kandidáti lepší, zatím netušíme.

Členů politických stran v naší zemi je zoufale málo. Zatímco v předválečném Československu jich byly statisíce, dnes to jsou tisíce, některé parlamentní strany si vystačí i s jednociferným počtem členů. Naše země potřebuje, aby do zavedených politických stran vstupovali noví členové a vnášeli tam nové pohledy, naše země potřebuje, aby se příbuzné politické strany spojovaly. Naše země nepotřebuje, aby vznikaly nové politické strany, se stejnými dětskými nemocemi, jako ty předchozí!

Škoda, že si to Petr Robejšek a Václav Cílek ještě nerozmysleli. Mohli být standardními politiky ve standardních politických stranách. Takto se budou podílet pouze na vytvoření další politické bubliny.

 

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz