2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Účet pro Jiřího Paroubka

16.4.2009

Když se Jiřímu Paroubkovi a jeho spojencům podařilo svrhnout uprostřed českého předsednictví Evropské unie naši vládu, aniž by byl schopen ji nahradit něčím lepším a důvěryhodnějším, utěšovali jsme se všichni, že přesto nejde o katastrofu, protože se podobná situace již v Evropské unii dvakrát stala.

Nyní, když nastupuje nová úřednická vláda, ztrácíme však definitivně ojedinělou historickou příležitost, která se již k naší škodě asi nikdy nebude opakovat. Z evropského lídra jsme se rázem do zbytku našeho předsednictví stali pouhým konferenciérem či pouhým ceremoniářem evropského dění.

Poškozeny budou i jiné země Paroubkovo malověrné přání, aby „sousedovi chcípla koza, když ji nemůže mít on“, však nepoškodilo jen zemi, jejímž je občanem. Důsledky našeho zaškrceného předsednictví uprostřed nutnosti nepřetržitě řešit dopady globální ekonomické krize a také otázky evropské bezpečnosti a společné energetické politiky těžce poškozují také nové členské země Evropské unie.

V podstatě však škodí i ostatním menším zemím unie a naopak dávají krev do žil milovníkům tuhého centralismu, eurobyrokratům a také různým Paroubkům v některých větších evropských zemích, kteří jsou posedlí myšlenkou, že postačí, když unii budou do budoucna řídit dvě či tři větší země. Ty však budou mít zcela zákonitě mezi svými prioritami především prospěch svých zemí a budou pro to ochotni uzavírat kompromisy s kýmkoliv mimo unii, kdo jim přinese třeba jen krátkodobý prospěch, protože i oni vidí pouze horizont nejbližších voleb.

Ve funkci předsedy českého Senátu si to uvědomuji dnes a denně při jednání s četnými zahraničními politiky a diplomaty, kteří jsou z našeho vývoje většinou zmateni. Dochází také k přerušení plánovaných bilaterálních návštěv, ke zdržení různých projektů a jen slušnost a vědomí, že by mi asi těžko uvěřili, mi brání naše domácí problémy vysvětlovat minulostí a povahou jednoho opozičního politika či některých jeho stejně ješitných a malověrných spojenců.

Nedoplatili bychom se Nastal proto čas vystavit nekompromisně zde doma účet zuřivé posedlosti Jiřího Paroubka po vládnutí této zemi za každou cenu a s kýmkoliv od komunistů až po Marťany. Místo účtenky z nějaké podřadné hospody však myslím především na volební lístek v příštích volbách. Ještě je čas zabránit dalším škodám. Pokud to však občané neudělají letos, zastaví tento buldozer až příslovečné smetiště dějin.

To však někdy trvá, stejně jako kdysi v případě Gottwalda či Husáka, velice dlouho. A v takovém případě už bychom zase za Paroubka museli zaplatit účet my všichni a obávám se, že bychom se tentokrát nedoplatili...
 

Přemysl Sobotka

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz