2024

pátek 29. března


Liberecká ODS www.ods.cz napište nám

Aktuálně:

15.3.2022

NOVINKY ODS

Více ]

28.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

21.2.2022

NOVINKY ODS

Více ]

17.1.2022

NOVINKY ODS

Více ]

19.11.2021

NOVINKY ODS

Více ]

archiv novinek ]


Aktuality:


[ zpět ]

Udivená demokracie

22.11.2016

17. listopadu jsme vyrazili jako správní vesničané do Prahy – matky demokratických demonstrací.

Pěkně jsme si je užili, prošlí Václavským náměstím, Národní třídou a skončili na Hradčanském náměstí. Zde nás zaujali vlastenecké projevy Ladislava Heryána, Petra Riesla i Daniela Kroupy. Pěkně vzpomínali na Václava Havla, svorně se zastyděli za Miloše Zemana a všechny vyzvali k větší občanské angažovanosti.

Pak však začalo něco „skřípat“. Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš zkritizoval zavedené politické strany a snažil se podpořit prvky „přímé demokracie“. Režisérka Apolena Rychlíková vyzvala k tomu, že musíme dbát nejenom o větší občanská práva, ale i o větší práva sociální, že u nás žije milion lidí v chudobě a zatížení exekucemi, z čehož obvinila necitlivé politiky. Korunu všemu dodala vystoupení další aktivistky, která mluvila o tom, že za sametové revoluce jsme chtěli socialismus a že bychom se tedy měli vrátit k socialismu. Všichni předřečníci zdůrazňovali, že jsou za Evropu tolerantní, Evropu bez hranic, Evropu, která si váží individuality každého člověka. Jedním dechem k tomu dodávali, že žijeme v turbulentní době brexitu, Trumpismu a Putinismu a že nesouhlasí se změnou naší politické orientace směrem na východ. Slova „tolerance“, „potřebná svoboda“ a „ ohrožená demokracie“ nesměla chybět v žádném příspěvku.

Byl jsem čím dál více nespokojený. Názory řečníků jsem považoval za ambivalentí, tedy v požadavcích si vzájemně protiřečící, na jednu stranu propagovali demokracii a svobodu, na druhou stranu kritizovali evropské hranice, které se snaží udržet demokratický pořádek v rámci těchto hranic. Jejich propagace sociálních práv, snaha zvyšovat naši minimální mzdu i nezakryté vyzývání k socialismu místy připomínalo další socialistickou revoluci. O ekologickém aktivismu a regulativismu ani nemluvě.

Již jsme to nemohli vydržet a vytáhli jsme transparent, propagující ODS. V tom okamžiku jsem zaznamenal reakce okolostojících, které mě skutečně překvapily: „Co si to dovolujete? Neprovokujte!“ „Vy z ODS jste přece proti Evropě!“ Jiní lidé s uznáním poznamenali: „Vytáhnout dnes tady takový transparent, to je skoro disidenství!“

Diskutujícím jsem se snažil vysvětlit, že ODS je zavedená demokratická strana a pokud tady všichni řečníci mluví o svobodě, demokracii a toleranci, tak snad budou tolerantní i vůči této jedné demokratické straně.

Byl jsem překvapen nepřiměřenou alergickou rekcí těch lidí, kteří hledají recepty na nejtěžší evropské a světové problémy a při tom nedokážou akceptovat partnera v rámci jedné demokratické demonstrace. Jejich „údiv“ je pro mě zároveň důkazem, že demokratický konsensus bude v naší zemi ještě hodně, hodně složitý.

MUDr. Vít Šlechta

[ zpět ]

Vyhledávání



Přihlášení






Odkazy

 Petr Beitl

Poslanec PS PČR

 

blog.idnes.cz

ODS Jablonec nad Nisou, Komenského 23/7, 466 01 Jablonec nad Nisou
Tel.: 910 980 110, GSM: 603 489 934, E-mail: os.jablonec@ods.cz